Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. ledna 2024 v 7:23
Čas čtení 2:10
Monika Růžičková

Česká kachna bodovala u turistů, označili ji jako nejlepší masový pokrm střední Evropy

Česká kachna bodovala u turistů, označili ji jako nejlepší masový pokrm střední Evropy
Zdroj: Pixabay/volně k užití
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Středoevropská kuchyně je na masové pokrmy bohatá, jsou nedílnou součástí kulturního dědictví této oblasti. Tyto pokrmy se vyznačují kombinací tradice, kvalitních surovin a rozmanitosti chutí.

Maso hraje v těchto jídlech klíčovou roli a často je připravováno s láskou a pečlivostí. Gastronomický server Taste Atlas se na masová jídla zaměřil a na základě uživatelských hodnocení vytvořil žebříček nejlepších 100 středoevropských masových pokrmů. Česko se umístilo hned několikrát. 

Takto vypadá top 10 nejlepších středoevropských masových pokrmů:

10. místo

Přestože guláš má kořeny v Maďarsku, Taste Atlas ho přisoudil Česku a Slovensku. Do Uher se tento pokrm dostal z Turecka. Je tvořen nakrájenými masovými kostkami v omáčce s cibulí a kořeněn paprikou. Tento jednoduchý, ale chutný pokrm je často podáván s knedlíky nebo chlebem a je oblíbený pro svou sytou chuť.

Guláš
Zdroj: Wikimedia/Pastorius/volně k užití

9. místo

Jeden z nejznámějších pokrmů rakouské kuchyně. Vídeňský řízek je tenký, obalený v trojobalu a na pánvi smažený telecí řízek, který se tradičně podává s citronem a s bramborovým salátem – a to ne ledajakým.

vídeňský řízek
Zdroj: Flickr/Like_the_Grand_Canyon/volně k užití

8. místo

Autentická polská roláda s červeným zelím je hovězí roláda podávaná s přílohou vařeného červeného zelí a bramborovým knedlíkem. Hovězí roláda se tradičně plní nakládanými okurkami, slaninou, klobásami, cibulí a hořčicí. Nejprve se smaží a poté vaří v omáčce s kořením a cibulí.

maso, roláda
Zdroj: Wiki Commons/MOs810/volně k užití

7. místo

Vídeňský saftgulasch, který je považován za rakouskou obdobu maďarského guláše, je vydatný guláš, který se skládá z nakrájeného hovězího masa zalitého hustou a aromatickou omáčkou. Přestože se rakouský guláš z hovězího masa vyvinul z maďarské verze, je považován za gurmánskou lahůdku svého druhu.

Guláš
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

6. místo

Tato neobvyklá německá specialita nazývaná hackepeter nebo mett se skládá ze syrového vepřového masa, které se má jíst tak, jak je –⁠⁠⁠⁠⁠ čerstvé a syrové. Obvykle se dochucuje solí a pepřem, někdy se však může pro zvýraznění chuti přidat drcený kmín, majoránka, muškátový oříšek, česnek nebo cibule.

tatarák
Zdroj: Kgbo / Wikimedia Commens

5. místo

Weihnachtsgans je tradiční německý pokrm, který se připravuje na Vánoce. Je to pečená husa, která se obvykle plní cibulí, sušenými švestkami, kaštany, jablky a/nebo datlemi. Husa se také často plní těstem nebo masovou náplní. Většinou se dochucuje solí, pepřem, tymiánem a majoránkou.

veganská husa
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

4. místo

Naše svíčková si vysloužila v tomto žebříčku čtvrté místo. Tato lahodná specialita, známá svým jemným hovězím masem a krémovou omáčkou, si získala srdce gurmánů po celém kontinentu. Svíčková je často podávána s knedlíky a se smetanou, což vytváří perfektní kombinaci chutí a textur. Je to pokrm, který spojuje tradiční recepturu s moderním lahodným zážitkem pro chuťové buňky.

svíčková
Zdroj: Dezidor / Wikimedia Commons/volně k užití

3. místo

Sarma je pokrm balkánské kuchyně skládající se ze zelných listů plněných mletým masem. Název pochází z tureckého slova sarmak, které znamená „zabalit“. Recept se rozšířil po všech zemích, které náležely k Osmanské říši: Bulharsko, Rumunsko, bývalá Jugoslávie, Řecko, Arménie a Levanta.

Doporučeno
KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin KVÍZ: Znáš nejdůležitější data české historie? Otestuj své znalosti našich dějin 21. června 2025 v 16:00

Existuje řada krajových variant sarmy. Nádivka se připravuje z jemně mletého či sekaného hovězího nebo skopového masa, do kterého se přidá syrové vejce, cibule, česnek a koření (paprika, čubrica, kopr vonný), někdy také s vařenou rýží nebo pohankou.

Salma
Salma Zdroj: Flick/Marco Verch/volně k použití

2. místo

Zwiebelrostbraten je tradiční pokrm, který se podává ve většině německých a rakouských restaurací v Bavorsku a Vídni. Pokrm se obvykle připravuje z kombinace hovězího masa, cibule, mouky, oleje, másla, papriky, dijonské hořčice, smetany, hovězího vývaru, soli a pepře.

Zwiebelrostbraten.
Zwiebelrostbraten. Zdroj: Wikimeadia/Zwiebelrostbraten mit Kässpätzle/volně k užití

1. místo

První místo získává česká pečená kachna. Obvykle se ochucuje kmínem a majoránkou a poté se pomalu peče v troubě dozlatova a dokřupava. Tradičně se podává s knedlíkem, dušeným červeným zelím a příležitostně s hustou omáčkou připravenou z vyhrazeného kachního tuku a mouky.

kachna, maso, zelí
Zdroj: Pixabay/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse