Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2017 18:43
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Znetvořená exmodelka bez rukou a nohou nebo tvůrce, který přidá 200 videí denně. Toto jsou nejtajuplnější YouTube kanály

ZAJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložit Uložené

YouTube, to nejsou jen obyčejní vlogeři...

Na YouTube lze nalézt téměř cokoli. Znáte to. Jdete si prohlédnout jen nové video svého oblíbence a najednou se přistihnete při sledování pátého videa zcela neznámého týpka. Miliony videí přidávané denně tvoří obrovský žánrový rozsah, který se někdy vymyká běžným normám. Pokud si tedy myslíte, že na pořádně bizarní tvorbu musíte navštívit Deep Web, mýlíte se. Samozřejmě, že na YouTube neuvidíme žádnou pornografii ani tekoucí krev, ale některé kanály v sobě obsahují natolik podivuhodná videa, že člověk neví, co si o nich myslet. Níže se podíváme jen na malý výběr toho, co je za hranicí normální YT tvorby. Všechny kanály jsou samozřejmě volně dostupné, a tak si je může prohlížet skutečně kdokoliv.

Marble Hornets

První kanál, na který se podíváme, nese název Marble Hornets a má bezmála 500 000 odběratelů. I když je kanál již více než 2 roky neaktivní a nic nového na něm nepřibylo, v našich končinách se stále jedná o poměrně neznámý YouTube fenomén. Kanál obsahuje přesně 87 videí, které spolu fungují jako takový video deník zachycující internetovou legendu Slendermana. Projekt vyvolal v USA v době svého vzniku nevídaný rozruch, protože nikdo netušil, jak hrůzu nahánějící videa vznikla a zda se jedná jen o velmi propracovaný žertík nebo skutečné zachycení paranormálních jevů. Dnes to už naštěstí víme. Všechny videonahrávky vznikly při příležitosti natáčení studentského filmu, který však nebyl nikdy dokončen. Nakonec se značná část materiálu dostala ven i přesto, a to formou YouTube videí, které mají dnes již téměř 90 milionů zhlédnutí.

alantutorial

Internetový svět je plný návodů, „tutorialů“ a ponaučení. Některé jsou skutečně nápomocné a jiné jako například „HowtoBasic“ jen sarkastické a nechutně poukazují na prvoplánový obsah mnoha z nich. A daleko za nimi je kanál s názvem alantutorial. Jeho účelem není ani pomoci, ale od vtipné tvorby má opravdu daleko. Internetem se šířily více či méně strašidelné historky o původci nezaměnitelných „návodů“. Většina z nich však hovořila o mentálně postiženém chlapci, který se takovou tvorbou baví. Vysvětlení je nakonec o něco reálnější a žádný postižený člověk v něm nefiguruje. Tvůrcem celého projektu je umělec Alan Resnick z Baltimoru, zabývající se zejména filmovými efekty, 3D modely a podobně. Kanál alantutorial měl sloužit jako mini seriál o stejnojmenné postavě, která to však v hlavě nemá asi úplně v pořádku. Logicky si tak lidé domýšleli různé hrůzostrašné příběhy stojící za pozadím podivuhodných videí.

Webdriver Torso

Jedná se vůbec o nejaktivnější kanál na YouTube a s jeho 100 000 videi ho jen tak někdo nepřekoná. Nová videa jsou nahrávána každých pár minut a denně se tak obsah obohatí o 200 až 300 videonahrávek. Transformace geometrických objektů červené a modré barvy si již vysloužily 90 000 odběratelů a sledovanost jen narůstá. I když někteří rádi vzpomínají na dřívější tvorbu kanálu, která byla podle jejich slov kvalitnější, ani ta nová není k zahození. Videa mají většinou délku kolem 10 sekund, ale párkrát do dne vzniknou i několikaminutové počiny. A teď už vážně. Oč tomuto kanálu vlastně jde? Ne, skutečně se nejedná o signály, které nám posílají mimozemské civilizace. Kanál Webdriver Torso patří samotnému Googlu a jeho úkolem je testovat funkčnost komprimačního mechanismu YouTube. Všechna videa navíc nahrává automatický mechanismus, takže se není třeba bát, že by někdo celé dny trávil nahráváním videí.

ShayeSaintJohn

Nejvíce znepokojující a nejtajuplnější je však kanál ShayeSaintJohn, který možná někteří z vás budou znát. Jak je možné vytušit už podle kvality obrazu, jedná se o nejstarší videa z našeho výběru, která se dostala na YouTube ještě dávno před jeho celosvětovou popularitou. Pravdou ale je, že tvorba se datuje ještě do 90. let a za celým konceptem stojí dnes již zesnulý Eric Fournier. ShayeSaintJohn má představovat bývalou modelku, která utrpěla vážnou nehodu, čehož následkem jí byly amputovány obě ruce i nohy a její tvář byla nevratně poškozena. Namísto protéz si však vystačí i s kusy těl odebranými z předváděcích figurín. Aby zakryla svou znetvořenou tvář, nosí různé plastové masky a řadu paruk. Za špatné pocity, které ve vás videa vyvolávají, dále může i zvuková a obrazová forma, která působí, jako byste se ocitli v samotném pekle. Surrealisticky podané minipříběhy mnohdy působí děsivěji než hororová produkce Hollywoodu.

Domů
Sdílet
Diskuse