Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
9. března 2024 22:36
Čas čtení 1:04
ČTK

Český lev 2024: Nejlepším filmem je snímek Bratři, bodovala Volha i Bod obnovy. Podívej se na kompletní výsledky

Český lev 2024: Nejlepším filmem je snímek Bratři, bodovala Volha i Bod obnovy. Podívej se na kompletní výsledky
Zdroj: Česká televize/propagační materiál
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY ČESKÝ LEV
Uložit Uložené

V sobotu proběhlo v pražském Rudolfinu udílení cen Český lev. O cenné sošky v závěrečném hlasování bojovalo 26 titulů v 19 statutárních kategoriích.

Nejlepším snímkem za rok 2023 se stali Bratři režiséra Tomáše Mašína. Ocenění Český lev za nejlepší mužský výkon v hlavní roli získal letos Kryštof Hádek za ztvárnění role Standy Pekárka v pětidílném televizním seriálu Volha. Cenu za nejlepší ženský výkon v hlavní roli si odnesla Simona Peková za ztvárnění Valerie v hororově laděné komedii Přišla v noci. Českého lva za nejlepší režii získali Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar za černou komedii Přišla v noci, která pojednává o svérázné šedesátnici Valerii.

Doporučeno
Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film Nový romantický seriál One Day od Netflixu ti zlomí srdce. Je lepší než film 7. března 2024 17:31

Ocenění Český lev za nejlepšího herce a herečku ve vedlejší roli obdrželi Tomáš Jeřábek za ztvárnění role Pepy Horáčka v retroseriálu České televize Volha a Milena Steinmasslová za roli Dany ve snímku Němá tajemství. Volha získala také cenu za nejlepší masky a kostýmy; nejlepší zvuk a scénografii měl film Bod obnovy. Ocenění za mimořádný přínos české kinematografii převzal kameraman Vladimír Smutný.

Tvůrci filmu Němá tajemství pomohou vytvořením informačního portálu lidem s afázií, málo známou poruchou řeči v důsledku mrtvice či těžkého úrazu hlavy, kterou trpí více než 60 tisíc lidí v Česku.

Ocenění za nejlepší krátký film získal snímek Atestace režiséra Jana Hechta, který pojednává o mladém nezkušeném lékaři. Cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize získal film Hranice režisérky Agnieszky Hollandové o osudech uprchlíků na polsko-běloruské hranici. Cenu za nejlepší animovaný film pak dostal snímek Tonda, Slávka a kouzelné světlo od režiséra a výtvarníka Filipa Pošivače.

Nejlepší televizní minisérií je třídílná minisérie Matematika zločinu od režiséra Petera Bebjaka pro platformu Voyo. Nestatutární cenu Českého lva za nejlepší studentský film dostal na dnešním udílení krátký animovaný snímek Electra od režisérky Darji Kaščejevové (Daria Kashcheeva). Nejlepší hudbu měl snímek Tancuj, Matyldo.

Domů
Sdílet
Diskuse