Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2024 v 12:33
Čas čtení 1:03
Veronika Ábelová

Toto jsou nejčastější hlášky tatínků. Nějakou z nich už jsi určitě slyšel*a

Toto jsou nejčastější hlášky tatínků. Nějakou z nich už jsi určitě slyšel*a
Zdroj: Unsplash/Kelly Sikkema/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Stejně jako svůj svátek slaví maminky, tak i naši tatínkové mají svůj speciální den. Blíží se Den otců, který se v Česku slaví už 16. června. A my ti přinášíme deset jejich frází, které jsi už někdy nejspíš slyšel*a.

Asi si určitě vybavíš nějakou hlášku, kterou od svého táty slýcháš často. Ať už jsou to vtipy, nebo oblíbené průpovídky, všichni je i za to máme rádi. Ke Dni otců udělal výrobce pohlednic Thortful celostátní průzkum pro dva tisíce lidí ve Velké Británii, aby zjistil, jaké fráze tatínků jsou ty nejlepší. 

Doporučeno
Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce Na Netflix míří český seriál o drogách. Vyvolal rozporuplné reakce 10. června 2024 v 13:03

Nejčastější hláškou je klasika „Zeptej se mámy“. Každý jsme ji slyšeli určitě aspoň jednou. V Británii se stala se 39 procenty nejpoužívanější frází. Výzkum ukázal, že nejvíce ji slyší od svých tatínků v Manchesteru, Cardiffu nebo Bristolu. Hned za ní následuje „Peníze nerostou na stromě“, která se objevuje u 37 procent Britů.

Na třetím místě se potom se 34 procenty umístila hláška „Nejsem vyrobený z peněz“. V Česku bychom to přeložili spíše jako: „Myslíš si, že ty peníze tisknu?“ Čtvrté místo obsadila fráze „Nebudu to opakovat“.

Další větou, která se často objevuje ve slovníčcích našich tátů, je: „Kdyby ti někdo řekl, ať skočíš ze skály, tak to uděláš?“ Ta si v Británii získala 22 procent. Skóre 21 procent získalo „Zlo se neoplácí zlem“ a „Není to, jak to bývalo“. Na osmém místě je potom „Ať tě blechy štípou celou noc“ a deváté místo obsadila fráze „Kdo šetří, má za tři“.

Doporučeno
Kvíz: Poznáš nejslavnější filmové a seriálové táty? Kvíz: Poznáš nejslavnější filmové a seriálové táty? 18. června 2023 v 9:00

A celou desítku uzavírá hláška „Je to tady jako na Blackpool Illuminations“, kterou používá 19 procent britských tatínků. Věta odkazuje na každoroční festival světel, při kterém svítí tisíce žárovek. Čeští otcové by ti pravděpodobně zhasli světlo se slovy „V elektrárně se tetelí blahem“ nebo „Zhasni to světlo, tady nejsi v hotelu“.

Tak co, slyšel*a jsi už někdy nějakou z těchto hlášek nebo nějakou její českou obměnu?

Domů
Sdílet
Diskuse