Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. ledna 2017 11:25
Čas čtení 0:00
Martin B.

Občas se prostě stane, že i když jsi ve vztahu, padne ti do oka někdo jiný. Je to skutečně problém?

Uložit Uložené

A co na to věda?

Naše vnímání lásky je i skrz romantické filmy a pohádky od Disneyho trošku zkreslené. Jakákoliv myšlenka na jinou osobu, jakákoliv přitažlivost k někomu, kdo není součástí našeho vztahu, je jakoby zločinem proti lidskosti. Za každý jeden pohled na cizího člověka přichází několik minut výčitek.

Pravdou však je, že dokud se mentálně bičujeme vždy, jak naše oči spatří jiného atraktivního člověka, biologie tvrdí něco jiného. Zamilovanost a sladká první fáze pomine. Bohužel, sexuální přitažlivost je s prvotním poblázněním tak trochu provázána. Znamená to že po čase, přestože je náš vztah jakkoliv šťastný, nás prostě začne sexuálně přitahovat někdo jiný. Cítíme se hrozně, máme pocit, že si nezasloužíme lásku. Pravdou však je, že nejen že jsme schopni považovat za sexuálně přitažlivých několik lidí najednou, je to vlastně i biologicky neodvratitelné.

Tyto přirozené reakce často způsobují ve vztazích problémy. Přitahuje tě někdo jiný, tvůj partner má podezření a vzniká žárlivost. Romantické filmy nám totiž řekly, že pokud jsme zamilovaní, tak to tak prostě je a konec debaty. Pokud se nám líbí někdo jiný, resp. pokud s někým nedejbože flirtujeme, s naším vztahem musí být něco v nepořádku. Pravdou však je, že procítit tyto pocity a nechat je jít je ta nejlepší věc, kterou může člověk ve vztahu udělat.

Občas se prostě stane, že i když jsi ve vztahu, padne ti do oka někdo jiný. Je to skutečně problém?
Zdroj: Pexels.com

Přitažlivost je neodvratitelná a nevyhneme se jí. Co můžeme ovlivnit? Naše činy, když se taková přitažlivost děje. To že nás někdo přitahuje neznamená, že máme být nevěrní. Myšlenka je v pořádku, nad tou kontrolu nemáme, ale nad svým chováním ano. Pokud se rozhodneme nekonat, tyto pocity odejdou tak, jak přišly. Po čase přijdou znovu, ale už budeš vědět, co máš dělat.

Podívat se na krásnou ženu či muže je příjemné. Mluvit se s nimi je příjemné. Přemýšlet nad tím, jaké by to bylo, i to je příjemné. A ať máme jakkoliv pevný vztah, těmto pocitům a myšlenkám se nevyhneme. Můžeš si tyto zvláštní stavy vychutnat. Ale dovol jim připomenout ti, že ze všech těch svalnatých mužů kolem tebe sis vybrala právě svého přítele. Užívej si zájem a nevinný flirt, ale upevňuj si těmito zkušenostmi svůj vztah. Protože přitažlivost zažiješ kdekoliv, ale skutečnou blízkost ne.

Pokud se někomu zavazujeme, nezavazujme mu naše myšlenky a pocity. To jsou věci, které neumíme ovlivnit, tak proč by měly být součástí závazku? Jediné, co dokážeme kontrolovat, jsou naše činy. Vše ostatní ať přijde a odejde, jinak to ani nejde.

Domů
Sdílet
Diskuse