Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. prosince 2023 6:00
Čas čtení 10:39
Vojtěch Vanda

Vánoční trhy v Brně: Dražší, skromnější a tuctovější. Kde je nejlepší atmosféra a čemu se vyhnout?

Vánoční trhy v Brně: Dražší, skromnější a tuctovější. Kde je nejlepší atmosféra a čemu se vyhnout?
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
REFRESHER BRNO ČESKO FARMÁŘSKÉ TRHY VÁNOCE
Uložit Uložené

Advent je tady a s ním tradičně i trhy. Zajímalo nás, jak moc se oproti minulému roku změnil sortiment stánkařů, kdo letos vyhrál souboj o zimní bar nebo jaké vyžití bylo letos Brňanům přichystáno.

Nutno podotknout, že minulý rok jsme na brněnské trhy zavítali po dlouhých třech letech a byli jsme v euforii. Celistvé trhy bez pandemických omezení nám prostě chyběly. Letos jsme však do centra Brna zavítali spíše s obavami. Kvůli vysoké inflaci (která od září zase roste), vyšším nákladům pro podnikatele a tím pádem i potenciálně vyšším cenám za produkty jsme se báli o návštěvnost a peněženku.

Rozhodli jsme se proto porovnat loňské ceny s těmi letošními, zjistit novinky, které se na trzích objevily, zkontrolovat program, jejž si organizátoři připravili, zkrátka jednoduše provést trhovou inspekci.

Dej si pití a přispěj na charitu

Důležitá věc na začátek: Stejně jako loni se i letos na trhy znovu vrátila iniciativa Daruj kelímek. Její zakladatelé vybírají zálohované kelímky, do nichž se připravují všechny nápoje na trhu, jako investici, se kterou podpoří dobrou věc. Stačí jim kelímek odevzdat do sběrných stánků na všech velkých trzích, oni z něj získají vratnou zálohu ve výši 50 korun a následně podpoří neziskovou organizaci, charitu, dětský domov nebo další instituce, které si vybereš.

Na výběr je 18 možností zahrnujících například udržitelnost, seniory, zvířata, děti a rodinu nebo humanitární pomoc. Některé z nich, například psí hospic Dejte nám šanci, mají dokonce svůj stánek. Ostatně na trzích jsou všude vylepeny i plakáty, které vysvětlují, na co konkrétně člověk přispívá.

A v případě, že chceš finančně podpořit i cíleně, můžeš využít vylepené QR kódy a poslat nějaké peníze navíc. Sbírka se však od loňska zkrátila a bude trvat jen do konce trhů, tedy do 23. prosince, tak neotálej.

Doporučeno
Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) Vánoční trhy v Praze: Svařák za 70 i bohatý výběr trdelníků. Kde je nejlepší atmosféra a kde se budeš mačkat v davech? (Průvodce) 4. prosince 2022 6:00
Jak jsme hodnotili?

Na největších trzích v Brně jsme srovnávali rozmanitost sortimentu, jeho ceny a celkovou atmosféru mezi stánky i jejich okolím.

K tomu patřilo i porovnání davů, které je navštěvují. Prodírání se masami ke klidnému adventu zrovna nepatří, proto mezi sebou porovnáváme i návštěvy. To se děje pomocí indikátoru návštěvnosti (indikátor počtu lidí: 1 – nejméně lidí, 5 – nejvíce návštěvníků).

Již nyní ale můžeme doporučit návštěvy ve všední dny do druhé až třetí hodiny odpoledne, kdy samotní trhovci tvoří klidně až polovinu samotných návštěvníků a člověk má čas v klidu si stánky projít. My jsme je navštívili dvakrát, v poledne a odpoledne mezi 16. a 17. hodinou.


V článku najdeš:


Zelný trh

Náměstí Svobody

Moravské náměstí

Dominikánské náměstí


Zelný trh

Trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
Trvání: 24. 11. – 23. 12. 
Provozní doba: 10:00–20:00 (dle zájmu 9:00–22:00)
Nabídka (jídla a pití): Turbomošt, punč, medovina, pivo, horká čokoláda, mandlovice, medovina, káva, čaj, nealko varianty alkoholických nápojů, aperol, míchané drinky, trdelník, zabijačka, klobásy, grilované maso, polévky, palačinky, hranolky, burgery, hot dogy, frgály...
Indikátor počtu lidí: 3,5/5

Stánek Turbomošt: 60–85 Kč / 80–95 Kč drinky s Popstar Tea, nealko 40–55 Kč
Svařák: 49–70 Kč
Medovina: 50–100 Kč
Punč: 70–100 Kč, dětský 50 Kč
Pivo: 50 Kč (0,5 l)
Churros: 120 Kč
Oštěpok: 45 Kč
Hranolky: 100–120 Kč
Polévky: 75 Kč 
Klobáska: 90 Kč
Cigára: 115 Kč
Hot dog: 140 Kč (velký, obložený)
Bramborák: 160 Kč / 2 ks
Vafle: 60–100 Kč
Langoš: 90–110 Kč
Trdelník: 120 Kč

Kde jinde začít než uprostřed dění. Zelný trh je největším brněnským tržištěm a klasicky největším prostorem s vánočními trhy. Každoročně sem během adventu zavítá spousta stánkařů, přičemž i letošní počet stánků překročil stovku (106 míst k zastavení). Výhodou prostoru je i dostupnost (má vlastní tramvajovou zastávku), blízkost kamenné Tržnice Brno (s vlastními toaletami) a každoročně zajímavá atmosféra.

Na trhy jsme dorazili kolem poledne, což je zaručeně doba, během níž tě prakticky nikdo během korzování po náměstí nebude otravovat. Má to však i stinnou stránku ve ztrátě jakéhosi kouzla Vánoc. Pokud máš raději lidi a davy, vrať se po páté hodině, kdy se dostaví všichni pracující.

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Stánky jsou rozmístěny jako obvykle kolem kašny a po bocích náměstí, v čele je pódium, kde se odehrává doprovodný program v podobě koncertů a dalších vystoupení, a za pódiem, pod Divadlem Husa na provázku, kde obvykle stávaly kolotoče pro děti, je pár dalších stánků. Letos se kolotoč přesunul na západní stranu trhů, stánky nicméně zůstaly.

No a co si člověk může dát? Na Zelňáku je nabídka klasicky největší, začneme nicméně od stálic. Například Turbomoštem, který pro tento rok přichystal spolupráci s hitem letošního roku, Calinovým Popstar Tea. Zákazník tak může ochutnat nejen zajeté klasiky jako turbomošt nebo slovenskou strelu, ale také alko i nealko drinky s trendy čajem. A i když je i letos možné ušetřit s Turbomošt hrníčky nějakou korunu, „Calinovy“ drinky tě vyjdou o zhruba desetikorunu dráž.

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Přítomen je i věčný konkurent Turbomoštu, Punčový bar, jehož punče se drží zhruba na 80 korunách. Dále si můžeš koupit vše od svařáku přes čaj, medovinu, rozličný alkohol a kávu až po horkou čokoládu a velmi často také pivo, které stojí vcelku normálních 50 korun za půllitr. Z trhů nezmizel ani aperol a drinky z něj, které loni zaznamenaly úspěch.

Na jídlo si člověk může dát také ledasco. Od klasických trdelníků přes lokše, langoše, zabijačku, klobásy, pečené maso, sýry, krokety, polévky, bramborové spirály, churros či burgery nebo obložené hot dogy a belgické hranolky.

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Nyní cena. Jak jsme si všimli, většina stánkařů zdražila. Cenovka obvykle vyskočila o asi deset korun, což je s loňským zdražením o zhruba 20 procent nemilou zprávou. Také se nám zdálo, že tu není takový počet rozličných řemesel, ale že vícero stánků obývají stejné společnosti. Jejich místa zabrali právě trhovci prodávající občerstvení. Lidi tomu ale moc nevěnovali pozornost, bylo vidět spíše uspokojení z toho, že tu trh vůbec je.

Mezi řemeslníky, kteří se vrátili, byli prodejci zboží z vosku, levandule či mýdla, bižuterie (zaujaly nás šperky z hodinek), vykrajovátek, keramiky, dále řemenáři a koželuhové, řezbáři, prodejci dřevěných věcí do kuchyně či hraček pro děti, papírnictví, knihařství a další. Tento rok se, bohužel, nedá uplatnit bitcoinová měna ve stánku, jako tomu bylo během minulých trhů. Stánky nicméně, a to platí pro všechny trhy v Brně, čím dál častěji přijímají karty.

trhy brno 2023
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Malým plusem bylo také vrácení tradičních řemesel, která nám loni chyběla. Vedle zbrojířství se rozezněla kovadlina, kde kovář Tom Plachý předvádí svůj um. Kousek od něj zase pracoval muž na tkalcovském stavu. 

V případě, že tě začne jídlo a pití nudit, se můžeš těšit na výše zmíněný doprovodný program, který má každé náměstí trochu jiný. Stačí sledovat web TIC Brno.

TIP: Ušetřit se dá různě. V případě, že se ti před několika lety povedlo šťastně ukořistit hrneček na vánočních stromech Turbomoštu, můžeš například získat velkou slevu tím, že si jej na trhy přineseš. Když si jej necháš u stánku naplnit, odečte se ti část z ceny.

Takto se dalo ušetřit i minulý rok. Letos podobný model ale převzala i konkurence, proto je dobré sledovat informační tabule všech stánkařů, které situaci vysvětlují.

Celkové hodnocení: ✭ ✭ ✭ ✭ ✩


Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse