1. místo: 19 bodů
V naprosto férovém hlasování vyhrála moje verze salátu. Ano, je to trapné, ale co s tím nadělám. Abych se ale nechlubil, pokusím se vypíchnout, co lidé mému salátu vyčítali. „Chutná jako od maminky, ale stejně jako u jejího salátu nejsou jeho chutě tak pestré,“ okomentoval můj výtvor Kryštof. Anastázie, která v Refresheru pracuje jako talent sourcer, ho zařadila na poslední místo.
Na druhou stranu si další část lidí jednoduchost chválila a oceňovala především přítomnost syrové cibule, jiným naopak chyběla kyselá okurka. Pokud stejně jako já patříš mezi hatery okurek a fanoušky cibulí, prozradím ti, jak si salát doma připravit.
Budeš potřebovat:
- jedno kilo brambor,
- dvě mrkve,
- jednu petržel,
- dvě menší cibule nakrájené najemno,
- tři vajíčka natvrdo,
- hrubozrnnou hořčici,
- šest lžic majonézy,
- ocet,
- sůl,
- pepř.
Brambory uvaříš ve slupce doměkka (cca 25 minut), najemno nakrájenou kořenovou zeleninu do poloměkka (cca 10 minut, když ji nakrájíš před vařením). Vedle v míse si zatím připravíš dresink z majonézy, hořčice, soli, pepře a octu. S ním je potřeba si vyhrát.
Na začátek dej dvě lžíce octa a dvě lžíce hořčice a ochutnej. Pokud je málo kyselý, přidej ocet, pokud máš pocit, že mu něco chybí, ale nevíš co, doženeš to hořčicí. Postupně přidávej i sůl a pepř, než dosáhneš pro sebe ideální chuti. Dresink pak postupně vmíchej do zeleniny, nakrájených brambor a vajec. Nech odležet aspoň hodinu, ochutnej a případně dochuť octem, hořčicí, solí nebo pepřem. Nejlepší je salát nechat odležet přes noc, aby se všechny chutě dobře spojily.
A to je k našemu salátovému klání všechno. Nezapomeň nám dát vědět do komentářů, jak si bramborový salát připravuješ ty.