Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek vznikl v rámci mediální spolupráce se společností Čedok.
8. ledna 2024 14:30
Čas čtení 3:51

Vyhraj pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Zanzibaru. Těchto 7 zajímavostí o destinaci tě přesvědčí to zkusit

Vyhraj pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Zanzibaru. Těchto 7 zajímavostí o destinaci tě přesvědčí to zkusit
ZAJÍMAVOSTI CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Již tento měsíc se můžeš probouzet v luxusním ubytování na pláži Uroa.

Bílé pláže, azurové moře, nádherná příroda a bohatá kultura jsou receptem na skvělou dovolenou. Řeč je o Zanzibaru, který bývá považován za mimořádně populární turistickou destinaci. Připravili jsme si pro tebe spolu s cestovní kanceláří Čedok soutěž o dovolenou v tomto ráji. Z Bratislavy můžete letět přímo na Zanzibar již 28. ledna a zpět se vrátit 5. února.

Formulář pro zapojení
Soutěž byla ukončena. Dovolenou na Zanzibaru vyhrál čtenář Matěj, kterého jsme kontaktovali e-mailem.

Pokud toužíš po exotice, ale netušíš, kam vycestovat, přesvědčíme tě, proč musíš navštívit právě Zanzibar. Čti dál a dozvíš se zajímavá fakta včetně několika doporučení na výlet. 

1. Zanzibar není jen jeden ostrov

Možná si doposud myslíš, že jméno Zanzibar označuje jen jeden ostrov. Ve skutečnosti je Zanzibar autonomním státem sestávajícím ze tří hlavních ostrovů – Pemba, Unguja a Latham. Pak ještě mnoha menších ostrovů a ostrůvků, těch je celkem padesát.

zanzibar
Zdroj: Unsplash/Humphrey Muleba

Na mapě ho najdeš u pobřeží východní Afriky a je součástí Tanzanie. Jeho název pochází z arabského slova zanjibār, což v překladu doslovně znamená „ostrov černých lidí“. Území Zanzibaru má více než milion obyvatel, bylo britskou kolonií i součástí ománského sultanátu.

2. Hlavní město není Stone Town

Přestože si někteří dosud myslí, že hlavním městem Zanzibaru je Stone Town, nemají pravdu. Kamenné město je součástí hlavního města Zanzibar City, které leží na západním pobřeží ostrova Unguja. Město Zanzibar sestává ze dvou částí – Stone Town a Ng'ambo. Obě území jsou jakási opozita. Zatímco Ng'ambo je velké a modernější, Stone Town je starší a okouzlí tě svými stavbami, obchody, ale i věčným chaosem.

stone town, zanzibar
Zdroj: Unsplash/Raissa Lara Lütolf (-Fasel)

Stone Town je místem velkého uměleckého významu pro celou Afriku. Jeho architektura odráží různé vlivy: evropské, arabské či perské, ze kterých se zrodila svahilská kultura. Pokud plánuješ výlet na Zanzibar, rozhodně tuto oblast nemůžeš vynechat.

3. Všude cítíš koření

Ne nadarmo se Zanzibaru přezdívá ostrov koření. Toto pojmenování získal proto, že je obchod s kořením nedílnou součástí bohaté kultury státu. Pokud tedy přemýšlíš nad suvenýrem, kup si sáček místní skořice, pepře, muškátového oříšku nebo kurkumy. Samozřejmě jsme uvedli jen pár příkladů z mnoha. Kromě koření zde voní i exotické ovoce jako ananas, chlebovník či papája.

koreniny
Zdroj: Unsplash/Nikoli Afina

Obchodování formuje kulturu souostroví již tisíce let. V minulosti byl Zanzibar hlavním centrem propojujícím Arábii a Afriku. A tak ten, kdo se zmocnil Zanzibaru a kontroloval ho, měl bohatství „na stříbrném podnose“. Historie státu je proto plná konfliktů, obchodů s otroky a dobyvatelů.

4. Narodil se zde Freddie Mercury

Pokud ti toto jméno nic neříká, tak se omlouváme, ale asi žiješ pod kamenem. Legendární zpěvák ikonické poprockové skupiny Queen pocházel z afrického Zanzibaru. Brit Freddie Mercury se narodil v městské části Stone Town jako Farrokh Bulsara. Možná se právě teď ptáš: „Jak je možné, že se narodil na Zanzibaru, ale oficiálně byl Brit?“

Vysvětlení: V roce 1946, kdy se Freddie Mercury narodil, byl totiž Zanzibar britským protektorátem.

queen
Zdroj: Unsplash/ Brett Jordan

Ať už jsi, nebo nejsi fanouškem skupiny Queen, na Zanzibaru si můžeš prohlédnout rodný dům Freddieho Mercuryho, muzeum a mnoho jiných památníků na jeho počest. 

5. Zanzibar je domovem mnoha endemitů

Biodiverzita ostrovů je opravdu jedinečná. V lesích natrefíš například na živočichy jako opice guerézy červené nebo zanzibarské komby, které se vyskytují pouze v lese Jozani a nikde jinde na světě. Kromě toho žije na Zanzibaru mnoho druhů obojživelníků, hadů, šneků a hned 47 druhů ptáků a 36 druhů motýlů. A samozřejmě musíme zmínit i obrovské želvy na Aldabře.

zanzibar
Zdroj: Unsplash/Christophe Bonnaire

Nenajdeš zde ovšem jen endemity ze světa živočichů. Daří se zde také vzácným zanzibarským rostlinným druhům, jako je kokosovník, aloe vera nebo hřebíček. Pro každého milovníka přírody je objevování flóry a fauny na tomto souostroví povinnou volnočasovou aktivitou.

6. Restaurace, kam se dostaneš nejen pěšky, ale i člunem

Pokud miluješ mořské plody, netradiční dezerty a svěží drinky, známe místo, ze kterého si odneseš opravdový zážitek. Restaurace The Rock nemá své jméno jen tak náhodou, ale opravdu stojí na skále, a navíc přímo v oceánu. Za chutnou gastronomií se tedy dostaneš dvěma způsoby. Suchou nohou z místní pláže během odlivu a lodičkou během přílivu.

Čeká tě jídelníček plný pokrmů z lokálních surovin a na své si zde přijdou nejen masožravci, ale také vegetariáni či vegani.

zanzibar
Zdroj: Unsplash/Danai Tsoutreli

Pokud se ti sem podaří dostat (a zajistit si rezervaci), nezapomeň na mobil, protože tato „skalnatá“ restaurace je skutečně #instafriendly. 

7. Loni navštívilo Zanzibar půl milionu turistů

O popularitě tohoto exotického místa nelze pochybovat. Azurově modré moře a bílé písečné pláže jsou dostatečným lákadlem pro turisty. Důkazem jsou i statistiky z roku 2022, které ukázaly, že Zanzibar zaznamenal celkem 548 503 návštěv, informuje Business Insider.

zanzibar,
Zdroj: Unsplash/Queen Lj

Ale kromě krásného přírodního prostředí a bohaté kultury je Zanzibar také místem pro mnoho outdoorových aktivit včetně návštěv atraktivních turistických míst. Například tohle všechno můžeš zažít:

  • Potápět se a objevovat mořský život plný pestrobarevných živočichů a korálů.
  • Jet na výlet lodí na Prison Island, domov bývalé věznice a dnes i velkých želv.
  • Plavat s delfíny.
  • Navštívit Old Slave Market a retrospektivně se podívat na krutou historii otroctví.
  • Být tváří v tvář s gepardem v rezervaci Cheetah’s Rock.
  • Ochutnávat místní aromatickou gastronomii.
  • Projít se v zahradách Forodhani.

A toho, co můžeš dělat na Zanzibaru, je ještě mnohem víc. Tak co? Jistě už hledáš letenku na webu a v hlavě balíš kufry. Co ještě chybí? Přece špičkový hotel, se kterým ti můžeme pomoci. S námi totiž můžeš vyhrát pobyt v luxusním ubytování přímo na krásné zanzibarské pláži i s přímým letem z Bratislavy (odlétáš 28. 1. a zpátky se vrátíš 7. 2.). 

Vyhraj ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu

Hotel Uroa Bay Beach Resort má vše, co správný rekreant potřebuje. Ubytování láká kromě svého statusu čtyř hvězdiček také nádhernými bungalovy, all-inclusive službou, wellness či tenisovým kurtem. A samozřejmě nádhernou bílou pláží Uroa.

čedok
Zdroj: ČEDOK
čedok, zanzibarčedok, zanzibarčedar, zanzibarčedok, zanzibar
Zobrazit galerii
(6)

Tento pobyt můžeš vyhrát i ty a zapojit se do slosování je naprosto jednoduché. Pokud se chceš zaregistrovat do soutěže, musíš být majitelem předplatného REFRESHER+ a vyplnit dotazník níže.

Vyplnit formulář

 

Domů
Sdílet
Diskuse