Středoevropská kuchyně je na masové pokrmy bohatá, jsou nedílnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Tyto pokrmy se vyznačují kombinací tradice, kvalitních surovin a rozmanitosti chutí.
Maso hraje v těchto jídlech klíčovou roli a často je připravováno s láskou a pečlivostí. Gastronomický server Taste Atlas se na masová jídla zaměřil a na základě uživatelských hodnocení vytvořil žebříček nejlepších 100 středoevropských masových pokrmů. Česko se umístilo hned několikrát.
Takto vypadá top 10 nejlepších středoevropských masových pokrmů:
10. místo
Přestože guláš má kořeny v Maďarsku, Taste Atlas ho přisoudil Česku a Slovensku. Do Uher se tento pokrm dostal z Turecka. Je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněn paprikou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je často podáván s knedlíky nebo chlebem a je oblíbený pro svou sytou chuť.

9. místo
Jeden z nejznámějších pokrmů rakouské kuchyně. Vídeňský řízek je tenký, obalený v trojobalu a na pánvi smažený telecí řízek, který se tradičně podává s citronem a s bramborovým salátem – a to ne ledajakým.

8. místo
Autentická polská roláda s červeným zelím je hovězí roláda podávaná s přílohou vařeného červeného zelí a bramborovým knedlíkem. Hovězí roláda se tradičně plní nakládanými okurkami, slaninou, klobásami, cibulí a hořčicí. Nejprve se smaží a poté vaří v omáčce s kořením a cibulí.

7. místo
Vídeňský saftgulasch, který je považován za rakouskou obdobu maďarského guláše, je vydatný guláš, který se skládá z nakrájeného hovězího masa zalitého hustou a aromatickou omáčkou. Přestože se rakouský guláš z hovězího masa vyvinul z maďarské verze, je považován za gurmánskou lahůdku svého druhu.

6. místo
Tato neobvyklá německá specialita nazývaná hackepeter nebo mett se skládá ze syrového vepřového masa, které se má jíst tak, jak je – čerstvé a syrové. Obvykle se dochucuje solí a pepřem, někdy se však může pro zvýraznění chuti přidat drcený kmín, majoránka, muškátový oříšek, česnek nebo cibule.

5. místo
Weihnachtsgans je tradiční německý pokrm, který se připravuje na Vánoce. Je to pečená husa, která se obvykle plní cibulí, sušenými švestkami, kaštany, jablky a/nebo datlemi. Husa se také často plní těstem nebo masovou náplní. Většinou se dochucuje solí, pepřem, tymiánem a majoránkou.

4. místo
Naše svíčková si vysloužila v tomto žebříčku čtvrté místo. Tato lahodná specialita, známá svým jemným hovězím masem a krémovou omáčkou, si získala srdce gurmánů po celém kontinentu. Svíčková je často podávána s knedlíky a se smetanou, což vytváří perfektní kombinaci chutí a textur. Je to pokrm, který spojuje tradiční recepturu s moderním lahodným zážitkem pro chuťové buňky.

3. místo
Sarma je pokrm balkánské kuchyně skládající se ze zelných listů plněných mletým masem. Název pochází z tureckého slova sarmak, které znamená „zabalit“. Recept se rozšířil po všech zemích, které náležely k Osmanské říši: Bulharsko, Rumunsko, bývalá Jugoslávie, Řecko, Arménie a Levanta.
Existuje řada krajových variant sarmy. Nádivka se připravuje z jemně mletého či sekaného hovězího nebo skopového masa, do kterého se přidá syrové vejce, cibule, česnek a koření (paprika, čubrica, kopr vonný), někdy také s vařenou rýží nebo pohankou.

2. místo
Zwiebelrostbraten je tradiční pokrm, který se podává ve většině německých a rakouských restaurací v Bavorsku a Vídni. Pokrm se obvykle připravuje z kombinace hovězího masa, cibule, mouky, oleje, másla, papriky, dijonské hořčice, smetany, hovězího vývaru, soli a pepře.

1. místo
První místo získává česká pečená kachna. Obvykle se ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává s knedlíkem, dušeným červeným zelím a příležitostně s hustou omáčkou připravenou z vyhrazeného kachního tuku a mouky.
