Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. ledna 2017 10:20
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Beast Mode i snímání otisků prstů na displeji. 5 zajímavých funkcí, které dostane Samsung Galaxy 8

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Jaké specialitky můžeme očekávat od nového krále smartphonů?

První měsíce roku 2017 přinesou hned několik obnovených generací vlajkových lodí, mezi nimiž nebude chybět ani netrpělivě očekávaný high-end model se značkou Samsung. A co se týče očekávání, tak ty jsou od něj samozřejmě obrovská. Ne, jiná nebyla ani od starších produktů z dílny jihokorejského výrobce, ale tentokrát je situace výrazně odlišná, za což z velké části může právě neúspěch Galaxy Note7. Prsty v tom ale má také neustále silnější konkurence z Číny, konkrétně společnost Xiaomi a její futuristicky vypadající smartphone Mi MIX, který posunul laťku opravdu vysoko. Aby tedy gigant neztratil svou snaživě vybudovanou pozici tržního lídra, musí osmičky vybavit pouze tím nejlepším hardwarem, jaký momentálně existuje. Jaké možnosti tedy připadají v úvahu? Díky aktuálním spekulacím si můžeme udělat jakous takous představu, co všechno Galaxy S8, Galaxy S8 edge a možná i Galaxy S8 plus již zanedlouho přinesou.

Beast Mode i snímání otisků prstů na displeji. 5 zajímavých funkcí, které dostane Samsung Galaxy 8
Zdroj: www.behance.net

Snímání otisků na displeji

Tradiční biometrické zabezpečení pomaličku, ale jistě vychází z módy. Další krok v evoluci mobilních telefonů totiž vyžaduje v zájmu zlepšení poměru mezi displejem a tělem eliminaci nebo nahrazení každé části konstrukce, která tomu brání. Mezi takové patří i déle zažité domovské tlačítko v hardwarové podobě nacházející se přímo pod displejem, a to včetně všeho, co k němu patří. Ano, řeč zde je i o snímači otisků prstů. Nástupce za současný Galaxy S7 by proto měl přijít s modernější alternativou, přičemž ta bude s největší pravděpodobností integrovaná přímo pod ochranné sklo zobrazovacího panelu. Samsung zřejmě použije nedávno představený ultrazvukový biometrický senzor od americké společnosti Qualcomm, který dokáže číst otisky našich prstů, i když je umístěn pod kovem nebo plastem.

Podpora pro pero S Pen

Funkcionalita spojována s inteligentním perem S Pen byla dosud pouze exkluzivní součástí výbavy modelové řady Galaxy Note. Časy se však mění, což znamená, že jí může zcela vážně disponovat i Galaxy S8, respektive stále více zmiňovaný model S8 plus, který tak dočasně nahradí vybuchující Note7 z minulého roku. Korejský gigant by tímto pro někoho možná trošku neočekávaným, ale zato ekonomicky výhodným krokem mohl použít několik součástek z neúspěšného phabletu, čímž pochopitelně zredukuje náklady a alespoň trošku vykryje obrovské ztráty způsobené loňským neúspěchem. S Pen ale tentokrát nezabudují do konstrukce. Půjde prý pouze o levné příslušenství, které si uživatel novinky v případě potřeby dodatečně zakoupí. Podstatná tu ale je softwarová podpora, bez které by tento neobyčejný stylus nefungoval plnohodnotně.

Beast Mode i snímání otisků prstů na displeji. 5 zajímavých funkcí, které dostane Samsung Galaxy 8
Zdroj: www.samsung.com

Obrovský výkon v Beast Mode

Poslední měsíce vyplulo na povrch několik zajímavostí ohledně výbavy osmičky a jednou z těch zajímavějších je i takzvaný Beast Mode. Jak napovídá samotný název, podle všeho půjde o speciální herní režim, který by mohl být využit i při virtuální realitě, kde se vyžaduje vysoký výkon. Tech web BGR píše, že Beast Mode odhalila nedávná žádost Samsungu o registraci vlastní obchodní značky. Bližší detaily ale k dispozici zatím nejsou. Mnozí odborníci však spekulují, že přepnutí do nového režimu přinese slušnou kopu výhod, jaké konkurenční high-end smartphony nenabízejí a zřejmě ani tak brzy nabízet nebudou.

Smartphone i osobní počítač

Rozdíl mezi mobilními telefony a stolními nebo přenosnými počítači prošel během posledních let markantními změnami, což je ještě více sblížilo. Vidět to můžeme jak na technických specifikacích, tak i ve využitelnosti dnešních smartphonů, které jsou v podstatě kompaktními laptopy s malými úhlopříčkami a bez fyzické klávesnice či dalších typických charakteristických rysů. Proto není asi ani žádným překvapením, že se stále více výrobců snaží vymyslet praktický způsob, jak udělat z inteligentních mobilních telefonů univerzální zařízení pro zábavu, studium či práci. Skvělým příkladem je Microsoft a jeho hardwarově-softwarová funkcionalita Continuum, která za pomoci speciálního příslušenství umožňuje vzájemné propojení obyčejného monitoru s kompatibilním Windows smartphonem, čímž se mobilní uživatelské prostředí přepne do desktopového. A jak naznačují starší úniky, něčím podobným by měl být vybavena i vlajková loď Samsungu. Ani v tomto případě však neznáme mnoho detailů, takže se dá vycházet jen z toho, co koluje internetem.

Beast Mode i snímání otisků prstů na displeji. 5 zajímavých funkcí, které dostane Samsung Galaxy 8
Zdroj: www.phonearena.com

Asistent s umělou inteligencí

Jelikož jde technologický pokrok neustále kupředu, každým jedním rokem tu máme stále výkonnější hardware, se kterým přímo úměrně rostou i kapacity umělé inteligence. A protože se pokrok neustále zrychluje, na tento fenomén digitální doby začíná zaměřovat pozornost více a více společností z celého světa. Ať už pokročilou AI integrují do elektromobilu, televize nebo smartphonu, v každém případě z toho nabude nezanedbatelný benefit právě zákazník, a to se pak samozřejmě odrazí i na citelně lepších ziscích. Samsung proto hodlá obohatit očekávaný Galaxy S8 umělou inteligencí, se kterou mu pomáhají tvůrci asistenta Siri. Gigant koncem loňského roku uskutečnil akvizici společnosti Viv Labs, kde tito profíci pracují, z čehož logicky vyplývá, že začíná nelítostný konkurenční souboj o toho nejschopnějšího virtuálního asistenta.

Domů
Sdílet
Diskuse