Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. ledna 2016 13:02
Čas čtení 0:00
johnnybravo

V 13 letech vyrábí motýlky, vydělal už 200 tisíc dolarů a po příchodu domů nejdříve musí udělat domácí úkoly

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jak láska k motýlkům přerostla do úspěšné společnosti.

V dnešním světě ve většině oblastí života neexistuje argument, že člověk je příliš mladý. Teenageři, kteří teprve vstupují do puberty, už stíhají studovat na nejprestižnějších univerzitách po celém světě, a pokud se rozhodnou pustit i do podnikatelských vod, často se stává, že právě mimořádně mladí lidé dokáží udělat díru do světa. Podobný scénář platil i v případě dnes stále jen 13letého chlapce jménem Moziah Bridges.
 
Moziah se v mládí začal zajímat o mužské doplňky jako jsou kravaty a motýlci, což ho zatím provází celým krátkým životem. Když mu bylo pouze 9 let, jeho babička ho naučila, že muž by se měl oblékat na úrovni, a když si spolu sedli za šicí stroj, Moziah měl svou budoucnost přímo před očima. Postupně začal s výrobou pár kusů kravat a motýlků, ale nebyla to žádná sériová výroba, protože chlapec musel vše dokončit úplně sám. Své výrobky pak prodával kamarádům, ale také přes internet a až po několika letech ho napadlo rozšířit svou výrobu. Přinutila ho k tomu čísla, která říkala, že za pár měsíců vyrobil více než 2000 doplňků a když je všechny prodal, najednou měl k dispozici více než 55 tisíc dolarů díky vlastní šikovnosti.

Mentor se svým svěřencem

V 13 letech vyrábí motýlky, vydělal už 200 tisíc dolarů a po příchodu domů nejdříve musí udělat domácí úkoly

Řekl si, že by mohl zkusit mužské doplňky i vyrábět na vlastní pěst a ve větším, ale protože neměl dostatečný kapitál na to, aby mohl svou společnost založit, vydal se soutěžit do americké reality show Shark Tank, kde podnikatelé představují své plány investorům, kteří je pak mohou sponzorovat. Tehdy o dva roky mladší Moziah zaujal známého amerického investora Daymonda Johna, když se rozpovídal o svých plánech nabídnout mužům kvalitní doplňky, jaké na trhu ještě nebyly. Slovo dalo slovo a Daymond se zanedlouho stal jeho mentorem, když mu nabídl možnost vydat se do New Yorku na týden módy, aby na vlastní oči viděl, jak to v módním průmyslu chodí. Moziah měl přístup do zákulisí, mohl mluvit s účastníky prohlídek, ale hlavním smyslem jeho návštěvy bylo, aby Daymond mohl chlapce představit nejmocnějším přítomným osobnostem módního průmyslu, které by mohly stát za jeho raketovým vzestupem a úspěchem. Moziah už tehdy, na to, že mu bylo pouze 12 let, každému představoval svůj projekt s klidem a inteligentně, což mnohé velmi zaujalo, ale nikdo mu na místě nedokázal slíbit nic konkrétního. Netvrdily, že se jim jeho připravovaná kolekce nelíbí, ale udělat důležité rozhodnutí jen tak z ničeho nic, to by jim neprošlo.
 
Moziah se později objevil i v televizní talkshow, kde si pro něj moderátoři připravili pár otázek na tělo a když se pak oba vraceli na hotel, Daymondovi zazvonil telefon, na jehož druhém konci se ozval hlas ředitelky společnosti Neiman Marcus Group. Společnost Neiman Marcus patří mezi největší obchody zaměřené na luxusní oblečení, doplňky či nábytek, a to Daymondovi udělalo mimořádnou radost. Do té doby se ještě žádné z jeho zastupovaných značek nepodařilo propracovat až do jednoho z jejich obchodů, ale ředitelka ho trošku zchladila, když mu prozradila, že netelefonuje kvůli jeho zažitým partnerům, ale kvůli 12letému Moziahovi.

V 13 letech vyrábí motýlky, vydělal už 200 tisíc dolarů a po příchodu domů nejdříve musí udělat domácí úkoly

Daymond John nikdy do mladého Moziaha neinvestoval žádné peníze. Ještě během televizní show Shark Tank nabídlo několik jiných investorů chlapci požadované peníze, ale za svou investici požadovali několik dolarů z prodeje každé kravaty a motýlka, což rychle odmítli ostatní investoři a chlapci poradili, aby se nejprve vykašlal na investice a postavil svou společnost na nohy. John se pak stal chlapcovým investorem a také díky jeho kontaktům se dnes Moziah může pochlubit společností, která má podepsané licenční smlouvy nejen se zmiňovaným Neiman Marcusem, ale i se značkou Cole Haan, která jeho výrobky prodává zejména prostřednictvím svého internetového obchodu.


Jednotlivé díly skládačky začaly zapadat do sebe a Moziah se může postupně chlubit celkem slušnými čísly. Od chvíle, kdy se objevil v televizní show, se mu podařilo prodat už tolik doplňků, že vydělal více než 200 tisíc dolarů a asi si umíte představit, že toto číslo bude pouze stoupat. Mladík se chystá zapracovat na rozvoji své výroby a protože má již 7 zaměstnanců, podnikání musí brát skutečně vážně. Ráno proto vstává do školy a když se vrátí domů, udělá si úkoly a pouští se do organizování své společnosti. Na druhé straně, jeho matka nikdy nezapomíná na to, jakou roli hraje v životě svého syna, a proto dodává, že i když je Moziah ředitelem své společnosti Mo's Bows, ona je zatím ředitelka jeho života.

V 13 letech vyrábí motýlky, vydělal už 200 tisíc dolarů a po příchodu domů nejdříve musí udělat domácí úkoly
Domů
Sdílet
Diskuse