Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
18. července 2024 v 14:00
Čas čtení 3:59
Tereza Šnajdrová

Nejlepší sluchátka na trhu? Letěla jsem do Londýna vyzkoušet sluchátka za 13 tisíc korun

Nejlepší sluchátka na trhu? Letěla jsem do Londýna vyzkoušet sluchátka za 13 tisíc korun
Zdroj: Dyson/propagační materiál
TECH MODERNÍ TECHNOLOGIE
Uložit Uložené

Dyson nejsou jenom fény a vysavače. Jedním z nejnovějších produktů značky jsou sluchátka Dyson OnTrac, která jsem letěla vyzkoušet do Londýna. Jejich cena je 12 490 korun, jejich funkce jako by neznaly hranic, ale otázka je… Stojí za to?

Značka Dyson si nejen na českém trhu vybudovala poměrně silné jméno, a to především díky speciálním kulmám Airwrap a bezkabelovým vysavačům. Jenže její portfolio je o dost větší, než si možná myslíš, a nově se také rozrostlo o sluchátka Dyson OnTrac, jejichž cena je 12 490 korun. Dyson OnTrac slibují křišťálově čistý zvuk, potlačení okolních hluků, silnou baterii a další skvělé funkce.
 
„Naším posláním bylo vyvinout taková sluchátka, která zachovají integritu umělcovy zvukové vlny bez rušivých hluků z okolí. Zároveň jsme chtěli vytvořit sadu sluchátek, kterých si lidé budou vážit, budou z nich nadšení a budou na ně hrdí. Díky více než 30 letům zkušeností z oblasti aeroakustiky jsme to zvládli. Sluchátka OnTrac mají to nejlepší potlačení okolního hluku, výjimečnou kvalitu zvuku a díky jedinečným materiálům a designu jsou pohodlné i tehdy, když je budete nosit celý den,“ uvedl hlavní inženýr Jake Dyson.
 
No a protože na skvělý zvuk a moderní funkce slyšíme, sluchátka jsme letěli otestovat do Londýna!

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Okolní svět jako by neexistoval

Vlastnost, která je v souvislosti se sluchátky skloňována nejčastěji, je schopnost potlačení hluku z okolí. OnTrac mají být v tomto směru nejlepšími sluchátky ve své třídě, ale skutečně je tomu tak?
 
Dyson OnTrac mají osm vestavěných mikrofonů, které snímají okolní hluk až 384 000krát za sekundu a dokáží ho tak zcela potlačit. V kombinaci s materiály, ze kterých jsou sluchátka vyrobena, a vnitřní geometrií tak dojde k potlačení až 40 decibelů nežádoucích zvuků. To je sice skvělé, ale možná tě napadne, že až takové potlačení okolních hluků může být někdy nebezpečné – třeba při chůzi ve městě, kdy bys měl*a mít přehled o svém okolí. I na to však vývojářstvo myslelo a sluchátka vybavilo skvělou featurou – když budeš potřebovat, potlačení zvuků z okolí můžeš kdykoli vypnout a žádná sanitka ani cokoli jiného tě nepřekvapí.
 
A u zvuku ještě zůstaneme. Jak nás Jake Dyson informoval, pro vyvojářstvo bylo velmi důležité, aby OnTrac zachovalo každou jednu notu či slovo, které se v písni nachází. Proto sluchátka vybavilo neodymovými reproduktory s impedancí 16 ohmů, které zajišťují naprosto brilantní zvuk. Kryt reproduktoru je navíc nakloněn o 13˚ směrem k uchu, což zajišťuje přímější zvukovou odezvu.

Dyson
Zdroj: Dyson/propagační materiál

Až 55 hodin poslechu na jedno nabití

Mezi další vlastnosti, na kterých si vyvojářstvo dalo pořádně záležet, je baterie. Ta na jedno nabití vydrží i 55 hodin poslechu, což by se mohlo u průměrného posluchače nebo posluchačky počítat také jako dva týdny poslechu. A to i se zapnutým ANC (potlačování hluku)! O silnou baterii se postaraly dva vysokokapacitní lithiumiontové bateriové články, které jsou umístěné v čelence sluchátek, aby nezatěžovaly tvé uši.  
 
Právě pohodlí bylo pro vyvojářstvo také důležité. Velká sluchátka někdy bývají nepohodlná a nejvíce trpí ti lidé, kteří nosí brýle nebo náušnice. Materiály, ze kterých jsou OnTrac vyrobeny, myslí především na jejich majitele*majitelky. Mají vynikající akustické těsnění, kvalitní pěnové polštářky a polohovatelná ramena, která zmírňují tlak na uši. Měkké polštářky vyrobené z mikrovlákna se krásně přizpůsobí různým velikostem hlavy, díky čemuž by sluchátka měla být prostě pro všechny.

Dyson
Zdroj: Dyson/propagační materiál

Vytvoř si svou vlastní barevnou kombinaci

OnTrac potěší všechny milovníky a milovnice hudby, ale také ty, kterým záleží na designu. Jak můžeš vidět z fotek, sluchátka si můžeš koupit ve čtyřech různých barevných provedeních, ale díky odnímatelným krytům a náušníkům si můžeš vytvořit jakoukoli kombinaci, která tě jen napadne. Chceš oranžové kryty, ale modré náušníky? Žádný problém. Líbí se ti bronzové kryty a zelené náušníky? Fantazii se meze nekladou. Dyson nabízí až dva tisíce různých barvených kombinací.
 
Značka si tak zároveň připravila půdu pro možné kolaborace s umělci. Tato informace není oficiální, ale když se nad odnímatelnými náušníky a kryty zamyslíme, dává nám to smysl. Dovedeme si představit, že by například vznikla kolekce Billie Eilish, ve které bys našel*našla neonově zelenou, červenou nebo třeba černou. Ale jak říkáme, neber nás prosím za slovo. Je to jen náš myšlenkový pochod, a pokud je Dyson několik kroků napřed, určitě má promyšlené i to.
 
Cena těchto barevných sad, které si můžeš ke sluchátkám libovolně dokupovat, je 1 249 korun.
 
Co bych ještě o sluchátkách OnTrac zmínila, je, že umí rozpoznat, kdy je sundáš z hlavy. Jakmile tak uděláš, automaticky se vypne zvuk a znovu se obnoví ve chvíli, kdy si sluchátka opět nandáš. Další skvělou featurou je, že mají intuitivní ovládání, které umožňuje pozastavení, přeskakování songů, jejich přetáčení nebo také hlasové příkazy. Jak asi tušíš, se sluchátky můžeš také telefonovat. Jsou v nich zabudovány dva mikrofony, které zřetelně zachytí tvůj hlas a očistí jej od ruchů okolí.
 
Poslední funkcí, která zcela jistě stojí za zmínku, je pak appka MyDyson, v níž můžeš v reálném čase sledovat zvuk a hlasitost a v případě, že budeš hudbu poslouchat až příliš nahlas, tě appka upozorní na to, že to není úplně zdravé pro tvoje sluchové ústrojí.

Dyson
Zdroj: Dyson/propagační materiál

Moje první dojmy? Sluchátka hrají jedna radost, ale…

Moc času k prozkoumání sluchátek jsme bohužel neměli a na uších jsme je měli jen pár minut během jejich odhalení novinářům*novinářkám a influencerům*influencerkám. Co tedy mohu říct, je, že sluchátka skvěle hrají. Opravdu uslyšíš každý jeden tón svého oblíbeného songu, každou jednu kudrlinku, každé jedno slůvko… A to bez okolních rušivých elementů. Tohle se vývojářstvu povedlo.
 
Co se barevných kombinací týče, z těch jsem nejdřív byla v rozpacích. Na barvy jsem minimalista, jsem majitelkou klasických černých marshallů, a tak pro mě dostupné barvené kombinace byly velkým strašákem. Když jsem si ale sestavila oranžová sluchátka s modro-šedivými náušníky, zamilovala jsem se do nich.
 
Jedno OnTrac ale musím přece jenom vytknout. Pěnové náušníky jsou sice měkoučké, ale sluchátka jsou přece jenom trochu těžší a pro mé uši to tak byla zátěž. Navíc nosím brýle a náušnice, takže mi nošení nebylo úplně pohodlné. Zároveň jsem ale neměla čas si každou jednu část nastavit na tvar a velikost své hlavy, takže je možné, že pokud bych to udělala, sluchátka by mi nepřišla tak těžká. Výhodou je, že mi alespoň netlačila (například již od zmiňovaných marshallů) na uši, jelikož klapky patří k těm větším a tvoje ucho se do nich krásně schová.
 
Tak co, investuješ do poslechu a pořídíš si nové OnTrac?

Dyson
Zdroj: Dyson/propagační materiál
Zpět
Sdílet
Diskuse