Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. února 2024 8:00
Čas čtení 1:48
Adéla Švehlíková

Stačí ti mašle kolem čehokoliv a o views na TikToku máš postaráno. Proč budí coquette trend takové emoce?

Stačí ti mašle kolem čehokoliv a o views na TikToku máš postaráno. Proč budí coquette trend takové emoce?
Zdroj: TikTok (zach_bryan_lova)
MÓDA BARBIE MÓDA TAYLOR SWIFT TIKTOK
Uložit Uložené

Scrolluješ TikTokem a skáčou na tebe růžové mašle na hranolkách, toaletním papíru a dalších nahodilých předmětech? Potom už i tebe doběhl trend s názvem coquette.

Francouzské slovo coquette označuje v překladu do českého jazyka koketu. Ženu, která ráda flirtuje a užívá si pozornost mužů. K termínu coquette se však dnes vztahuje mnohem více asociací než jen doslovný překlad. 

Balletcore
Zdroj: @wolfiecindy/Instagram


Typická je takzvaná coquette estetika, která ovládá trendy už od konce roku 2023. Jejími specifickými rysy je romantický a feminní mood, který čerpá z nostalgie a dětství. Hlavními představitelkami, s nimiž je coquette trend spjatý, jsou pak Taylor Swift a Lana Del Rey


Coquette trend však není tak plytký, jak se na první pohled může zdát. V přímé návaznosti na tiktokové trendy Girl Math a Girl Dinner dává ženám možnost probudit své dětské já a spojit se se svou křehkostí a feminitou.

V loňském roce jsme se s podobnou myšlenkou mohli setkat například u filmu Barbie, který má na oblibu coquette nezpochybnitelný vliv. I loňská dominance a globální úspěch Taylor Swift sehrály v girl trendech důležitou roli. Sama Taylor je považována za takzvanou mother, není tedy divu, že je to právě ona, ke komu příznivci coquette trendu vzhlížejí. 

taylor swift
Zdroj: Wikimedia Commons


Zpět ale k mašlím na nekonvenčních předmětech. Je libo sterilované okurky obmotané stuhou? Nebo kartáček na zuby, či dokonce fast food a kostky ledu s roztomilými mašličkami kolem obvodu? Ano, i na toto je možné na TikToku narazit a většinou se jedná o ty nejvirálnější příspěvky. Důvodem je satirické pojetí trendu a ironizování motta „I am just a girl“. 


Ve spojitosti s trendem se objevuje také audio od Lany Del Rey z písně Let The Light In. Tato skladba navazuje sentimentální vibes, a je tedy vhodná k jakémukoliv videu, v němž se objevuje růžová stužka. Prostřednictvím tohoto typu obsahu uživatelky usilují o povzbuzení vlastní feminity, stejně jako feminity ostatních žen. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený LANA DEL REY (@honeymoon)


Estetika coquette je však hojně spojována také se stylem oblékání nebo například i make-upovými looky. V případě oděvů je řeč o krajkových či háčkovaných kouscích, balerínách, punčochách nebo volánových sukních v pastelových odstínech barev, kde dominuje především růžová a hned vzápětí bílá.

Make-up trends 2024.
Make-up trends 2024. Zdroj: @wolfiecindy/Instagram

Make-up ve stylu coquette se vyznačuje výraznými řasami ve stylu modelky Twiggy, ideálně růžovými nebo perleťovými očními stíny, rozzářenou pletí a juicy rty. Dalo by se říci, že má tak velmi blízko ke clean girl looku. Od něj se v zásadně odlišuje jen růžovými prvky. 


Tak co, propadneš tomuto trendu i ty? Stačí ti jen mašle a originální nápad na její aplikaci a s největší pravděpodobností máš o úspěch na TikToku postaráno. 

Domů
Sdílet
Diskuse