Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. února 2017 10:53
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Hitlerův osobní telefon, který nosil všude s sebou, se chystají vydražit za 300 tisíc dolarů. Vzácné předměty si z bunkru odnesl americký voják

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Předmět, který rozhodoval o lidských životech.

Během druhé světové války mohli vojáci jen snít o způsobech komunikace, jaké máme dnes k dispozici my, ale telefony v té době již samozřejmě existovaly a jeden vlastnil i samotný Adolf Hitler. Červené zařízení si měl nacistický diktátor brát všude s sebou, takže jej využíval téměř jako mobilní telefon a nedal na něj dopustit, což vysvětluje, proč se na konci války nacházel přímo v bunkru, kde Hitler ukončil svůj život. Momentálně se ho chystají vydražit prostřednictvím společnosti Alexander Historical Auctions v americkém Marylandu a očekává se, že zájemci budou ochotni za zajímavou část světové historie zaplatit od 200 do 300 tisíc dolarů. 

Hitlerův osobní telefon, který nosil všude s sebou, se chystají vydražit za 300 tisíc dolarů. Vzácné předměty si z bunkru odnesl americký voják
Zdroj: Alexander Historical Auctions

Cesta červeného telefonu do Spojených států amerických přitom byla celkem jednoduchá. Jedním z prvních amerických vojáků, kteří vstoupili do Hitlerova bunkru, byl Ralph Rayner a hned po příjezdu se dočkal vřelého přivítání od oslavujících Sovětů. Vojáci se nabídli, že mu ukáží interiér bunkru a povodí ho po jednotlivých místnostech, přičemž původně mu chtěli na cestu přibalit telefon Evy Braunové, jenže Ralph řekl, že jeho oblíbená barva je červená. Sověti proto neváhali a přinesli mu rovnou telefon samotného Hitlera, který Ralph již neodmítl a odnesl si ho s sebou zpět domů. Ralph sice zemřel již v roce 1977, avšak jeho syn Ranulf telefon zdědil a nyní se ho chystá posunout dál. Hlavním důvodem pro jeho prodej je fakt, že cena pojištění takového vzácného předmětu je pro starého pána příliš vysoká, a tak doufá, že se telefon prodá do muzea, kde si ho pak budou moci přijít ohlédnout zvědaví návštěvníci.

Domů
Sdílet
Diskuse