Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
18. června 2024 v 18:20
Čas čtení 4:31
Tereza Šnajdrová

ANKETA: Na kolik peněz tě vyjde festival? Zeptali jsme se návštěvnictva Rock for People

ANKETA: Na kolik peněz tě vyjde festival? Zeptali jsme se návštěvnictva Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin
REFRESHER ANKETA ČESKO FESTIVALY HUDBA KULTURNÍ AKCE PÁRTY A AKCE ROCK FOR PEOPLE
Uložit Uložené

Ve dnech 12. až 15. června se v Hradci Králové uskutečnil festival Rock for People. Takový fesťák může být pro tvoji peněženku pořádně náročný a přesně na to jsme se zaměřili i my v Refresheru. Některé sumy nás málem poslaly do mdlob...

Lístek, parking, kemp, jídlo… To ovšem nejsou veškeré výdaje, se kterými musíš na festivalu počítat. Někteří návštěvníci a návštěvnice také museli kupovat stan, spacáky, několik stovek nechali na místě za sprchy, záchody, o outfitech ani nemluvě. Na kolik teda takový festival vyjde celkově? Zeptali jsme se návštěvnictva.

Doporučeno
Celý den jsem na festivalu na všechno říkala „ano“. Oslovila jsem muže cheesy balicí hláškou a dala si rave do ranních hodin Celý den jsem na festivalu na všechno říkala „ano“. Oslovila jsem muže cheesy balicí hláškou a dala si rave do ranních hodin 19. června 2024 v 13:00

Brouzdáme po areálu a vyhlížíme partičky, které by nám mohly přispět do ankety. Záměrně si podle náramků vybíráme takové, které přijely na všechny čtyři dny a spí v kempu. Takoví lidé totiž nejlépe vědí, na kolik je festival vyjde. Čtyři dny se stravují v areálu či kempu, sprchují se zde, navštěvují záchody a využívají v podstatě všechny možnosti, které jim festival přináší.

20 tisíc za festival? Je to taková hezká dovolená

Po pár minutách zastavujeme Daniela, Davida a Marcelu. „Podle mě nás festival vyjde tak na 12 tisíc korun na osobu,“ řekla v úvodu Marcela. „Já počítám spíš tak 15 až 17 tisíc,“ namítá Daniel. „Tak čtyřku máš lístek, doprava a ubytování dvojku…,“ počítá David. „Je to taková hezká dovolená,“ směje se Daniel. „My nepojedeme na svatební cestu, ale na Rock for People. To je nejlepší svatební cesta,“ zapojuje se s úsměvem Marcela.

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin


Zajímá nás, zda námi oslovení do konečné sumy započítali i další nezbytnosti jako stan, spacáky, mýdlo, toaletní papír a další. „No to nepočítáme, to je teda další výdaj. Počítali jsme jen lístek, cestu, parking, kemp a útratu. Takže už jsme v podstatě na 20 tisících,“ směje se parta. „Je to prostě drahá sranda,“ dodává Daniel s tím, že jen ranní sprcha ho vyjde na nějakých 60 až 80 korun.

„Dá se to i za desítku“

Podobně na tom pak byl také Dominik, který na festival přijel se svými kamarády. „Festival mě včetně lístku vyjde asi na 15 tisíc korun. Dá se to teda dát i za desítku, ale to už by si člověk musel odpírat.“

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin

Stan, spacák a jiné potřebné věci ke kempování Dominik už měl. A essentials jako mýdlo, šampon a další do konečné částky nepočítá. Nepovažuje to za důležité a raději by sáhl po linkách, make-upu a jiných. A co se outfitů týče, ty řeší, ale moc za ně neutrácí. „Snažím se brát si merch kapel, které zde hrajou, ale tbh, nikdo z crowdu neřeší, co máš na sobě. Můžeš si vzít, co chceš,“ uzavírá naše povídání.

Jde to i low cost

Dominikova slova, že festival lze zvládnout i více low cost, potvrzují Adéla, Kristýna a Natálie. „Fuha, festival nás vyjde tak na sedm až osm tisíc korun. S kempem i cestou.“ Stan, spacáky a další si dívky půjčily, takže do nich investovat nemusely. Za co ale naopak utrácely, byly outfity. „To víš, oblečení, nějaké třpytky… to je potřeba! To nás vyšlo tak na tři až čtyři tisíce,“ dodaly.

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin

Vstupenky z první vlny jsou základ

Podobně na tom byly také Ester a Šárka. „Vstupenky jsem kupovala v první vlně za 3 200 korun, náramek jsem si nabila na pět tisíc, kemp, parkování… To jsem na nějakých 11 tisících,“ řekla Ester. „Moje vstupenka byla trochu dražší, asi za 3 800 korun. A také mám nabito pět tisíc korun. Takže i s kempem jsem na tom o pár stovek hůř,“ počítala Šárka.

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin

Kempovací potřeby kamarádky měly a nic dokupovat nemusely. Stejně tak mýdlo, toaletní papír a další. „Možná jsem dokupovala nějaké vlhčené ubrousky, dezinfekci a tak, ale to je tak 200 korun,“ komentuje Šárka. K festivalu neodmyslitelně patří i cool outfity a právě za ty Šárka utratila další dva tisíce korun. Podle svých slov ale kupovala jen to, co využije i v běžném životě.

Nejdražší položky? Lístek a outfity

Jak se zdá, my ženy na festivalu utratíme méně peněz, což nám potvrzuje i Adéla s Terezou. „Vstupenku jsem kupovala v druhé vlně, takže stála asi 3 400 korun, a co se útraty týče, tak počítám tak litr na den. Maximálně, doufám,“ smála se Adéla. Dostáváme se tedy na zhruba osm tisíc korun.

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin


„Já jsem za kemp a lístek dala pětku, tady utratím tak dalších pět tisíc, takže bych řekla, že mě festival vyjde na deset tisíc.“ A co další essentials? „Ups, stan a další jsme do toho nepočítaly, jenom vyloženě útratu. A tedy outfity, za které Adéla dala asi 300 korun, protože hodně sekáčuje, a já o něco více, asi pět stovek,“ dodala Tereza.

Průměr: kolem 12 tisíc korun

Jak můžeš vidět, čtyřdenní festival tě může vyjít na 20 tisíc korun, ale také třeba jen na 10 tisíc. Nejčastější částkou, která v anketě padala, bylo ale zhruba něco kolem 12 tisíc korun.

Doporučeno
Móda z festivalu: Co oblékli Češi a Češky na Rock for People? Viděli jsme outfity ze sekáče, kapelová trika i třpytivou Zaru Móda z festivalu: Co oblékli Češi a Češky na Rock for People? Viděli jsme outfity ze sekáče, kapelová trika i třpytivou Zaru 17. června 2024 v 13:00

„Festival nás vyjde na nějakých 12 tisíc, včetně lístku a kempu,“ říká nám další zastavený pár Dan a Nikča, který nejvíce peněz utratí za jídlo a pití. Naopak za outfity, výbavu potřebnou ke kempování a další essentials neutratí téměř nic, všechno totiž doma mají. „Většinu věcí máme vlastních a co nemáme, to jsme si vypůjčili. Hodně nakupujeme průběžně,“ uzavřeli.

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin

První den za 2k

Obdobně festival stojí i Honzu, Terku a Elišku. „Festival nás vyjde asi na 10 až 11 tisíc, včetně vstupenky,“ počítali. Stan, spacáky a podobné potřebné věci ke kempování skupinka už vlastnila, a tak nic dalšího přikupovat nemusela. Do celkové sumy ale nepočítala mýdlo, toaletní papír a jiné potřeby, které na festivalu nemůžou chybět a člověk je běžně doma má. „Pokud bychom přičetli i to, dostali bychom se asi na 15 tisíc korun,“ uvedla Terka. „Já jsem v tom první den zahučel už za dva tisíce na jídle a pití,“ smál se Honza. „Ale stálo to za to!“

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin

Fesťák jako svatební cesta

Šimon, Kateřina, Tereza a Vojtěch to raději nepočítali. Šimon s Kateřinou přijeli jen na víkend, který je vyšel zhruba na sedm tisíc korun.

Tereza s Vojtěchem ale na Rock for People tráví celé čtyři dny. „My jsme na celý festival, takže náš lístek stál necelé čtyři tisíce, plus kemp a parking, to jsou další necelé dva tisíce. A k tomu útrata. Přemýšleli jsme, jestli nepojedeme více low cost, ale vzhledem k tomu, že je to tak trochu naše svatební cesta, tak jsme od toho nakonec upustili,“ řekla Tereza. „Prostě není zítřka,“ dodal s úsměvem Vojtěch.
 

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin


A co věci potřebné pro kempink? „Jop, to jsme všechno dokupovali. Ale nepočítám to, beru to jako investici. Ty věci upotřebíme i dál,“ uzavřel Vojtěch s tím, že pár tisíc do výbavy také zahučelo.

Když se přidá merch...

Posledním osloveným párem byl Alexandr a Nikola, kterým jsme možná zkazili radost. Byli totiž přesvědčeni o tom, že za festival moc peněz neutratí a ve dvou se vejdou do deseti tisíc korun. „Pokud bych měl ale počítat i útratu, tak bych řekl tak 20 tisíc za oba. Jo, ale pár stovek pak ještě padlo za mýdlo, toaletní papír a další potřeby pro přežití. A pár tisícovek vlastně ještě zahučí do merche,“ smál se Alexandr. Dostali jsme se tak asi na 25 tisíc.

Rock for People
Zdroj: Refresher/David Marcin

A na kolik vyjde fesťák tebe? Dej nám vědět v anketě!

Anketa:
Kolik peněz utratíš za čtyřdenní festival ty?
Do 10 000 korun.
Tak 10 až 15 tisíc.
Určitě mezi 15 až 20 tisíci.
Ani se neptej! Stojí mě to více než 20 tisíc.
Do 10 000 korun.
41 %
490 Hlasů
Tak 10 až 15 tisíc.
28 %
336 Hlasů
Určitě mezi 15 až 20 tisíci.
13 %
150 Hlasů
Ani se neptej! Stojí mě to více než 20 tisíc.
18 %
208 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse