Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. listopadu 2015 2:08
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Po 44 letech vězení zpět na svobodě: Jak reaguje propuštěný muž na dnešní technologie?

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nahlédněte na moderní dobu 21. století očima člověka, který ohromných 44 let strávil za mřížemi. Jaké byly jeho prvotní reakce na dnešní svět?

Svět se nám rapidně mění před očima. Doba se neustále zrychluje, lidstvo se vyvíjí, rodí se nové technologie a ačkoliv z chvástajícího pokroku každodenně čerpáme mnohé výhody, udržet s ním tempo může občas činit potíže i leckomu z nás. Logicky tak vyvstává otázka, zda je vůbec možné do tohoto jedoucího vlaku naskočit, vést plnohodnotný život a efektivně se znovu zapojit do společnosti pro někoho, kdo byl dlouhodobě postaven mimo ni.

Jako příklad se nabízí vězni propuštění po celých desetiletích strávených za mřížemi, v jejichž případě může markantní rozdíl mezi prostředím, které opouštěli a tím, do kterého se vracejí, představovat vážnou překážku v procesu reintegrace. Jedním z extrémních případů tohoto typu je Otis Johnson z New Yorku, který byl zatčen za pokus o vraždu policisty ve svých 25 letech a na svobodu se dostal až o 44 let později. Jako 69letý, prošedivělý stařík tak vstoupil do zcela jiného světa, kde na něj překvapení číhalo prakticky na každém kroku.

Po 44 letech vězení zpět na svobodě: Jak reaguje propuštěný muž na dnešní technologie?

Jeho neskrývané reakce úžasu a udivení ze střetu s moderní dobou po získání svobody můžeme nyní sledovat díky novému videu, které jeho nový život v šesti minutách dokumentuje. V něm Johnson kromě jiného popisuje například rozšířené používání sluchátek, s nimiž podle něj míjející kolemjdoucí připomínají agenty CIA. Výrazných změn se přirozeně dočkaly i ceny, a tudíž když chtěl Otis použít telefon na mince, zjistil, že místo 25 centů hovor nyní stojí dolar. Netrvalo však dlouho a na ulici zjistil, že tato zařízení již nikdo ani nepoužívá. Zaskočen byl ale také při běžném nakupování, kdy v regálech spatřil řady a řady nejrůznějších druhů jídel a nápojů, které z valné většiny nikdy předtím neviděl.  

I navzdory těžkým začátkům se Jonesovi postupně daří si na dnešní společnost a moderní technologie zvyknout a vyrovnat se s nimi, v čemž mu je velkou nápomocí nepochybně i jeho pozitivní životní filosofie a postoj ke své současné situaci. Otis věří v důležitost odpoutání se od zloby, která brání v osobním růstu a vývoji člověka, zároveň podotýká, že ve svém nitru necítí vůči společnosti žádnou křivdu a považuje za podstatné zapomenout na minulost a raději se soustředit na to, co teprve přijde.

Domů
Sdílet
Diskuse