Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. prosince 2016 v 15:52
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Jak dokázala jediná polévková lžíce olivového oleje zbavit jezero vln? Zajímavý experiment vysvětluje, jak olej zareagoval na vodu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na rybníku ho však nezkoušej.

Olivový olej se nejčastěji používá při vaření, ale pokud se dostatečně vyznáš ve fyzice a dalších vědách s ní spojených, klidně si ho můžeš vzít i na nafukovací člun na hladině jezera. Už na začátku připomínáme, že celý tento experiment proběhl na soukromém jezeře s patřičným povolením, takže ho určitě nezkoušej někde na blízkém rybníku. V praxi jde o to, že jediná lžička olivového oleje dokázala zbavit určitou plochu hladiny jakýchkoli vln. Vlny jsou totiž způsobované větrem, avšak pokud vítr narazí na nějaký odpor nacházející se na hladině, a tedy nad vodou, vlny se vytvářejí mnohem obtížněji a v některých případech prakticky nevzniknou.
 
V tomto experimentu za to mohly vlastnosti jednotlivých látek, protože olivový olej se s vodními molekulami nedokáže smíchat a místo toho vytvoří celistvou vrstvu na hladině, díky které nemají vlny šanci se vytvořit. Experiment se přitom na internet dostal ještě před několika měsíci, ale až nyní získal pozornost veřejnosti a je třeba konstatovat, že nás alespoň může naučit něco nového a zajímavého.

Domů
Sdílet
Diskuse