Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2016 22:07
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Mladá studentka z Česka vytvořila unikátní čističku vody. Nebezpečné látky odstraní již během 45 sekund

TECH
Uložit Uložené

AquaQube je název nové, elegantní čističky vody pro domácnosti, kterou vyvinula teprve 22letá studentka Tereza Dřímalová. Pro výrobu prvního tisíce kusů hledá pomoc na Kickstarteru.

Teprve dvaadvacetiletá Češka Tereza Dřímalová vytvořila unikátní druh domácí čističky na vodu, která dokáže hravě z životadárné tekutiny odstranit nežádoucí látky, které by mohly člověku jinak po požití způsobit četné zdravotní nepříjemnosti. Ačkoliv se totiž voda tekoucí z kohoutku může zdát na první pohled jako nezávadná, nebezpečné bakterie a chemikálie jsou lidskému oku skryty, avšak obavám z těchto možných rizik může být díky novému přístroji konec. Nová čistička dostala název AquaQube a oproti podobným zařízením, která se v současnosti na trhu vyskytují, její největší výhoda spočívá bezesporu v rychlosti, s jakou dokáže vodu veškerých škodlivin zbavit. Stačí jí na to totiž pouze 45 sekund.

Mladá studentka z Česka vytvořila unikátní čističku vody. Nebezpečné látky odstraní již během 45 sekund
Zdroj: AquaQube

Na projektu mladá studentka dvou vysokých škol spolupracovala i se svým otcem, profesorem Jiřím Dřímalem, který je uznávaným fyzikem a své bohaté znalosti také předává studentům na zahraničních univerzitách. Ten kromě toho v 90. letech založil vlastní firmu Lifetech prodávající technologie pro průmyslové čištění vody a dlouholeté zkušenosti s touto problematikou rodinná dvojice následně zúročila při vyvíjení vlastního přístroje.

A na jakém principu vlastně zařízení pracuje? AquaQube k fungování využívá pouze běžnou zásuvku a zásobník naplněný účinnou oxidační látkou, která posléze ve vodě obsahující potenciálně nebezpečné pesticidy, viry chemikálie, či hormony všechny rizikové látky spolehlivě odstraní za pár krátkých desítek sekund. A to dokonce s údajně o 10 až 25 procent lepším výsledkem než ostatní domácí čističky. „Náplň se mění zhruba jednou za 3 měsíce, když se vyčerpá. To, že je náplň prázdná a je ji třeba vyměnit indikuje přístroj. Přesná doba, za kterou budete náplň měnit, se liší podle množství používání přístroje,“  vysvětlují tvůrci na internetové stránce projektu

V budoucnosti by si tým, který celkově tvoří šest členů, přál vyvinou další, o něco rozměrnější verzi čističky, která by byla určená speciálně pro hotely a restaurace, přičemž připojená by byla přímo na tamním vodovodním potrubí, díky čemuž by z kohoutku tekla již zařízením vyčištěná voda. Jedním z dalších cílů týmu je rovněž rozšířit zařízení o fyzický filtr, díky kterému by bylo možné čistit například i silně zkalenou a bahnitou vodu v těch koutech světa, kde pitné vody již dlouhodobě není dostatek. 

V současné době se šikovná tvůrkyně efektivního zařízení s elegantním designem snaží získat od případných zájemců dostatek financí prostřednictvím crowdfundingové kampaně na Kickstarteru. Požadovaná cílová suma je stanovena na 199 tisíc liber (~230 tisíc eur; 6,3 milionu korun), které mají posloužit na výrobu prvního tisíce kusů čističky, jejíž cena startuje na 319 librách (~370 eur; 10 tisíc korun). Po uvedení na trh by se pak na malé krabičce měla pochopitelně objevit o něco vyšší cenovka. Co na nápad mladé podnikatelky říkáte? O svůj názor na zařízení se můžete podělit níže v komentářích.

Domů
Sdílet
Diskuse