Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. prosince 2023 9:00
Čas čtení 4:49
Radim Šlechta

Šťastné a děsivé: Nebaví tě pohádky? Vybrali jsme skvělé vánoční horory

Šťastné a děsivé: Nebaví tě pohádky? Vybrali jsme skvělé vánoční horory
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Na vánoční klasiky tě neužije? Vyzkoušej některý z vánočních hororů.

Říká se, že Vánoce jsou svátky klidu, míru a veselí. Ale když nechceš, nemusí to být pravda. Hořkosladké Pelíšky, překrásnou a hodnou Popelku nebo nové vánoční pohádky na České televizi můžeš v klidu vyměnit za něco, řekněme, trochu ostřejšího. 

Připravili jsme si pro tebe seznam hororů, jež se o Vánocích budou hodit všem, kteří už mají po krk bramborového salátu, širokých úsměvů nebo napraveného Grinche. Mezi strašidelnými a krvavými filmy s vánoční tematikou najdeš jak naprosté klasiky, tak i novinky nebo ne zrovna známé snímky. 

Napiš nám do komentářů, jestli jsi už některý z filmů viděl*a, případně který se ti líbil nejvíc. Přejeme šťastné a děsivé!


Ukradené Vánoce Tima Burtona

Začneme jednou z největších vánočních klasik, pokud se bavíme o spooky filmech. Ukradené Vánoce Tima Burtona prostě nelze ignorovat v žádném seznamu. Kombinace dvou mistrů znepokojivých pohádek Tima Burtona a Henryho Selicka je sváteční povinností pro všechny, které už omrzela Dorota Máchalová.

Vypráví příběh Jacka Skellingtona, který se ocitne ve Vánočním městě, kde prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. A když se tak rozhlíží, jako nejlepší nápad mu přijde unést Santu Clause a uspořádat Vánoce podle vlastních představ. Celé město tak najednou místo sobů a Santových skřítků zaplní upíři a vlkodlaci.

Pokud tě aspoň trošku baví muzikály a Burtonova poťouchlá tvorba, rozhodně si Ukradené Vánoce pusť.

Ukradené Vánoce
Zdroj: Touchstone Pictures
Délka filmu: 1 hodina 13 minut
Režie: Henry Selick
Předloha: Tim Burton
Scénář: Caroline Thompson, Michael McDowell
Hrají: Chris Sarandon, Catherine O'Hara, William Hickey, Glenn Shadix, Paul Reubens, Ken Page, Danny Elfman, Sherwood Ball, Edward Ivory, Greg Proops

Dej si pozor!

Ashley má za úkol postarat se o mladého Lukea. Ten ale vymyslí bizarní strašidelnou hru, z níž má vyjít jako zachránce a svou chůvu svést. Když to 17letá chůva zjistí, Lukeovi vynadá, ten ji napadne a shodí ze schodů. Ashley se pak probouzí svázaná a s páskou přes pusu, aby chlapcova zvrácená hra mohla pokračovat.

Horor v lecčem připomíná filmovou kultovku Funny Games, jen přenesenou do teenagerského prostředí. I tak se ale jedná o poměrně drsný a tíživý počin, o takovou děsivou variaci na Sám doma.

Délka filmu: 1 hodina 29 minut
Režie: Chris Peckover
Scénář: Chris Peckover, Zack Kahn
Hrají: Olivia DeJonge, Levi Miller, Ed Oxenbould, Virginia Madsen, Patrick Warburton, Dacre Montgomery, Aleks Mikic, Tara Jade Borg, Neil Sharma


Anna a apokalypsa

Anna a apokalypsa vypráví o nudném městečku, na které zaútočí zombíci. Anna a skupina jejích přátel se musí s náročnou situací popasovat a tuhle zombie apokalypsu zvrátit. Vzhledem k tomu, že jde o muzikál, bude kromě klasických bojových postupů hrát velkou roli také hudba.

Film na papíře sice vypadá trošku jako patlanice hned několika nesourodých žánrů, ale funguje překvapivě dobře, minimálně tak, jak mu to hranice zombie vánočního snímku dovolí.

Délka filmu: 1 hodina 32 minut
Režie: John McPhail
Scénář: Alan McDonald, Ryan McHenry
Hrají: Ella Hunt, Malcolm Cumming, Sarah Swire, Christopher Leveaux, Marli Siu, Paul Kaye, Mark Benton, Kirsty Strain, Sean Connor, Ben Bradley, Ruth McGhie 


Gremlins

Další naprostou klasikou jsou Gremlins. Vtipný horor z roku 1984 je kultovní vánoční bonbónek, který by tě o svátcích rozhodně neměl minout. Vypráví příběh o prokletém dárku, který pan Peltzer koupí svému synovi Billymu. Jedná se o roztomilé kouzelné zvířátko zvané mogwai, o nějž je potřeba se starat podle jednoduchých, ale striktních pokynů.

Nesmí přijít do kontaktu s vodou, na světlo a nikdy, a to je nejdůležitější, nesmí baštit po půlnoci. Všechna tato pravidla Billy ale poruší a z roztomilých medvídkovitých stvoření se stanou škodolibé kreatury připravené terorizovat celé město.

Gremlins jsou i po 30 letech vtipní, a pokud si je o Vánocích pustíš například s mladším sourozencem, dokážou i pořádně vyděsit.

Gremlins
Zdroj: Warner Bros.
Délka filmu: 1 hodina 46 minut
Režie: Joe Dante
Scénář: Chris Columbus
Hrají: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, Polly Holliday, Keye Luke, Judge Reinhold, Dick Miller, Corey Feldman, Scott Brady, Chuck Jones, Nicky Katt 


Le Calendrier

Adventní kalendář je příjemně napínavý horor s předvánoční tematikou a záměrně o něm píšeme až teď, kdy už máš (snad) skoro všechna políčka otevřená. Ve filmu dívka dostává zvláštní prastarý adventní kalendář a každý den si samozřejmě otevírá jedno políčko. Starobylý předmět je však posedlý démonem. Každé vymáčknuté políčko tak předznamenává další neštěstí.

Film má něco z kultovního Hellraisera a podobných filmů, kde svou roli hraje démonická rekvizita. Má originální námět, je napínavý, neobsahuje příliš mnoho prvoplánových lekaček a nejde o intelektuálně náročnou zábavu, takže ho zvládneš vstřebat i ve food kómatu po salátu a se skleničkou vaječňáku.

Délka filmu: 1 hodina 44 minut
Režie: Patrick Ridremont
Scénář: Patrick Ridremont
Hrají: Eugénie Derouand, Honorine Magnier, Sabrina Lopez Leonard, Janis Abrikh, Cyril Garnier, Olivier Bonjour, Vladimir Perrin, Jérôme Paquatte


Šílená noc

V loňském vánočním akčňáku s jistými hororovými prvky potkáš cynického a životem znuděného Santu Clause, který se nachomýtne na místo vloupání v domě, kde zločinci drží rodinu jako rukojmí. Ne že by ho to zajímalo. Aspoň ne do té doby, dokud jeho srdíčko neobměkčí nejmladší z obětí. V tu chvíli začne drsný Santa úřadovat.

Na filmu tě bude bavit především David Harbour, kterému byla role vánočního svatého napsaná snad přímo na tělo, kromě toho snímek dobře kombinuje již existující klasiky, počínaje Smrtonosnou pastíSám doma konče. Dočkáš se násilí, krve i nějakého toho napětí. Šílená noc není čistokrevný horor, ale i tak si v našem seznamu svoje místo zaslouží.

Šílená noc
Zdroj: Universal Pictures
Délka filmu: 1 hodina 51 minut
Kde si film pustit: SkyShowtime
Režie: Tommy Wirkola
Scénář: Pat Casey, Josh Miller
Hrají: David Harbour, John Leguizamo, Alex Hassell, Alexis Louder, Cam Gigandet, Edi Patterson, Beverly D'Angelo, Leah Brady, Alexander Elliot, Brendan Fletcher


Tichá noc, krvavá noc

Tohle béčko ze 70. let je další zimní hororovou specialitkou. Vypráví příběh o malém městečku, kde se před dvaceti lety upálil jistý Wilford Butler a z jeho domu se stala psychiatrická léčebna. Jeho vnuk Jeffrey se dům svého dědečka rozhodne prodat, nezdá se však, že by to byl dobrý nápad. Na tajemný dům je totiž městečko zvláštně napojené a kromě toho se ukazuje, že by s ním mohl mít co do činění i záhadný sériový vrah, který zde začíná řádit.

Tichá noc, krvavá noc je povedená atmosférická záležitost, která tě nadchne, pokud miluješ horory ze 60. a 70. let. Netečou tam hektolitry krve, ale i tak tě čapne a nepustí, a to i přes občasnou bizarní béčkovitost, kterou si buď zamiluješ, nebo ji budeš nesnášet. Proč tomu ale o vánočních prázdninách nedat šanci?

Délka filmu: 1 hodina 28 minut
Režie: Theodore Gershuny
Scénář: Theodore Gershuny, Jeffrey Konvitz, Ira Teller
Hrají: Patrick O'Neal, James Patterson, Mary Woronov, Astrid Heeren, John Carradine, Walter Abel, Ondine, Jack Smith, Philip Bruns, Candy Darling


Tichá noc

Tichá noc je napínavý sváteční snímek o tom, jak by mohl vypadat takový poslední vánoční večírek v životě. Několik přátel s rodinami se společně sejdou na svátky nejen proto, aby je oslavili, ale také aby se rozloučili se životem. 

Celým světem se totiž šíří nebezpečný oblak, který zabije všechno, co mu přijde do cesty. Britská vláda jako prevenci vydala sebevražedné pilulky, díky nimž můžeš jedovatý mrak předběhnout a zemřít rychle a bezbolestně.

Ve filmu tě čeká typicky suchý britský humor, ale i poměrně slušně rozpracovaná psychologická linka okolo otázky, jestli si sebevražednou pilulku vzít, nebo se raději nechat zabít mrakem. Děsivý příběh se tu spojuje s existenciálním dramatem i komedií.

Délka filmu: 1 hodina 32 minut
Režie: Camille Griffin
Scénář: Camille Griffin
Hrají: Keira Knightley, Annabelle Wallis, Matthew Goode, Lucy Punch, Lily-Rose Depp, Kirby Howell-Baptiste, Roman Griffin Davis, Holly Aird, Rufus Jones
Domů
Sdílet
Diskuse