Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Magnesia.
14. května 2024 v 12:30
Čas čtení 1:23
Sponzorovaný obsah

Vitamínová a minerální abeceda: Nauč se, co tvému tělu prospívá!

Vitamínová a minerální abeceda: Nauč se, co tvému tělu prospívá!
Zdroj: Freepik
ZDRAVÍ VITAMÍNY
Uložit Uložené

Tady máš přehled nejdůležitějších vitamínů a minerálů pro tvé tělo včetně jejich dávkování.

Víš, co tvoje tělo potřebuje k tomu, aby fungovalo správně? Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro celkové zdraví a pohodu. V tomto přehledu se dozvíš o nejdůležitějších látkách, které bys měl*a do svého jídelníčku zařadit, a o tom, v jakém množství je tvůj organismus potřebuje.

Co tedy patří mezi základní stavební kameny zdraví?

  • Vitamín C
    Silný antioxidant, který podporuje imunitní systém, chrání buňky před poškozením a pomáhá vstřebávat železo. Doporučená denní dávka vitamínu C pro dospělé je 75–⁠⁠90 mg.
  • Vitamín D
    Podporuje vstřebávání vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro zdravé kosti a zuby. Vitamín D také hraje důležitou roli v imunitní funkci a regulaci nálady. Denně bys jako dospělý neměl překročit 600 IU.
  • Vápník
    Nejdůležitější minerál pro zdravé kosti a zuby. Vápník je také důležitý pro svalovou a nervovou funkci a srážlivost krve. Denně bys ho měl přijmout přibližně 1 000–⁠⁠1 200 mg.
  • Železo
    Důležitý minerál pro transport kyslíku v krvi. Železo je také nezbytné pro produkci energie a funkci imunitního systému. Doporučená denní dávka železa pro dospělé ženy je 18 mg, pro dospělé muže 8 mg.
minerálka
Zdroj: Magnesia

Nezapomínej ani na hořčík

Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, ke správnému fungování svalů, ale také k normální činnosti nervové soustavy. Magnesium najdeš v mnoha potravinách, včetně listové zeleniny, ořechů, semen a celozrnných produktů. Pokud máš potíže s nedostatkem hořčíku ve stravě, můžeš užívat doplňky stravy nebo mít po ruce každý den lahev české minerální vody Magnesia. Ta obsahuje přírodní hořčík s nízkým obsahem sodíku a v jedné 1,5litrové lahvi je 69 % denní doporučené dávky hořčíku.

Potraviny bohaté na hořčík:

  • zelená listová zelenina (špenát, kapusta, brokolice),
  • ořechy a semena (mandle, kešu, dýňová semena),
  • luštěniny (fazole, čočka),
  • celozrnné produkty,
  • avokádo,
  • banány,
  • tmavá čokoláda.

Pokud se potýkáš se zvýšeným stresem, vyzkoušej ochucenou Magnesii Plus Antistress. Ta je obohacená o vitamíny, selen a výtažek z meduňky. Pro maximální soustředění sáhni naopak po Magnesii Plus Focus, ve které najdeš zinek i výtažek ze ženšenu. 

Nevíš, kolik hořčíku v sobě máš? Vyzkoušej si Magnesia kalkulačku!

Z testu mimo jiné zjistíš, jak ovlivňuje například káva množství hořčíku v těle a jak ho můžeš co nejjednodušeji doplnit.

Hořčíková kalkulačka
Domů
Sdílet
Diskuse