Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2016 10:59
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Svět je zase o něco krásnějším místem. Italské obchody budou muset neprodané potraviny rozdat lidem v sociální nouzi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nový zákon přináší prospěšnou změnu.

Snahy o šetření potravinami se množí po celém světě. Jedním z reagujících států je také Itálie. Ta sice touto novinkou přímo nepřispívá k úsporné výrobě potravin, na druhou stranu jimi však začne šetřit ještě o něco více. Aktuálně je totiž těsně před schválením zákon (s většinovou podporou), podle kterého musí všechny obchody či podniky předat neprodané potraviny charitě. Nejde však pouze o strohý příkaz - obchody a podniky, které budou svůj zákon poctivě dodržovat budou od státu dostávat různé úlevy, například v podobě menších poplatků za odpad. Ty se mají dokonce lišit podle množství darovaných potravin. „Chceme, aby bylo pro majitele podniků výhodnější odpad darovat, než vyhodit,“ řekl pro La Repubblica italský ministr zemědělství.

Svět je zase o něco krásnějším místem. Italské obchody budou muset neprodané potraviny rozdat lidem v sociální nouzi
Zdroj: wikimedia

Itálie je již druhou zemí, která takový zákon zavádí - v únoru Italy předběhla Francie. Cílem celého zákona je snížit počet vyhozených potravin - jejich hodnota podle odhadů dosahuje až neuvěřitelných 324 miliard korun. Pointou novely zákona je také změna bezpečnostních pravidel užívání potravin - charitě budou moci být darovány i produkty po datumu spotřeby. Itálie má ambice takto ušetřit až milion tun potravin. Podobné nápady se však potichu šíří i celou Evropskou unií, můžeme tedy očekávat, že se někdy dočkáme i ustavující vyhlášky. Důvod je jednoduchý. Máme potraviny, které vyhazujeme, a máme hladové lidi, kteří by si je rádi vzali. V současné situaci je k nim ty potraviny dostat nelehkým úkolem, proto si tento krok Itálie rozhodně zaslouží povšimnutí.

Svět je zase o něco krásnějším místem. Italské obchody budou muset neprodané potraviny rozdat lidem v sociální nouzi
Zdroj: pixabay.com
Domů
Sdílet
Diskuse