Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2016 10:39
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Pod mořskou hladinou se ve vraku lodi našla 2000 let stará kostra námořníka. Její analýza nám toho odhalí mnohem více

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zázrak, že vůbec vydržela pod vodou tak dlouho.

Už začátkem června tohoto roku jsme ti přinesli zajímavé informace o tom, jak odborníci postupují při luštění fungování zařízení s názvem mechanismus z Antikythéry. Dalo by se říci, že jde o jakýsi nejstarší analogový počítač, který se našel v roce 1902 ve vraku římské lodi a přesto, že od objevu uběhlo již více než 100 let, vrak až nyní odkryl další ze svých tajemství.
 
Zkušený tým podmořských oceánologů se totiž nedávno pustil do jeho dalšího prohledávání a usmálo se na něj štěstí, protože jeho členové narazili na lidské ostatky. Kostry dávno zemřelých osob se sice občas podaří vykopat ze země, jenže podmínky pod mořskou hladinou nevytvářejí ideální místo pro zachování kosterních pozůstatků, a tak zůstali zaskočeni i samotní členové týmu. Vědci zatím věří tomu, že nalezené části lebky, zuby, kosti rukou a několik žeber patřily jednomu člověku a jejich následná analýza může do případu vraku u řeckého ostrova Antikythéra přinést nová zjištění a také více světla. Případné informace o pohlaví, věku a dalších vlastnostech by mohly objasnit i zeměpisný původ mrtvého námořníka a čím více budeme vědět o něm, tím více zjistíme o lodi, směru a důvodu plavby.

Domů
Sdílet
Diskuse