Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
28. ledna 2024 16:00
Čas čtení 5:13
Barbora Volfová

Velký test fastfoodových hranolek: Víme, kde si dáš ty nejkřupavější a plné chuti

Velký test fastfoodových hranolek: Víme, kde si dáš ty nejkřupavější a plné chuti
Zdroj: Pexels
GASTRO FAST-FOOD GASTRONOMIE PRAHA TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Ochutnali jsme hranolky ze všech fastfoodových řetězců a víme, který podnik tě nezklame.

Vařená brambora? Nuda. Nakrájením a smažením ale vznikne příloha, kterou miluje snad každý. Když se řekne fastfood, všichni si vybaví pořádný hambáč s hranolkami. V Česku už se roky vedou dlouhé debaty o tom, který z řetězců rychlého občerstvení nabízí ty nejlepší, nejkřupavější a nejbramborovější. Někdo by dal ruku do ohně za „hrany“ z mekáče, jiní si zas nedokáží představit větší potěšení než hranolkový kyblík z KFC. 

Rozhodli jsme se tedy vášnivé rokování pro jednou ukončit a otestovali jsme všechny fastfoodové hranolky v Česku.

Ve hře už totiž není jen McDonald's, KFC či Burger King, jak tomu kdysi bývalo. V listopadu minulého roku k nám přiletělo kuře z Louisiany aka Popeyes a s ním i „hrancle“ ochucené ve speciálním koření. A nesmíme zapomenout na ryze české rychlé občerstvení – Bageterii Boulevard. Chuťové pohárky máme pořádně nažhavené ještě z předchozího hodnocení burgerů – kdo zvítězil v našem předchozím testu, si můžeš přečíst zde.

hranolky
Zdroj: Pexels/ Cottonbro Studio

Bitva o hranolky

A koho vlastně napadlo přeměnit obyčejnou bramboru na křupavé pomfrity? O původu tohoto skvělého vynálezu se přou dva státy a zdá se, že francouzsko-belgická bitva nemá konce. Francouzi tvrdí, že první smažené hranolky spatřily světlo světa krátce po revoluci koncem osmnáctého století v pařížských pouličních stáncích. Brzy nato se smažený poklad stal oblíbenou buržoazní pochoutkou.

Podle belgických pověstí naopak vznikly ve městě Namur už o století dříve, kde tamní rybáři prý často smažili úlovky, a když jedné zimy řeka zamrzla, nahradili ryby bramborami ve tvaru útlých rybiček, které následně osmažili. To, že Belgičané hranolky milují, dokazují nejen ohromnou konzumací sedmdesáti pěti kilogramů na osobu ročně, ve které předběhli i Američany, ale i zakládáním odborných škol, kde se kulturní dědictví z brambor bere sakra vážně.

Pět soutěžících, jeden vítěz

V našem testu se opět zaměříme na chuť, cenu, gramáž, složení a rychlost přípravy. Nejsme žádní odborníci na potraviny a složení jídla nezkoumáme v laboratoři. Hodnotíme subjektivně podle naší chuti, tudíž ber test s rezervou. Kvalitu a chuť hranolek jsme oznámkovali jako ve škole. A kde jsme testovali? Na snad nejvíce zalidněném místě v Praze –⁠ Václavském náměstí, kde najdeš všech pět řetězců. 

Nejsme barbaři, hranolky se samozřejmě konzumují společně s omáčkou, takže jsme v každém z řetězců vybrali k příloze i originální omáčky a přidáváme je do testu jako bonusové hodnocení.

hranolky
Zdroj: Pexels/ Anna Tarazevich/ volně k užití

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 152003 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Kde si dáš mdlé hranolky skoro bez chuti.
  • Kde najdeš křupavé hranolky se skvělou omáčkou.
  • Jaká je tajná přísada ve sladkokyselé omáčce z mekáče.
  • Na jakém místě se umístil nový fastfoodový řetězec Popeyes.
Domů
Sdílet
Diskuse