Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. července 2024 v 16:02
Čas čtení 2:52
Ella Petrová

Deset známých reality shows, z nichž polovina je fake, polovina real. Koukáš na ně?

Deset známých reality shows, z nichž polovina je fake, polovina real. Koukáš na ně?
Zdroj: TV Nova / Voyo
FILMY A SERIÁLY REALITY SHOW SURVIVOR
Uložit Uložené

Reality shows mimo jiné utváří způsob, jakým diváci vnímají svět, mouhou ovlivňovat názory lidí, někdy dokonce i politiku. Proto je důležité vědět, jak se to má s jejich „pravostí“.

Reality shows mají realitu už ve svém názvu, čímž vznikají jistá očekávání toho, že co vidíme, je skutečné. A právě proto je všichni máme tak rádi (i když si to občas zdráháme přiznat).

Bohužel ne všechno je občas tak reálné, jak by si fanoušci a fanynky mohli myslet. A byť tu falešnost nelze stoprocentně potvrdit, vycházíme z tvrzení od bývalých účastníků, kteří se odmítli zúčastnit, dané pořady opustili, nebo ze slov expertů na tento žánr televizní tvorby.

Doporučeno
Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání Horor roku míří do českých kin. Nicolas Cage je v něm k nepoznání 25. července 2024 v 10:31
Doporučeno
Keanu Reeves vysvětlil, proč stále přemýšlí o smrti. Má to prostý důvod Keanu Reeves vysvětlil, proč stále přemýšlí o smrti. Má to prostý důvod 25. července 2024 v 11:36
Doporučeno
„Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně 23. července 2024 v 13:00

Fake reality shows

Válka skladů
Tenhle pořad běží už 14 let a stále je divácky velmi populární. Jeden z jeho bývalých členů obsazení Dave Hester, však obvinil producenty, že umisťují některé kontroverzní předměty do skřínek za účelem zvýšení dramatického efektu. Mezi producenty Války skladů a Davem dokonce došlo k vyostřenému soudnímu sporu, později ale uzavřeli mír.

válka skladů
Zdroj: History Channe

Paničky z Beverly Hills
Tahle show se objevuje na obrazovkách už téměř 20 let, je to jednoduše trhák. Pořad sleduje bohaté ženy z několika různých měst v USA v jejich každodenním životě. Kromě toho, že se ženy vydávají na zběsilé nákupní horečky a okázalé dovolené, dohadují se kvůli domnělým urážkám a neustále si hází klacky pod nohy.

Pořad o sobě tvrdí, že je zcela autentický. Zvědaví diváci, kteří zachytili newyorské natáčení v Southamptonu, hlásili, že proces vypadal jako studiová scéna. Herci a herečky se prý během diskusí zastavili, počkali na nastavení kamery a pak jednu scénu natočili vícekrát, dokud s ní nebyli spokojení. Tolik k autenticitě.

paničky z Beverly Hills
Zdroj: Bravo Networks

Lidé aljašské divočiny
Jedná se o reality show ve stylu dokumentárního dramatu, která sleduje rodinu Brownových ve snaze přežít v divočině, odtržené od moderní společnosti. Rodinka přitom byla několikrát spatřena v aljašských barech a hotelech, což vyvolalo obvinění, že ve skutečnosti nežijí v lesích ani mimo civilizaci.

lidé aljašské divočiny
Zdroj: Discovery Networks

The Voice
Slavná pěvecká show s dlouholetou tradicí. V pořadu zvítězí ten, koho si odhlasují na internetu či pomocí SMS zpráv diváci a divačky. Výherce pak získá nahrávací smlouvu a sto tisíc dolarů. Podle jednoho potenciálního soutěžícího se však nejedná o férovou hru. Rockový zpěvák Adam Wiener odmítl příležitost se v pořadu objevit kvůli omezením kladeným na soutěžící. Tvrdil, že soutěž byla předem obsazená a že o hudebním stylu, který bude hrát a o konkrétních písních, rozhodovali producenti.
 

te voice
Zdroj: Tyler Golden/NBC


MasterChef
Jedna z nejpopulárnějších reality shows vůbec je prý z velké časti falešná. Kuchařský pořad s Gordonem Ramsaym baví lidi po celém světě už dlouhou dobu. Jeden z bývalých účastníků soutěže však uvedl, že účastníci museli souhlasit s potenciálně smyšleným a ponižujícím zobrazením sebe sama, a že editoři často spojili různé části dialogu, aby vytvořili prohlášení, která ve skutečnosti nikdy nebyla vyslovena.

masterchef
Zdroj: Fox Network
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse