Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
13. prosince 2023 v 11:00
Čas čtení 4:38
Radim Šlechta

RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku

RECENZE: Wonka je koncentrovaný vánoční zázrak a největší překvapení roku
Zdroj: Warner Bros
FILMY A SERIÁLY FILMY 2023 NOVÉ FILMY TIMOTHÉE CHALAMET
Uložit Uložené

Wonka vstupuje do českých kin 14. prosince. Vyplatí se na něj vyrazit?

Sváteční čas je kouzelný. Vánoční tramvaje vesele blikají, i když vozí otrávené lidi do práce, přeplněné a přetopené obchodní domy pouští líbivé koledy v nekonečné smyčce a reklamy v televizi i na internetu se předhánějí, která z nich bude otravnější. A lidé postupně ztrácejí jak nervy, tak i víru ve svět.

Stejně se ale pod slupkou všeobecné nenávisti k nakupujícím v obchoďácích, zpožděným zásilkám a všeobjímajícímu kýči těšíme, až si sedneme ke stromku, nalijeme si vaječňák, naplníme se bramborovým salátem a necháme televizi, aby nám do obýváků vnesla trošku toho kouzla. Tak nějak prostě advent funguje.

A přesně v tuhle sentimentální dobu přichází skvěle načasovaná premiéra filmu Wonka, abychom se magie a fantazie dočkali dřív než na Štědrý den. Snímek, který do poslední chvíle vypadal jako ulepená a upatlaná noční můra z čokolády, je spíš svátečním zázrakem nebo krásnou a drahou pralinkou, u které nám je líto, že už jsme ji snědli, v tomhle případě dokoukali.

wonka
Zdroj: Warner Bros.

Král hřejivé pozitivity

I přes veškerou počáteční skepsi veřejnosti vlastně není tolik divu, že se života slavného fiktivního výrobce cukrovinek chopil zrovna Paul King. Už ve filmech Paddington a Paddington 2 jsme viděli, jak jeho „alchymie“ funguje.

Doporučeno
Zajímavosti o hororu Substance: Tvůrci použili 136 tisíc litrů umělé krve a Demi Moore strávila v maskérně až devět hodin Zajímavosti o hororu Substance: Tvůrci použili 136 tisíc litrů umělé krve a Demi Moore strávila v maskérně až devět hodin 22. října 2024 v 15:00

Na rozdíl od Tima Burtona nebo Roalda Dahla je King, stejně jako Paddington, takový pozitivní optimistický medvídek, k němuž možná Wonkova temná minulost z předešlých děl nepasuje. Příběh člověka, usilujícího o možnost vyrábět nejlepší čokoládu na světě, už je ale něco, co zní mnohem víc jako King. Navíc šlo předpokládat, že stejně jako nepřesladil marmeládového Paddingtona, nepřesladí ani čokoládového Wonku.

V novém filmu pozorujeme příběh dobrosrdečného snílka, který se ocitne na novém (a pro něj poněkud zvláštním) místě. Tam musí překonat nepřízeň osudu, aby si dokázal splnit sen. V případě Willyho Wonky (Timothée Chalamet) se konkrétně jedná o to, vyrábět nejlepší čokoládu na světě.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 29. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse