Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. února 2024 13:00
Čas čtení 0:58
Vincenc Novák

HBO vyhodilo herce ze seriálu Bílý lotos. Kvůli vazbám na Rusko

HBO vyhodilo herce ze seriálu Bílý lotos. Kvůli vazbám na Rusko
Zdroj: South Wind 2 - Speed Up/propagační materiál
ZAHRANIČÍ HBO GO HBO MAX HBO SERIÁLY
Uložit Uložené

Tvůrci seriálu Bílý lotos vyřadili z obsazení připravované třetí série srbského herce Miloše Bikoviće. Učinili tak po kritice ze strany napadené Ukrajiny, která poukázala na jeho vazby na Rusko.

Biković byl do nové řady populárního komediálního seriálu z dílny HBO obsazen teprve před několika týdny. Proti jeho obsazení se postavilo ukrajinské ministerstvo zahraničí, podle kterého herec od začátku podporuje ruskou invazi do země. „HBO, je pro vás v pořádku pracovat s člověkem, který podporuje genocidu a porušuje mezinárodní právo?“ uvedl úřad na X. Společnost HBO následně oznámila, že Bikovićova role bude přeobsazena.

Jak informuje deník The Guardian, sám herec se proti svému propuštění ohradil a rozhodnutí HBO označil za „triumf absurdity a porážku umění“. Ve svém příspěvku na X uvedl, že nepodporuje žádné války, a poukázal na své dospívání, které prožil v Jugoslávii během krvavých konfliktů. „Vyrůstal jsem ve válkou zmítané zemi. V jedenácti letech jsem prožil dny a noci v krytech, zatímco moje vlast a rodné město byly bombardovány. Nikdy bych nikomu nepřál takovou zkázu,“ uvedl. 

Ocenění od Putina i ruské občanství 

Bikovićovi udělil v roce 2018 ruský prezident Vladimir Putin Puškinovu medaili za přínos ruské kultuře. Následně získal také ruské občanství. „Je mi velkou ctí dnes říci: Rusko je moje vlast,“ uvedl tehdy. Z českých osobností jsou držiteli ocenění bývalý prezident Václav Klaus či písničkář Jaromír Nohavica. 

Domů
Sdílet
Diskuse