Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2016 19:03
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Česku můžeme oficiálně říkat Czechia. Termín byl zapsán do databáze OSN

ZAJÍMAVOSTI ČESKO OSN
Uložit Uložené

I když se o této skutečnosti debatovalo již déle, až nyní se termín oficiálně objevil v databázi OSN, a tak lze naši zemi ode dneška pojmenovat také jako Czechia.

Doposud jen the Czech Republic, od nynějška lze použít také kratší překlad Czechia. Kratší anglická alternativa pro Česko byla nedávno zaregistrována do databáze OSN, a tak ji lze považovat za oficiální. Česká vláda podala žádost o přidání kratší alternativy již 2. května, avšak až nyní byl návrh schválen a zapsán. Přitom není termín Czechia vůbec žádným novotvarem. V latinských pramenech ho lze dohledat až do roku 1602, zatímco v angličtině byl poprvé zmíněn v roce 1841. Samozřejmě, že delší alternativa the Czech Republic stále platí a je jen na autorovi, kterou ze dvou variant zvolí. Není proto vůbec žádný důvod propadat nějaké panice, přibyla zkrátka jen nová, kratší možnost pro angličtinu.

Česku můžeme oficiálně říkat Czechia. Termín byl zapsán do databáze OSN
Domů
Sdílet
Diskuse