4. místo
Naše svíčková si vysloužila v tomto žebříčku čtvrté místo. Tato lahodná specialita, známá svým jemným hovězím masem a krémovou omáčkou, si získala srdce gurmánů po celém kontinentu. Svíčková je často podávána s knedlíky a se smetanou, což vytváří perfektní kombinaci chutí a textur. Je to pokrm, který spojuje tradiční recepturu s moderním lahodným zážitkem pro chuťové buňky.
![svíčková](https://refstatic.sk/article/290af8e650e173bd711c.jpg?is=1200x2000&s=6deaaa7ad604b355b9acf00a4e8916d7bfc4eed16e89af32a28bfe8eb7832c18)
3. místo
Sarma je pokrm balkánské kuchyně skládající se ze zelných listů plněných mletým masem. Název pochází z tureckého slova sarmak, které znamená „zabalit“. Recept se rozšířil po všech zemích, které náležely k Osmanské říši: Bulharsko, Rumunsko, bývalá Jugoslávie, Řecko, Arménie a Levanta.
Existuje řada krajových variant sarmy. Nádivka se připravuje z jemně mletého či sekaného hovězího nebo skopového masa, do kterého se přidá syrové vejce, cibule, česnek a koření (paprika, čubrica, kopr vonný), někdy také s vařenou rýží nebo pohankou.
![Salma](https://refstatic.sk/article/2c066f240124c06e144e.jpg?is=1200x2000&s=317635e472146636599988c7583ed972ff395080af126848ef219987b9024f72)
2. místo
Zwiebelrostbraten je tradiční pokrm, který se podává ve většině německých a rakouských restaurací v Bavorsku a Vídni. Pokrm se obvykle připravuje z kombinace hovězího masa, cibule, mouky, oleje, másla, papriky, dijonské hořčice, smetany, hovězího vývaru, soli a pepře.
![Zwiebelrostbraten.](https://refstatic.sk/article/33528a38c469fa228dc7.jpg?is=1200x2000&s=d8a2d03f551a1f2d42083b5a77db091acaaf0f9a50a838be4968698ecaa3f09e)