Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. října 2016 22:18
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Nové laptopy od firmy Apple jsou zde. MacBook Pro dostal druhý dotykový displej, tenčí tělo a hezčí design

TECH
Uložit Uložené

Inovace přímo z Kalifornie.

Po zářijovém představení sedmiček na náš čekal ještě jeden velký den kalifornského výrobce, kde měla spatřit světlo světa generační pokračování osobních počítačů. A přesně to se dnes večer i stalo. Apple ukázal MacBook Pro s několika zajímavými novinkami, kterému nad fyzickou klávesnicí přibyl déle spekulování druhý displej s dotykovými kapacitami a ubyla řada s funkčními tlačítky včetně legendárního Escape. Netradiční ovládací prvek poslouží na zobrazování nabídky nastavení, flexibilních virtuálních tlačítek nebo užitečných nástrojů, přičemž vše záleží pouze na konkrétním vývojáři. Kromě toho jsme mohli také vidět novou aplikaci pod názvem TV (operační systém tvOS i iOS) poskytující sjednocené uživatelské prostředí pro milovníky filmů, seriálů či běžných televizních programů. Tentokrát se ale zaměříme na shrnutí všeho podstatného o high-end laptopech.

Nové laptopy od firmy Apple jsou zde. MacBook Pro dostal druhý dotykový displej, tenčí tělo a hezčí design
Zdroj: www.apple.com

Nejvyšší řada přenosných počítačů z dílny Apple dostala do výbavy očekávaný dotykový panel přezdívaný Touch Bar. Ten je oproti hlavnímu displeji výrazně menší (spíše nižší) a z pohledu funkcionality i trošku omezený. Po fyzické stránce ho tvoří energeticky efektivní OLED technologie, což se i původně předpokládalo. Power tlačítko zase obsahuje biometrický snímač na otisky prstů Touch ID, takže autentifikace uživatele proběhne výrazně pohodlněji a znatelně rychleji. Nová verze MacBook Pro přijde na pulty ve dvou velikostech (13" a 15"), vizuálně vylepšená konstrukce v obou případech zhubla několik milimetrů (z 18 na 14,9 mm a z 18 na 15,5 mm), vibrující touchpad narostl o 100 procent a takzvaný motýlí mechanismus klávesnice nabízí nové provedení, které by mělo zajistit opět pohodlnější psaní.

Hlavní displej, který je mimo jiné tenký jako ten z 12palcového MacBooku, se nově může chlubit až o 67 procent lepším jasem, o 67 procent lepším kontrastním poměrem a zobrazováním širšího spektra barev, a to o rovných 25 procent než předchozí generace. Specifikace doplňuje nový SSD disk s kapacitou až do 2 terabajtů a až o 50 procent vyšší rychlostí. Majitelé 15palcového MacBooku Pro se mohou těšit na 4jádrový procesor Intel i7 šesté generace, 16GB operační paměť RAM (standard LPDDR3, 2 133 MHz), grafickou kartu ATI Radeon Pro (model 450 nebo 455) s Polaris architekturou, 14nanometrovým grafickým procesorem a 2GB pamětí (GDDR5). Na výběr bude ale i model Radeon Pro 460 se 4GB pamětí nebo automatické přepínání mezi grafikami. Na bocích hliníkové konstrukce najdeme pouze čtyři univerzální Thunderbolt 3 porty v Type-C tvaru, přes které nabijeme i baterii zařízení. Zabudované reproduktory mají dvojnásobně větší dynamický rozsah a jsou výrazně hlasitější. Baterie prý v obou případech vydrží po plném nabití kolem 10 hodin.
 
V obchodech bude také k dispozici 13palcový model bez nového dotykového panelu, čili nabídne tradiční funkční klávesy, což se pak samozřejmě odrazí i na cenovce. Objednávky jsou přístupné již od dnešního dne. Novinky však dorazí do rukou zákazníkům během příštích dvou až tří týdnů. Nejdostupnější MacBook Pro bez Touch Baru je skladem již nyní. Cena začíná od 1 699 eur (1 999 a 2 199 eur za verze s displejem Touch Bar).

Nové laptopy od firmy Apple jsou zde. MacBook Pro dostal druhý dotykový displej, tenčí tělo a hezčí design
Zdroj: www.apple.com
Nové laptopy od firmy Apple jsou zde. MacBook Pro dostal druhý dotykový displej, tenčí tělo a hezčí design
Zdroj: www.apple.com
Domů
Sdílet
Diskuse