Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2017 0:35
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Nová Zelda větší než Skyrim, Mario v New Yorku nebo barvitý Splatoon 2. Jaké exkluzivity si zahrajeme na konzoli Nintendo Switch?

TECH
Uložit Uložené

Nintendo Switch vyhází již za několik dní, takže je nejvyšší čas se podívat, na jaké exkluzivní hry se vlastně můžete těšit.

Před týdnem jsme vám přinesli pořádně vydatný článek o exkluzivních titulech, které si v příštích měsících a letech zahrajeme na konzoli PlayStation 4, a jak jste si v našem obsáhlém seznamu mohli všimnout, line-up japonské společnosti Sony je nabitý velkými a vysoce očekávanými hrami až k prasknutí. Brzy se podíváme také na výčet titulů, které pro své hráče chystá Microsoft, z jehož portfolia začátkem roku nečekaně vypadl zrušený projekt Scalebound z dílny studia PlatinumGames, do něhož mnozí fanoušci vkládali nemalé naděje. I přesto se ale Phil Spencer, šéf herní divize americké firmy, nechal před pár týdny slyšet, že letos uvidíme na Xboxu One a Windows 10 více exkluzivních her než loni. Je pravda, že kromě již vydaného RTS titulu Halo Wars 2 se hráči mohou těšit na další hry jako Sea of Thieves, State of Decay 2 nebo Crackdown 3, Spencer však do celkového výčtu zahrnuje i menší tituly od nezávislých vývojářů. Na jednu stranu jejich kvality rozhodně nebudeme předem zpochybňovat a své publikum si každý z nich jistě najde, zároveň ale doufáme, že několik es v rukávu v podobě oznámení velkorozpočtových her od vlastních studií, které by převahu Sony alespoň částečně vyrovnaly, si Microsoft schovává na letošní ročník veletrhu E3.

Dnes tu ale nejsme od toho, abychom spekulovali o tom, co všechno Microsoft vlastně chystá nebo jak se vypořádá s tlakem ze strany konkurence. Jsme tu proto, abychom si představili exkluzivní tituly dalšího hráče na trhu, a sice hybridní konzole Nintendo Switch, jejíž vydání je již doslova za rohem. Bohužel, i zde postrádáme trochu větší množství vyloženě silných a zvučných titulů, které bychom od nového systému očekávali. To si snad v zájmu svých zákazníků uvědomuje i Nintendo a v červu v Los Angeles nás třeba ještě překvapí. Nyní se už ale pojďme podívat na výběr nejzajímavějších exkluzivních her, které si na konzoli od známého výrobce ze země vycházejícího slunce v letošním roce zahrajeme. 

Nová Zelda větší než Skyrim, Mario v New Yorku nebo barvitý Splatoon 2. Jaké exkluzivity si zahrajeme na konzoli Nintendo Switch?
Zdroj: Nintendo Switch | Nintendo

The Legend of Zelda: Breath of the Wild | 3. března (marec)

V pořadí již devatenáctý hlavní díl letité série The Legend of Zelda patří bezesporu mezi nejočekávanější hry letošního roku a zahrát si jej budou moci jak majitelé Switche, tak i vlastníci Wii U. Hra nese podtitul Breath of the Wild a v porovnání se svými předchůdci přinese několik důležitých změn, mezi něž patří například členitý otevřený svět, který může hlavní postava Link prozkoumávat dle libosti, stejně tak ale může plachtit vysoko nad rozlehlými pláněmi či sjíždět horské vrcholky na multifunkčním štítu. Království Hyrule, v němž je nové dobrodružství zasazeno, však zároveň skrývá mnohá nebezpečí a není bez zajímavosti, že místní nepřátelé se nemají jen tak potloukat po okolí, ale místo toho zakládat vlastní kolonie. Podle nedávného porovnání bude navíc mapa nové Zeldy o poznání větší než mapa Skyrimu. Hráči by se měli dočkat také propracovaného soubojového systému a spousty dalších herních prvků. Zřejmě žádné jiné hře pro hybridní konzoli od japonského výrobce nebylo věnováno tolik mediálního prostoru, doufejme tedy, že nová Zelda vysokým očekáváním náležitě dostojí.

Fast RMX | 3. března (marec)

Trpíte-li nedostatkem zběsilých závodních her, chystaný titul Fast RMX, sequel dva roky starého titulu Fast Racing Neo, by měl vaše choutky plně uspokojit. A jak už pro podobné hry bývá zvykem, člověk si je dokáže nejvíce užít, když soupeří s některým ze svých kamarádů, na což samozřejmě mysleli i tvůrci z německého studia Shin'en Multimedia, proto se mohou hráči těšit na split-screen i online multiplayer. Podle šéfa studia, který se rozpovídal pro zahraniční portál Gamereactor, bude hra využívat unikátních prvků, které Switch nabízí jako například různé režimy ovládání nebo HD Rumble pro mnohem reálnější pocit z vibrací.

Snipperclips – Cut it Out, Together! | 3. března (marec)

Hned při startu nové konzole si hráči budou moci zahrát i logický titul Snipperclips, který je orientovaný především na spolupráci s jedním až čtyřmi kamarády. Hrát bude možné ale i sólo. Ústřední mechanikou hry je vystřihování hratelných postaviček do nových tvarů, aby tak bylo možné pohybovat různými předměty a vyřešit dané hádanky. Ty se navíc mají dynamicky měnit, díky čemuž by měl být zajištěn stále svěží pocit z hratelnosti. Jak jsme již v úvodu naznačili, je možná trochu s podivem, že při startu nové konzole nevidíme více velkých AAA titulů a spokojit se tedy budeme muset s převahou spíše těch menších. V případě Snipperclips snad ale potěší cenovka, která by se měla pohybovat někde kolem 20 dolarů (~500 korun; 19 eur).

Super Bomberman R | 3. března (marec)

Jednou z dalších her, které si hráči budou moci zahrát již v den vydání konzole, je nový přírůstek do kultovní Bomberman série. Titul sice žádnou revoluci pravděpodobně nepřinese, fanoušci staré, osvědčené hratelnosti by si však měli přijít na své. Kromě příběhového režimu pro jednoho hráče na zhruba 50 mapách titul nabídne taky možnost kooperace s dalším hráčem a chybět nebude ani kompetitivní multiplayer až pro 8 hráčů. Hru vyvíjí japonská společnost Konami ve spolupráci s nezávislým studiem HexaDrive a její vydání bude zároveň oslavou 33. výročí existence populární značky.

1-2 Switch | 3. března (marec)

Předchozí domácí konzole od Nintenda představily vlastní kolekci miniher, a ani nejnovější systém v tomto ohledu nebude žádnou výjimkou. Zatímco Wii mělo Wii Sports a Wii U zase Nintendoland, Switch bude mít party hru 1-2 Switch nabitou více než 20 postřehovými minihrami (i když některými docela bizarními). Konkrétně se má jednat například o dojení virtuální krávy, zvedání telefonu, westernový duel nebo třeba šermířský souboj. Titul se pyšní tím, že hraní bude založené zejména na přímé konfrontaci se soupeřem před vámi a mimo jiné bude jako jedna z mála využívat taky již výš zmíněnou novinku HD Rumble, což je unikátní funkce ovladačů, která má zajistit daleko reálnější vibrační odezvu, než na jakou jsme zvyklí. 1-2 Switch bude možná fajn hrou na party, velký dojem na nás ale neudělala a rozhodnutí prodávat ji samostatně je trochu nepochopitelné. 

Arms | Q2 2017

Podobně jako v boxerské minihře ve Wii Sporst na Wii, i v bojovém titulu Arms pro Switch si budete moci otestovat svoje dovednosti v pěstním souboji. Místo paží však budete mít natahovací pružiny, které můžete ovládat jak díky takzvaným Joy-Conům, tedy odnímatelných bezdrátových ovladačů po bocích zařízení reagujících na váš pohyb rukama, tak i tradičním způsobem pomocí páček a tlačítek. Hráč dostane na výběr z několika bojovníků s různými druhy rukavic pro odlišné strategie, a i když titul zřejmě žádnou velkou díru do světa neudělá, mohlo by se jednat o vcelku zábavný způsob, jak se přáteli na domácím večírku či při rodinné sešlosti vyblbnout. 

Splatoon 2 | Q2/Q3 2017 (datum dosud neoznámeno)

Po úspěchů prvního dílu, který vyšel exkluzivně na systém Wii U, se mohou fanoušci těšit i na druhý díl této roztomilé multiplayerové akce. Ta si získala srdce řady hráčů díky své originalitě, odlehčené tématice a zábavným mechanismům, na rozdíl od mnoha ostatních titulů tohoto žánru zde totiž není cílem posbírat pokud možno co nejvíce fragů, ale pomalovat většinovou plochu arény barvou svého týmu. K tomu vám poslouží vodní pistole naplněné barvičkou nebo třeba velké válečky, které nahrazují tradiční zbraňový arsenál. Velkou novinkou však bude implementace duálních zbraní ovládaných jednotlivými Joy-Con ovladači. Pokračování, stejně jako jednička, samozřejmě nabídne taky příběhovou kampaň pro jednoho hráče. V druhé polovině března (marec) si navíc budou moci zájemci hru osahat v rámci globálního testování, které proběhne během šesti jednohodinových intervalů. Přesný program si můžete prohlédnout na tomto odkaze.

Ultra Street Fighter II: The Final Challengers | Q3/Q4 2017 (datum dosud neoznámeno)

Spokojení by měli být i fanoušci bojovek, především pak ti, kteří si chtějí zavzpomínat na 90. léta. V letošním roce se totiž na konzoli Nintendo Switch objeví titul s dlouhým názvem Ultra Street Fighter II: The Final Challengers, což je updatovaná verze klasiky Super Street Fighter II Turbo od Capcomu z roku 1994. Zahrát si ji budeme moci jak v retro grafice, tak i v moderním vysokém rozlišení, hra bude obsahovat lokální i online multiplayer a na výběr bude 19 bojovníků. Jednou z novinek pak je speciální mód, v němž se hráč coby Ryu snaží v aréně porazit co nejvíce nepřátel, přičemž za pomoci pohybů rukou napodobujete různé útoky. A to vše z pohledu první osoby. Tato minihra, jejíž ukázka se objevila na internetu, však mezi diváky příliš mnoho příznivců nenašla. Pravda, nejedná se o nic kdovíjak originálního, pokud ale budou Joy-Cony precizně reagovat na pohyby hráče (ne se zpožděním jako na videu), mohlo by se jednat o docela příjemný doplněk.

Super Mario Odyssey | Q4 2017 (datum dosud neoznámeno)

Hra s italským instalatérem je chystaná na konec letošního roku a podobně jako starší tituly Super Mario 64 nebo Super Mario Sunshine, i nejnovější přírůstek do série se bude moci pochlubit většími otevřenými oblastmi, které bude hráč moci s kultovní postavou prozkoumávat. Některé úrovně jsou přitom inspirované skutečnými lokacemi a jedním z takových míst je například „New Donk City“ (inspirované americkým městem New York City). Kromě známých mechanik, které k Mariovi neodmyslitelně patří, přibude také možnost házet čepicí a používat ji jako jakousi trampolínu k dosažení vyšších míst nebo překonávání překážek. Značka Mario si již dlouhodobě drží titul zdaleka nejprodávanější herní franšízy všech dob, pro Nintendo se tak víceméně jedná o sázku na jistotu a zároveň taky o povinnost vůči svým hráčům, kteří si novou konzoli bez nového dílu neumí představit. 

Fanoušci Maria se navíc mohou radovat hned dvakrát, protože v 28. dubna (apríl) na Switch dorazí port 3 roky starého závodního počinu Mario Kart 8 s označením Deluxe, který bude nad rámec základní verze obsahovat i všechna vydaná DLC. 

Xenoblade Chronicles 2 | Q4 2017 (datum dosud neoznámeno)

První díl Xenoblades Chronicles pro konzoli Wii spatřil v našich končinách světlo světa roku 2011, o 4 roky později pak hra dostala port na systém kapesní konzole Nintendo 3DS. Vzhledem k tomu, že obě verze hry se setkaly jak s komerčním úspěchem, tak i fantastickými recenzemi po celém světě, bylo zřejmě jen otázkou času, kdy se dočkáme oficiálního ohlášení druhého dílu pro novou konzoli. K oznámení nakonec došlo začátkem tohoto roku, a přestože toho o hře jako takové zatím příliš mnoho nevíme, k jejímu vydání by mělo dojít ještě letos. Dále by se měli vrátit skladatelé soundtracku prvního dílu a v hlavní roli by se měl představit nový hrdina.

Fire Emblem Warriors | Q4 2017 (datum dosud neoznámeno)

Spojte sérii Dynasty Warriors se sérií Fire Emblem a vyjde vám hra Fire Emblem Warriors, na níž společnými silami usilovně pracují autoři ze studií Intelligent Systems, Omega Force a Team Ninja. Jedná se o hack-and-slash akční titul, v němž bude hráč bojovat na bojištích posetých početnými zástupy nepřátelských vojáků. Samozřejmostí jsou také různá komba nebo speciální útoky každého z hrdinů po naplnění příslušného ukazatele. Některé z vás navíc možná potěší skutečnost, že společnost Nintendo potvrdila, že kromě vlajkové lodi v podobě systému Switch se hra ve stejnou dobu objeví také kapesní konzoli 3DS.

Seasons of Heaven | Q4 2017 (datum dosud neoznámeno)

Titul Seasons of Heaven vyvíjí nezávislé studio Any Arts Production, které čerpá ze stejnojmenné francouzské knihy, v níž jakožto hlavní hrdina vystupuje malý chlapec jménem Yann. Ten trpí Aspergerovým syndromem a na každém kroku jej doprovází jeho věrný psí společník, francouzský buldoček Ani. Hra nám umožní přepínat mezi ovládáním chlapce a jeho čtyřnohého kamaráda, kteří budou putovat po postapokalyptickém světě společně se skupinou několika dalších přeživších. Hra běží na technologii Unreal Engine 4 a pro studio se bude jednat o vůbec první projekt. Kdy přesně se titulu dočkáme, není jisté, prozatím se ale můžete pokochat nádhernými ukázkami, u nichž si možná řeknete, že s ohledem na technické specifikace přenosné konzole jsou až příliš pěkné, což taky má své vysvětlení. Záběry totiž podle všeho pocházejí z PC a mají zobrazovat představu vývojářů (zřejmě velcí optimisté), jak by asi hra podle nich mohla za ideálních podmínek na systému Nintendo Switch vypadat. V průběhu vývoje však pravděpodobně dojde k několika kompromisům, takže nelze vyloučit, že hra se bude ve finále od zveřejněných záběrů do jisté míry lišit.  


Tím však ještě výčet her nekončí. Kromě uvedených titulů si totiž budou hráči na konzoli Nintendo Switch moci v budoucnosti zahrát ještě několik dalších exkluzivit, o kterých momentálně téměř žádné oficiální informace nemáme. Patří mezi ně například Soratobu Bunbun Baan, Project Octopath Traveler (možná vyjde i na další platformy) nebo třeba blíže nespecifikované nové díly sérií Pokémon (spekuluje se o verzi obsahující Pokémon Sun a Moon), Story of Seasons, BlazBlue, Shin Megami Tensei či Fire Emblem. Očekávat máme ale i nějaké navázání na asi 10 let starou hack-and-slash hru No More Heroes a objeví se i několik nových verzí již dříve vydaných a méně známých her, jako třeba Bit Boy! Arcade DeluxeNew Frontier Days: Founding Pioneers nebo Soldam: Blooming Declaration. Na 3DS a Switch zavítá taky Blaster Master Zero, který dá nostalgikům vzpomenout na doby se systémem domácí konzole NES. A v neposlední řadě Switch nabídne tituly jako Disgaea 5 CompleteDragon Quest Heroes I+II či Rayman Legends: Definitive Edition, tedy kompletní či bonusové balíčky her, které dřív byly v základní podobě dostupné na více platformách. Nové a další exkluzivity pak ještě budou časem nepochybně přibývat. Na jakou hru se nejvíce těšíte? Pořídíte si konzoli Nintendo Switch? Dejte nám vědět níže v komentářích.

Předobjednávat můžete v osvědčeném obchodě Ciernydrak.sk 

Domů
Sdílet
Diskuse