Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. prosince 2023 14:41
Čas čtení 4:49
Ondřej Mrázek

Nejlepší seriály roku 2023 podle redakce Refresheru: Tyhle pecky musíš dohnat

Nejlepší seriály roku 2023 podle redakce Refresheru: Tyhle pecky musíš dohnat
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY NEJLEPŠÍ SERIÁLY
Uložit Uložené

Redakce Refresheru vybrala to nejlepší, co se letošní rok v televizi urodilo.

Rok se s rokem sešel a podobně jako u rapových desek nebo čistě jen desek, ale pochopitelně i u filmů nebo her jsme pro tebe vybírali taky ty nejlepší seriály. Žijeme ve zlaté éře televize, kdy ať už kabelovky, lineární stanice, streamovací služby, nebo klidně i domácí tvůrci posílají na malé obrazovky díla, která se s těmi filmovými často mohou už nejen měřit, ale v některých případech je dokonce i kvalitativně převyšují.

Doporučeno
RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku 13. prosince 2023 11:00

Současně s tím ale vzniká problém, který možná sám znáš a denně zažíváš – že toho je někdy až příliš, takže mnohdy nevíš, na co se vlastně podívat. Inu, i pro tento případ teď vznikl následující výběr toho nejlepšího, co se za uplynulých 12 měsíců v telce urodilo. Co doporučují naši redaktoři a redaktorky?

Marek Pros 

  • Modrooký samuraj (Netflix)

Mladá bojovnice a její cesta za pomstou je úchvatný příběh z japonského období Edo plný výborné animace, nesentimentální romantiky, skvělých postav, nápaditých bojových scén a nekompromisní brutality. Kdyby to mělo o dva tři díly méně, byl by zážitek ještě koncentrovanější.

  • Ve při (Netflix)

Muž a žena zažijí na silnici dramatickou událost, která vnese do jejich života chaos. Relativně nudná premisa se s každým dílem mění v naprosto bláznivou jízdu plnou zvratů, která má totální „binge potenciál“. Vizuálně nápadité s plastickými postavami a skvěle zahrané. Nenápadný klenot.

Modrooký samuraj.
Modrooký samuraj. Zdroj: Netflix

Marie Valentová

  • Přeplněný pokoj (Apple TV+)

Přeplněnému pokoji bych nedala 100 procent, kritici mu trochu právem vytýkají překombinovaný děj nebo nepříliš originální plot twist. O to ale vůbec nejde. Tom Holland tu předvádí skvělý herecký rozsah. Úplně zapomenete, že kdysi zachraňoval svět v červeno-modrém obleku a létal na pavučinách vzduchem.

  • Daisy Jones & the Six (Prime Video)

Příběh sedmdesátkové kapely, která se dostane tak vysoko, že už může jenom padat dolů. Má to všechno –⁠ sex, drogy a rock-and-roll –⁠, ale stojí to hlavně na citlivé psychologii postav. Hlavní hrdiny a hrdinky budete chvíli milovat a fandit jim všemi deseti, abyste jim za chvíli přáli jen to nejhorší.

Daisy Jones & the Six.
Daisy Jones & the Six. Zdroj: Prime Video

Ondřej Mrázek

  • The Last of Us (HBO)

Splněný sen fanoušků hry a zadostiučinění té hrstce bláznů, která nepřestávala věřit, že se i herní adaptace jednou dočkají důstojného zastoupení. Pedro Pascal a Bella Ramsey naplnili potenciál postav, vlili do světa vlastní pot a krev a díky skvělým scénářům i sebevědomé režii vznikla zdrcující emocionální jízda světem, který už není náš.

  • 1923 (SkyShowtime)

Taylor Sheridan si už pár let v televizi nenápadně buduje svůj vlastní vesmír kolem Yellowstonu a letošní novinka 1923 je v řadě již druhým prequelem. A nutno dodat, že ještě o chlup lepším, než bylo osadnické drama 1883. Harrison Ford, Helen Mirren, nejdojemnější africká romantika ever, dechberoucí přestřelky a záporák s tváří charismatického Timothyho Daltona jsou jen několika málo důvody, proč bys tomuhle westernovému nášupu měl*a věnovat pozornost.

  • Medvěd – 2. řada (Disney+)

Intenzivní, hektické, dojemné nebo třeba zdrcující. To je jen pár přívlastků, které popisují tento chaotický, avšak pečlivě napsaný a zrežírovaný dramatický freestyle o jedné chicagské restauraci a jejích zaměstnancích, kteří se snaží prorazit nejen na poli gastra, ale i v životě. Jestli tě baví příběhy z kuchyně a máš pevné nervy, je seriálový Medvěd jednou z nejlepších věcí, které kdy uvidíš.

1923.
1923. Zdroj: Paramount+

Ilona Hobzová

  • The Last of Us (HBO)

Asi nebudu moc originální, ale pro mě osobně je nejlepším seriálem roku 2023 The Last of Us. Videohru, která byla předlohou, jsem nikdy nehrála, takže z tohoto pohledu hodnotit nemůžu, ovšem coby seriál jako takový u mě The Last of Us rozhodně obstálo na jedničku. Jsem velkou fanynkou Pedra Pascala a jsem ráda, že dostal příležitost ukázat se ve výraznější roli, která mu velmi sedla. Navíc měl po boku Bellu Ramsey a fungovala mezi nimi skvělá chemie. Nelze nevyzdvihnout silný příběh jako takový, perfektní soundtrack, poutavý vizuál a bezchybnou kameru. Hodnocení jednotlivých epizod by asi bylo rozporuplnější, některé části fungovaly více, některé méně. Jako celek je pro mě The Last of Us rozhodně seriálovým počinem roku a nemůžu se dočkat druhé řady.

The Last of Us.
The Last of Us. Zdroj: HBO
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse