Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Středočeská centrála cestovního ruchu.
15. července 2024 v 13:30
Čas čtení 3:12
Sponzorovaný obsah

Chceš jet na vodu? Zkus tuhle třídenní trasu na Berounce, tady jsou tipy na kempy i půjčovny lodí

Chceš jet na vodu? Zkus tuhle třídenní trasu na Berounce, tady jsou tipy na kempy i půjčovny lodí
Zdroj: Ondřej Soukup
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Léto už je tady a ty pořád nemáš plány? Co takhle strávit ho na vodě?

Sjíždění vody, prohlídky zámků a dobré jídlo. To všechno jsou aktivity, které k létu neodmyslitelně patří. A nemusíš kvůli nim až za hranice, bohaté možnosti, jak si užít letní měsíce naplno, najdeš ve středních Čechách. Uvidíš, že tohle může být nejlepší léto, jaké jsi zažil*a. 

Bez vody to není léto

Každý by měl alespoň jednou v životě zažít vodácký sjezd a v Česku k tomu jsou ideální podmínky. Tady máš tip na vodácký zážitek, během kterého projedeš asi 35 kilometrů řeky Berounky.

První den: z Křivoklátu do Račic

Odstartuješ ho na hradě Křivoklát. Po jeho prohlídce budeš vyjíždět na řeku z Roztok. První zastávka tě čeká na Hamousově statku ve Zbečně, kde můžeš vyzkoušet čerstvě upečený chléb, vytažený rovnou z historické pece. Určitě ti zachutná natolik, že ho budeš chtít s sebou třeba na večer k táboráku. Cestu zakonči v tábořišti U Jezu v Račicích. Zbytek dne v kempu můžeš využít ke koupačce a lenošení, ať se připravíš na další den.

Středočeská centrála cestovního ruchu
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Druhý den: Baroko na Nižboru

Je tu nový den a s ním i nová dobrodružství. První etapa byla jenom rozehřívačka, takže se připrav, že tentokrát si trochu zasportuješ. Trasa totiž vede přes dva nesjízdné jezy, takže musíš raft či kánoi přenést po suchu. První zastávka druhého dne je na barokním zámku v Nižboru, kde se vrátíš do minulosti díky expozici věnované keltské kultuře. Po cestě si tak napumpuješ nejen svaly, ale i vědomosti. Určitě zajdi také do legendární sklárny Rückl. Tady zase vytříbíš svoji zručnost a třeba si odneseš i vlastnoručně vybroušenou sklenku. Po tolika zážitcích ti určitě vyhládne. Vyzkoušej Zastávku, stylovou nádražní restauraci, nebo zajdi do lodního podniku s názvem Bistro. Druhý den zakončíš v Berouně, v autokempu Na Hrázi. Síly můžeš načerpat ve wellness v Aquaparku Beroun, kde tě čeká několik tobogánů.

Zámek Nižbor
Zdroj: Kamila Kohoutová

Třetí den: Až na Karlštejn

Před další cestou je potřeba se posilnit. V centru Berouna si seženeš perfektní snídani s domácím ovocem, pečivem a jinými chuťovkami. Načerpej energii, protože hned jak se v kempu pobalíš, budeš muset loď přenést kolem posledního nesjízdného jezu. Pak už hurá na poslední úsek. Během něj propluješ kolem Tetínských skal s poutním místem Tetín a lomem Alkazar. Odtud je to jen kousek do Srbska. V místním kempu mají vlastní pivovar, ale zastav se tam, jen pokud v Srbsku tvoje cesta končí. Pít alkohol při sjíždění řeky není dobrý nápad. Jestli chceš pokračovat dál, naber kurs směrem na Karlštejn, kde odevzdáš loď. A samozřejmě se můžeš zastavit na hradě.

objev víc tipů na vodní zážitky
Karlštejn, hrad
Zdroj: Ladislav Renner

Neláká tě raft či kánoe? Staň se kapitánem 

Co takhle stát se kapitánem s vlastní lodí? Kajutovou loď můžeš řídit i bez řidičáku, tedy průkazu vůdce malého plavidla. Vezmi rodinu nebo partu kámošů a objev Vltavu od Mělníka proti proudu. Jako základnu využij Marinu Vltava v Nelahozevsi, která ti poskytne nejen půjčení lodi, ale můžeš tu také zakotvit, přespat nebo zajít na super jídlo.

Marina Vlatava Nelahozeves
Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Na kajutové lodi najdeš všechno vybavení, které budeš na svou dovolenou na vodě potřebovat. Uzavřená kajuta ti poskytne pohodlí na přespání, v kuchyňce si připravíš něco na zub a sociální zařízení na večerní sprchu tu najdeš taky. Žádné papíry k řízení potřebovat nebudeš, takže si jen vyslechni krátké zaučení s instruktáží, ať nedopadnete jak na Titanicu. 

Loď si půjčíš v Mělníce v půjčovně plavidel. Rovnou můžeš zaplout i do města, kde je toho hodně k objevování. Ochutnej třeba místní víno nebo projdi mělnický zámek. Vypluj proti proudu a koukni ještě zpátky za sebe, protože uvidíš celý Mělník i se zámkem a vinohrady.

Po chvíli dopluješ k soutoku Labe a Vltavy. Ale nenech se zmást, soutoky jsou tu hned dva. Jeden však není ten pravý, protože ústí do plavebního kanálu. Přesně tam míříš, protože v původním korytu by to neproplul ani ten nejzkušenější kapitán.

Vraňansko-hořínský kanál je se svým zdymadlem kulturní památkou, takže tahle jízda nabere úplně jiný rozměr. Při plavbě kanálem a pozorování okolní přírody si budeš připadat jako v Holandsku. Kanálem můžeš projet skrz naskrz, ale zakotvi u vývaziště u Zelčína a vydej se do Zooparku Zelčín. Zvlášť jestli cestuješ s rodinou, tuhle zastávku ocení hlavně ti nejmenší členové. Pokračovat můžeš na procházku po naučné stezce Vrbno–Zelčín a zahnat hlad ti pomůže hostinec U Bedřicha.

Až propluješ celým kanálem, dorazíš ke zdymadlu Vraňany. Pak ještě jedno zdymadlo Mířejovice a pomalu přichází čas najít místo na zakotvení. Tím bude Marina Vltava Nelahozeves, kde se o tebe a tvou loď postarají. Přímo nad marinou se tyčí zámek Nelahozeves, který si po zakotvení určitě projdi. Až ti vyhládne, tak se hned pod zámkem nabízí restaurace Vinopalna, kde můžeš ochutnat klasická česká jídla, ale také speciality jako žraloka, mušle nebo šneky.

zámek Nelahozeves
Zdroj: Ondřej Soukup

Jestli už ti tvoje první kapitánství stačilo, vypluj další den zpátky do Mělníka stejnou trasou. Tam vrátíš loď, projdeš si město a celou plavbu zakončíš vzpomínáním u dobrého vína.

Pro další tipy na výlety na vodě koukni na www.pustitkvode.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse