Ochutnali jsme hranolky ze všech fastfoodových řetězců a víme, který podnik tě nezklame.
Vařená brambora? Nuda. Nakrájením a smažením ale vznikne příloha, kterou miluje snad každý. Když se řekne fastfood, všichni si vybaví pořádný hambáč s hranolkami. V Česku už se roky vedou dlouhé debaty o tom, který z řetězců rychlého občerstvení nabízí ty nejlepší, nejkřupavější a nejbramborovější. Někdo by dal ruku do ohně za „hrany“ z mekáče, jiní si zas nedokáží představit větší potěšení než hranolkový kyblík z KFC.
Rozhodli jsme se tedy vášnivé rokování pro jednou ukončit a otestovali jsme všechny fastfoodové hranolky v Česku.
Ve hře už totiž není jen McDonald's, KFC či Burger King, jak tomu kdysi bývalo. V listopadu minulého roku k nám přiletělo kuře z Louisiany aka Popeyes a s ním i „hrancle“ ochucené ve speciálním koření. A nesmíme zapomenout na ryze české rychlé občerstvení – Bageterii Boulevard. Chuťové pohárky máme pořádně nažhavené ještě z předchozího hodnocení burgerů – kdo zvítězil v našem předchozím testu, si můžeš přečíst zde.
Bitva o hranolky
A koho vlastně napadlo přeměnit obyčejnou bramboru na křupavé pomfrity? O původu tohoto skvělého vynálezu se přou dva státy a zdá se, že francouzsko-belgická bitva nemá konce. Francouzi tvrdí, že první smažené hranolky spatřily světlo světa krátce po revoluci koncem osmnáctého století v pařížských pouličních stáncích. Brzy nato se smažený poklad stal oblíbenou buržoazní pochoutkou.
Podle belgických pověstí naopak vznikly ve městě Namur už o století dříve, kde tamní rybáři prý často smažili úlovky, a když jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček, které následně osmažili. To, že Belgičané hranolky milují, dokazují nejen ohromnou konzumací sedmdesáti pěti kilogramů na osobu ročně, ve které předběhli i Američany, ale i zakládáním odborných škol, kde se kulturní dědictví z brambor bere sakra vážně.
Pět soutěžících, jeden vítěz
V našem testu se opět zaměříme na chuť, cenu, gramáž, složení a rychlost přípravy. Nejsme žádní odborníci na potraviny a složení jídla nezkoumáme v laboratoři. Hodnotíme subjektivně podle naší chuti, tudíž ber test s rezervou. Kvalitu a chuť hranolek jsme oznámkovali jako ve škole. A kde jsme testovali? Na snad nejvíce zalidněném místě v Praze – Václavském náměstí, kde najdeš všech pět řetězců.
Nejsme barbaři, hranolky se samozřejmě konzumují společně s omáčkou, takže jsme v každém z řetězců vybrali k příloze i originální omáčky a přidáváme je do testu jako bonusové hodnocení.
Co se dočteš po odemknutí?
- Kde si dáš mdlé hranolky skoro bez chuti.
- Kde najdeš křupavé hranolky se skvělou omáčkou.
- Jaká je tajná přísada ve sladkokyselé omáčce z mekáče.
- Na jakém místě se umístil nový fastfoodový řetězec Popeyes.