Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Česká spořitelna.
5. září 2024 v 17:30
Čas čtení 2:07
Sponzorovaný obsah

Česká spořitelna hledá 6 mladých lidí do představenstva. Požadavky na uchazeče dost možná splňuješ i ty

Česká spořitelna hledá 6 mladých lidí do představenstva. Požadavky na uchazeče dost možná splňuješ i ty
Zdroj: Unsplash / Brooke Cagle
ZAJÍMAVOSTI FINANCE FINANČNÍ GRAMOTNOST
Uložit Uložené

Mladí v Česku nejsou slyšet. A Česká spořitelna to chce změnit.

„Na to jsi zatím ještě mladý*mladá, co o tom můžeš ve svém věku vědět. Ještě nemáš žádné zkušenosti...“ Možná jsi už někdy stejnou nebo podobnou větu slyšel*a. Názory mladých lidí jsou často bagatelizovány, přesto, že věk není vždycky faktorem, který rozhoduje o tom, čí názor je či není relevantní.

Mladí lidé do 30 let tvoří dle dat statistického úřadu téměř třetinu populace Česka, přesto jejich hlas často ve společnosti chybí. Ať už jde o politiku, školství nebo korporace, zastoupení mladých ve veřejném prostoru je velmi nízké. Například z průzkumu Executive Job, kterého se zúčastnilo na 1 500 manažerů, vyplynulo, že jen 4 % z nich jsou ve věku pod 30 let a že zastoupení vedoucích manažerů mezi 30 a 35 lety je jen 13 %.

Přitom v historii se dá najít hned několik příkladů osobností, které dokázaly, že když mladí dostanou šanci, hýbou světem. Třeba Marie Terezie už ve svých 23 letech aktivně řídila stát. Božena Němcová ve svých 23 začala významně přispívat k české literatuře a národnímu obrození. Bedřich Smetana ve dvaceti začal skládat hudbu, kterou zná celý svět a Vojtěch Náprstek ve 22 letech bojoval za svobodu a pokrok celého národa. Není to dostatečný důkaz, že mladí dokážou změnit svět?

I ty můžeš pohnout světem

Aby mladí Češi získali zpět svůj hlas, vznikl pod záštitou České spořitelny projekt Future Mindset Board. Jeho cílem je reagovat na tento společenský problém a dát zejména mladým lidem příležitost podílet se na vedení společnosti s významným vlivem. V rámci projektu banka hledá 6 mladých lidí, kteří budou po celý rok 2025 působit v pozici tzv. stínového představenstva České spořitelny. Jejich cílem bude v úzké spolupráci s představenstvem do konce roku 2025 aktualizovat strategii České spořitelny pro období 2025 – 2030. Je to nejen příležitost přidat si do životopisu unikátní zkušenost, ale hlavně šance být slyšet a podílet se na klíčových rozhodnutích společnosti, kterou zná v Česku každý. A mezi těmito mladými lidmi, kteří budou pracovat na rozvoji a případné revizi strategie banky přímo s členy stávajícího představenstva Spořitelny, můžeš být i ty.

Pro koho je tahle příležitost?

Pro každého, kdo má co říct, zároveň umí naslouchat, spolupracovat a nebojí se výzev. Pro lidi, kteří se zajímají o dění kolem sebe a cítí odpovědnost za budoucnost společnosti. Pro podnikavé a komunikativní osobnosti, které si troufnou na to, reprezentovat hlas mladých v Česku. Věkový limit není podmínkou, ale tvé názory by měly zohledňovat pohled mladých. Zkrátka by ses měl*a dívat na věci jiným, inovativním pohledem. Máš pocit, že tě to popisuje? Pak je to příležitost právě pro tebe.

Jak se zapojit?

Stačí se přihlásit na www.FutureMindsetBoard.cz. Dozvíš se tam všechny potřebné informace, včetně konkrétních požadavků na uchazeče. Najdeš tam i medailonky jednotlivých členů představenstva, se kterými bys měl*a spolupracovat.

přihlas se a buď slyšet

Pochybnosti nech doma a jdi do toho

Možná cítíš obavu, že na to nemáš dost zkušeností, nebo že tvé názory nebudou vyslyšeny. Ale projekt je právě o tom, abys získal*a jak zkušenosti, tak prostor k vyjádření svých postojů a pohledů na různá témata. V České spořitelně ví, že #silnější budoucnost se bez mladých neobejde. Takže se neboj a jdi do toho. Za sebe a za všechny mladé lidi v Česku, kteří potřebují být slyšet.

Domů
Sdílet
Diskuse