Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2024 v 11:00
Čas čtení 4:38
Ondřej Mrázek

KOMENTÁŘ: Pomoc, v mém oblíbeném seriálu hrají černošky a píšou ho lesbičky. Woke kultura mi ničí život

KOMENTÁŘ: Pomoc, v mém oblíbeném seriálu hrají černošky a píšou ho lesbičky. Woke kultura mi ničí život
Zdroj: Amazon Prime Video
FILMY A SERIÁLY THE ACOLYTE THE BOYS
Uložit Uložené

Ahoj, jsem bílý heterosexuální muž středního věku, a když zrovna neposílám ženy pro sendvič, rozčiluji se na internetu nad tím, že je ve vesmíru oheň a jedna málo známá fiktivní postava má trochu jiné datum narození, než jsem si myslel.

Když ještě Hollywood nebyl tak WOKE, bylo mi na světě dobře. V mých oblíbených seriálech a filmech hráli převážně muži, kteří vypadali jako já. Dokonce je i psali a točili muži, kteří vypadali jako já. A tak je to správně. Že jsem sexista? To vůbec není pravda!

Pobřežní hlídka, Dva a půl chlapa, Ženatý se závazky. Jedny z mých nejoblíbenějších seriálů – a plné žen! Dokonce i na Přátele jsem se díval. Monica, Rachel, to byly správný holky! Teda když zrovna neukázali Monicu tlustou a Rachel před plastikou nosu. To mi běhal mráz po zádech, brr. (P. S. Jsem tým Ross!)

Doporučeno
ČSFD nevypovídá o filmech, ale o rasismu uživatelů. Proč největší tuzemská databáze přestává být relevantní? ČSFD nevypovídá o filmech, ale o rasismu uživatelů. Proč největší tuzemská databáze přestává být relevantní? 30. března 2023 v 6:00

Star Wars už nejsou pro mě

V dnešní době jsem ale pomalu ohrožený druh. Vezměte si mé milované Star Wars. Jak jsme se z pohádky o mladém bílém klukovi vyrůstajícím na farmě, kterého bílý vesmírný čaroděj naučí používat Sílu, aby mohl zachránit bílou princeznu a porazit zlého bílého císaře, dostali k seriálu, kde jsou vesmírní čarodějové tlustí a barevní, postavám se mění datum narození, Síle se říká Nit a ovládá ji kult barevných lesbiček, hlavní postavy jsou dvě černé sestry a já po zhlédnutí čtyř z osmi epizod nevím, kam to celé směřuje!

Proč musí ničit všechno, co mám tak rád, tím, že vypráví něco nového, příliš komplexního na to, abych tomu rozuměl – a hlavně proč v tom musí hrát samí barevní lidé a psát to nějaká LGBTQ+ aktivistka, kterou zajímá jen její vlastní agenda?

Co, jak to vím? No, na YouTube jsem to slyšel. Já vlastně neviděl ani jeden díl, protože takovým odpadem nehodlám ztrácet čas. Ale známý youtuber mi řekl, jak je to celé WOKE a jak Disney, které z fiktivních malých mořských víl dělá černošky, ničí Star Wars. Takže to musí být pravda!

Já samozřejmě vím, jak funguje YouTube, že negativita přináší views, generuje další negativitu a že pak lidé posílají výhrůžky hercům a herečkám nebo i novinářům a novinářkám, kteří si dovolí být pozitivní. Jenže, víte, to není můj problém. Tohle jsou totiž moje Star Wars. A odporná WOKE kultura mi je ničí, protože si nedokážu užít nic, kde nejsou lidi, kteří vypadají jako já. Copak je to moje chyba?

LGBTQ+, kam se podíváš

Nejsou to přitom jen Star Wars, které jsou zčistajasna WOKE. Nová řada The Boys aka Bandy už se taky pomalu nedá sledovat... To jste věděli, že z Frenchieho je najednou gay?! Jasně, v šesté epizodě druhé série bylo naznačeno, že by mohl být bi nebo pansexual, dokonce mu tam někdo řekne, že je trochu gay, a ve třetí řadě mu pak tvůrci dali romantickou linku s Kimiko, která ale z nějakého důvodu nikam nevedla. Jak z toho všeho má ale člověk poznat, že není jenom na holky?

Já samozřejmě nejsem žádný homofob, ale když se dva kluci líbají, trochu se mi z toho zvedá kufr. Ať si to klidně dělají, ale proč bych se na to měl dívat ve svém oblíbeném seriálu? Svět se přece točí kolem mě a pouze mě. A to mě nenuťte začínat o Homelanderovi a jak je najednou ON ten špatný!

The Boys.
The Boys. Zdroj: Amazon Prime Video

Jo, ten fašisticky smýšlející psychopat, který v předchozích řadách zabil nespočet lidí, včetně nevinných žen a dětí, JE NAJEDNOU vykreslován jako nějaká zrůda. A aby tomu tvůrci nasadili korunku, přirovnávají ho k Trumpovi? Protože Trump jednou řekl, že by mohl zastřelit někoho na Páté avenue a jeho voliči by ho stejně dál podporovali – přesně jako se to děje nyní ve čtvrté řadě The Boys? To najednou scenáristi čerpají inspiraci ze skutečných událostí za účelem vytváření satiry? 

Co bude příště? Novinář napíše satirický článek o tom, jak internetový diskurz ovlivňují nedůvěryhodní youtubeři vydělávající na nenávisti a frustraci přestárlých dětí? Těch dětí, jejichž největším problémem v životě je, že ve Star Wars zvenku hoří loď – něco, čeho jsme byli svědky milionkrát předtím a co se dá vysvětlit i citací samotného autora Hvězdných válek George Lucase, který jednou slavně prohlásil: „V mém světě může být ve vesmíru vzduch. Když to tak chci.“

Počkat, zase jsem naštvaný na Star Wars

A nejhorší je, že jakmile si dovolím napsat normální konstruktivní kritiku, například že je nový seriál Akolytka (nebo, haha, Wokelytka) mizerný, protože tam jedna Jedi mistryně umře, když ji zasáhne nůž do srdce, zatímco v jiných případech můžou být postavy probodnuty světelnými meči (no a co, že to je ve spodní části břicha, kde se nenachází žádné životně důležité orgány, copak jsem studoval biologii?) a přežít, nebo že je jeho autorka Leslye Headland neschopná krá*a, okamžitě jsem misogyn a rasista.

Ne, stále jsem ze seriálu neviděl víc než trailer. A proč bych vůbec měl? Tvůrci mnou, tedy bílým heterosexuálním mužem, otevřeně pohrdají. A než se zeptáte, samozřejmě že to vím od svého oblíbeného youtubera, jediného relevantního zdroje informací, který ve světě mám. Teda kromě Redditu.

Doporučeno
V dětství ji šikanovali kvůli vzhledu, pak se stala modelkou. Co všechno jsi nevěděl*a o hvězdě Furiosy Anye Taylor-Joy? V dětství ji šikanovali kvůli vzhledu, pak se stala modelkou. Co všechno jsi nevěděl*a o hvězdě Furiosy Anye Taylor-Joy? 20. května 2024 v 15:00

Chcete důkaz? Amanda Stenberg, představitelka hlavní dvojrole v Akolytce, doslova řekla, že seriál natočili, aby bílí lidé brečeli. Viděl jsem osmnáctivteřinový klip vystřižený z několikaminutového rozhovoru a nemám k tomu žádný další kontext, ale řekla to, takže si to nejde vyložit jinak. Ačkoliv teď vidím, že to neřekla o Akolytce, ale o filmu Nenávist, kterou jsi probudil z roku 2018. Tehdy jí bylo 19 let a film pojednával o mladé černošce, která je svědkyní toho, jak policie zastřelí jejího kamaráda. Snímek měl tedy v bílých lidech vzbudit více empatie. Hm, to mi ale jaksi nezapadá do mého narativu. Tak víte co? Na tuhle pasáž zapomeňte. Hlavní je, že mám pořád vztek.

Mám vztek na lidi, které neznám, ale vím, že mi berou věci, které mám rád, protože do nich cpou toleranci, diverzitu, rozdílné perspektivy nebo nedejbože humor, který nechápu. Taky mám vztek na lidi, které daná věc na rozdíl ode mě baví. Jak si vůbec dovolují mít radost z něčeho, co mě tak vytáčí? Copak nevidí, jak je to špatné? Moment, jdu jim to hned říct...

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Star Wars (@starwars)

... jsem zpátky. Hlavně ale nejsem sám. Je nás spousta. Možná dokonce většina. Nemám to sice potvrzené, ale jsme hodně slyšet na sociálních sítích, takže nás musí být většina. Tak proč jde Hollywood pořád proti nám? Proč Obi-Wan Kenobi točí video a říká mi, abych přestal být nenávistný rasista? Proč práci dostávají ženy, které vědecky vzato přece nemůžou milovat ty samé věci jako já? Proč se do rolí Jediů obsazují herci a herečky, kteří ani nevypadají jako opravdoví Jediové? A hlavně proč jsem všemu, co se mi nelíbí, začal říkat WOKE? Ne, vážně, neví to někdo?

- - -

(Článek je dílem satiry a má reflektovat současný internetový diskurz okolo seriálů Akolytka a Banda a vztahuje se pouze k té nejtoxičtější části fanoušků. Každý má právo na názor a na kritiku umělecké tvorby, je však třeba činit tak s rozmyslem, slušně a hlavně s respektem vůči ostatním.) 

Domů
Sdílet
Diskuse