Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. ledna 2017 10:41
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

9 triků, které by ti mohly pomoct s novoroční kocovinou

REFRESHER
Uložit Uložené

Dnes ráno jste se pravděpodobně i vy probudili s nepříjemným suchem v ústech a bolestí hlavy, která připomíná blížící se smrt.

Máme zde 1. leden, což je již tradičně den, kdy velké procento Čechů sdílí jeden velmi podobný velký problém. Jsme národ, o kterém se ve světě hovoří jako tom, který měl vždy kvalitní hokejový tým a hlavně miluje alkohol. No a když si vzpomeneš na svůj včerejší večer, tak pravděpodobně nemáš žádný protiargument. Vyvrátit nemůžeme ani skutečnost, že často nemáme problém zkonzumovat skutečně velké množství alkoholu a to se pochopitelně neobejde bez pořádné kocoviny. Tu bychom mohli definovat jako nepříjemný nejen fyzický, ale i psychický stav, který začíná ihned po vystřízlivění a je doprovázen bolestmi hlavy, žaludku, suchem v ústech, únavou a občas i depresemi. Její intenzita samozřejmě závisí na množství zkonzumovaného alkoholu, ale mám podezření, že existuje hranice, po jejímž překročení vám je prostě nejhůř na světě. 

Pochopitelně se vždy najdou výjimky s podezřelým metabolismem, které nikdy bolesti hlavy či žaludku nezažily. O těch se však dnes bavit nebudeme. Vraťme se ale ještě na chvilku k momentu, kdy sis ještě myslel, že zapíjet vodku vínem je to nejlepší, co můžeš udělat. Ranní nevolnost můžeme asi i z velké části ovlivnit už večer, a to dokonce velmi jednoduše. Pokud si dáš pozor, aby ses celý večer věnoval ideálně pouze jedné značce a příchuti alkoholu a zároveň nezapomněl na pravidelnou hydrataci ideálně čistou vodou, můžeš stavům, které často připomínají blížící se smrt, předejít. Dnes jsme se tu však setkali kvůli tomu, abychom vám poradili, jak si tu pravou nefalšovanou kocovinu zpříjemnit, i když to je asi velmi silné slovo. Jednoduše se ti pokusíme pomoci dostat se z ní co nejrychleji. Obecně však platí, že každému pomáhá něco jiného, a tak si prostě vyberte to, na co se momentálně cítíte.

Voda 

Jak jsme již zmínili v úvodu, je třeba myslet hlavně na to, abyste vždy měli v sobě dostatek tekutin, protože alkohol extrémně dehydratuje náš organismus. Z této desítky je to nepochybně nejdůležitější bod, bez kterého nemají ostatní žádný význam. Říká se, že nejlepší je vypít litr vody ještě předtím, než jdete spát, což je sice výborná prevence, ale ne každý si po příchodu domů vzpomene právě na toto, že. Pokud ses tedy už probudil s kocovinou, hlavně se snaž do sebe dostat tekutiny jakékoliv tekutiny, i když nejvhodnější je pochopitelně balená minerální voda. Čím více, tím lépe. A kontinuálně po celý den.

Vitamíny 

S alkoholem se nám z těla vyplavují i důležité minerály, které je třeba pochopitelně co nejrychleji doplnit zpět. Na řadu tedy přicházejí například šumivé tablety, které však neobsahují až tak vysoké množství minerálů, a tak je třeba dopomáhat si tabletovými verzemi. Někomu pomůže i dobře známý Ibalgin, avšak jeho celkový dopad na náš organismus není vůbec pozitivní, a tak vám ho doporučovat nebudeme, protože játra mají už tak dost práce s alkoholem. Případně můžete samozřejmě sáhnout i po ovoci s vysokým obsahem ovocného cukru či konkrétních potravinách obsahujících vitaminy C, B, A a E.

Spánek 

Když už máme to nejzákladnější za sebou, přicházejí na řadu dvě možnosti. Tou první je, že se pokusíme opici přespat, což je sice nejméně bolestivá, ale zároveň pravděpodobně nejdéle trvající možnost, protože necháváme naše tělo, aby se s toxickými produkty látkové výměny alkoholu popralo samo. Pokud však preferujete tuto možnost a zároveň nemáte v daný den absolutně žádné povinnosti, tak jí určitě nic nezkazíte. Takže zatáhnout rolety, zabalit se do teplé deky a při každém probuzení doplnit tekutiny.

Pho Bo 

Pro ty, kteří pociťují společně s kocovinou i hlad, tu máme hned několik ověřených tipů, které vám sice pravděpodobně bolest hlavy a roztřeseného žaludku nevyléčí, ale minimálně vám je zpříjemní. Vietnamská polévka Pho Bo, jejímž základem je silný hovězí vývar, maso, rýžové nudle a bylinky, je přesně tím, co vaše tělo dokáže po propité noci zpracovat. Samozřejmě je to o preferencích, a tak ji doporučujeme pouze těm, kteří mají tuto kombinaci opravdu rádi.

Kuřecí vývar od mamky 

Každý, kdo má tuto možnost, by ji měl určitě využít. Samozřejmě záleží i na tom, z čeho samotný vývar vznikl, ale v konečném důsledku má polévka od mamky i psychologický význam, protože si prostě řeknete, že tohle určitě zabere. Pokud ji však máte nahrazovat bujónem či sáčkový verzí, tak si raději nedávejte nic. Tedy pokud chcete, aby měla pozitivní dopad na vaši kocovinu.

Fyzická zátěž 

Někteří odvážlivci tvrdí, že právě fyzická zátěž, sport či alespoň procházka je nejefektivnější a nejrychlejší způsob, jak se kocoviny kompletně zbavit. Škodlivé toxiny se takto z těla vyplaví nejrychleji, avšak ne každý se dokáže přinutit vstát. Pro někoho může být fyzická zátěž už jen samotná sprcha, která má mimochodem asi jen chvilkový pocitový efekt zlepšení celkového stavu, určitě vám však po ní hůř nebude, takže ji určitě doporučujeme také.

Nezdravé jídlo 

Říká se, že nezdravé jídlo by se mělo konzumovat před „výkonem“, protože alkohol se výborně váže na tuky. Zda tento proces funguje i zpětně, vám bohužel vědecky podložit nemůžeme, ale jsou odvážlivci, kteří preferují právě tuto taktiku. No a ta je vhodná pravděpodobně pouze v případě, že máte pocit, že to váš žaludek opravdu zvládne. I když není vůbec vyloučeno, že tato taktika bude mít v konečném důsledku zcela opačný efekt.

Čerstvý vzduch 

Jelikož je venku příjemný mráz, výsledek se dostaví okamžitě. Za noc se do tvého pokoje dostalo množství alkoholových výparů, které bys pochopitelně dýchat neměl. Otevři si okno nebo „vyběhni“ na pár minut ven a uvidíš, že se ihned budeš cítit mnohem lépe. Ideální je, když budeš větrat pokoj, kde prožíváš jeden z nejhorších dnů tohoto roku pravidelně, i když zbytečně se vystavovat zimě význam nemá.

Vychlazená Plzeň 

Toto je tip „pre všetkých skutočných“. Místo domácí pálenky si dejte raději pivo. „Odborníci“ sice doporučují nealkoholické, které by mělo mít méně agresivní účinek, avšak kvalitní pivo uškodit určitě nemůže. 

To je vše. Věříme, že vám naše rady alespoň trochu pomohly a zároveň budeme rádi, když se s námi o další podělíte v komentářích. A nezapomínejte, není umění smát se, když se ti chce plakat, ale pít, když se ti chce blít.

Domů
Sdílet
Diskuse