Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2017 11:11
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Jak probíhá instalace zubního implantátu? Z detailní animace tě zabolí i od pohledu

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Být skutečně dobrým zubařem si žádá zlaté ručičky.

Být zubním lékařem je v současnosti velká prestiž. Náročné studium na lékařské fakultě umožní jeho úspěšným absolventům ihned po skončení studia začít s prací ve vlastní ambulanci, na rozdíl od jejich kolegů – vystudovaných všeobecných lékařů, kteří po absolvování studia stráví ještě několik let po škole přípravou na atestační řízení, na které se připravují jako sekundární lékař na jednotlivých odděleních nemocnic, v nichž pracují. Zubní lékař, nebo pokud chcete, stomatolog, musí mít kromě dokonalých znalostí o zubech a ústní dutině jako takové i šikovné ruce, bez kterých by svou práci nemohl dostatečně dobře vykonávat. Průměrný zubař ve své ambulanci provádí několik desítek zákroků, které se liší svou pracovní i časovou náročností. Jedním z těch poměrně běžných je i instalace zubního implantátu pacientům, kteří potřebují nahradit zdravý zub jeho umělou náhradou, a to nejčastěji v případě pokročilého zubního kazu, zánětu, úrazu či onemocnění dásní.

Zubní implantát představuje titanovou konstrukci, která nahrazuje kořen zubu a oporu, na kterou se následně umístí zubní náhrada. Samozřejmě, tento typ náhrady poškozeného zubu není vhodný pro každého. Pacienti musí disponovat kvalitními kostmi, mít odpovědnou a zejména pravidelnou ústní hygienu a v neposlední řadě u nich nesmí být prokázána některá onemocnění jako cukrovka, epilepsie, leukémie či poruchy imunitního systému. O tom, zda pacient může získat implantát, rozhodují vstupní vyšetření – rentgenové vyšetření, které umožní posoudit, jaký implantát je třeba použít a samozřejmě celková prohlídka chrupu.

Celý zákrok probíhá v lokální anestezii a zavedení jednoho implantátu trvá přibližně 30 minut. Nejdříve se do kosti vyvrtá dostatečně velký otvor na to, aby se do něj mohl zavést titanový šroub, který je následně překryt uzavíracím šroubem. V závěru se rána zašije a pacient přichází za 10 dní na vytažení stehů (nemusí, pokud má vstřebatelné stehy). Vhojení implantátu do kosti je individuální, většinou trvá 4 až 12 týdnů. S odstupem času se může zavést protéza.

Always remember to brush ????
Domů
Sdílet
Diskuse