Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2017 13:36
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Slzy, čirá radost a vášnivé polibky aneb nejlepší oscarové projevy za posledních 25 let

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

To nejlepší z předávání Oscarů za poslední léta.

Letošní vyhlášení Oscarů je za námi, a pokud mám vyjádřit své dojmy, jedná se o částečné zklamání. S nominacemi a vítězi se dá povětšinou souhlasit, avšak celkový dojem z show a především donebevolající organizační chyby letošní ročník posouvají k těm méně povedeným galavečerům. To však neznamená, že jsme se nedočkali pěkných momentů a vyzdvihl bych například i projev Violy Davis, vítězky vedlejší ženské role. Emoce a čirá radost vítězů, kterou často provází i vodopád slz, jsou jedním z důvodů, proč stále udílení cen s nadšením sledujeme. Každoročně se najde někdo, kdo vystoupí z řady a doručí skvělý projev, avšak my jsme se rozhodli sejít ještě hlouběji do historie a vybrat rovnou několik těch nejlegendárnějších, nejbláznivějších a nejdojemnějších projevů, které za posledních 25 let během oscarového večera zazněly. 

 

1992 - Vedlejší herec - Jack Palance

Jack Palance byl příkladem starého dobrého hollywoodského herce se skvělým vkusem pro humor. Za pouhé dvě minuty se mu podařilo nejen přijmout cenu za nejlepšího herce ve vedlejší roli ve filmu Dobrodruzi z velkoměsta, ale i zesměšnit Billyho Crystala, hned několikrát rozesmát celé obecenstvo, střihnout si hned několik kliků na jedné ruce a převyprávět příběh o tom, jak mu trvalo dlouhých 42 let, než se vytouženého Oscara dočkal. 

1994 - Hlavní herec - Tom Hanks 

Tom Hanks byl před svou rolí v dramatu Philadelphia znám především z komediálních snímků. V tomto filmu o právníkovi nakaženém AIDS však zahrál natolik skvěle tuto vážnou hlavní roli, že si vysloužil nejvyšší filmové ocenění. Jeho následující projev byl jeden z nejemocionálnějších v historii předávání cen, neboť se dotýkal ožehavého tématu homosexuality, která v té době ještě ani zdaleka nebyla tak všeobecně přijímána. V dlouhém proslovu pak vzdal úctu svému učiteli Rawleymu Farnsworthovi a spolužákovi Johnu Gilkersonovi, dvěma homosexuálním mužům, kteří ho v mládí tolik inspirovali. To se však neobešlo bez dohry, neboť jeho bývalý učitel pan Farnsworth tehdy ještě se svojí orientací veřejně nevyšel na povrch.

1997 - Vedlejší herec - Cuba Gooding Jr.

Gooding Jr. si vedle Toma Cruise zahrál ve filmu Jerry Maguire a jeho radost z ocenění je i po letech momentem plným entusiasmu a nadšení. Extrémně malý časový prostor pro projevy ho nedokázal vytrhnout, a tak hudbu, jež měla oznamovat jeho odchod, překřičel a poděkoval všem, kteří se účastnili nejen natáčení filmu. „I love you, I love you, I love you.“

1998 - Vedlejší herec - Robin Williams

Milovaný herec a komik, jenž nás opustil teprve nedávno, si předávání ceny za vedlejší roli ve filmu Dobrý Will Hunting skutečně vážil. Akademii poděkoval za nominaci do kategorie spolu s dalšími čtyřmi skvělými herci, nezapomněl přidat několik humorných vložek. Na závěr poděkoval svému již nežijícímu otci a nezapomněl zmínit krátkou historku, kdy v mládí otci prozradil, že by chtěl být hercem a on mu na to odpověděl: „To je skvělé, jen si zařiď záložní profesi jako třeba svářeče.“

1998 - Původní scénář - Ben Affleck a Matt Damon

Dvojice, která spolu přátelí už od dětství, svoje mládí a nadšení na pódiu předvedla s nebývalou otevřeností. Jejich scénář k psychologickému dramatu Dobrý Will Hunting si cenu jednoznačně zasloužil a rozhodně je velmi zábavné sledovat mladou dvojici, která za ta léta vyrostla v jedna z největších jmen Hollywoodu. Projevu se nejdříve chopil Ben Affleck, přičemž bylo hned jasné, že se kluci na tento projev vůbec nepřipravovali. V pozdějším rozhovoru jsme se dozvěděli, že Matt nechal Bena mluvit prvního, aby si mezitím stihl v duchu připravit něco, co bude znít dobře. Nakonec místo toho začal po chvíli začal skákat svému kamarádovi a kolegovi do řeči a následně oba vykřikovali jména těch, kterým by rádi poděkovali. Krásný moment čiré radosti. 

1999 - Zahraniční film - Roberto Benigni

Radost v té nejčistší podobě. Roberto Benigni své nadšení z výhry vůbec neskrýval a jeho spontánní poskakování po sedačkách muselo zahřát na duši snad každého. Jeho film s názvem Život je krásný si cenu bezesporu zasloužil, a tak prostě musel a musí člověk jeho radost sdílet. Ve svém vášnivém projevu se nechal slyšet, že by chtěl políbit každého v sále a že svoji cenu věnuje každému, kdo položil svůj život za to, abychom mohli říkat, že je krásný. 

2000 - Vedlejší herec - Michael Caine

Michael Caine je herec hodný úcty a respektu, a o tom vypovídá i jeho proslov. Cenu si odnesl za vedlejší roli ve filmu Pravidla moštárny, avšak svůj projev směřoval k čtveřici nominovaných, které porazil. Hned na úvod prohlásil, že si nemyslí, že by si cenu zasloužil a následně pak jednoho po druhém vyzdvihoval Haleyho Joela Osmenta, Jude Lawa, Michaela Clarka Duncana a konečně i Toma Cruise, kterému řekl: „Kdybys vyhrál, tvá cena by rychle klesla. Víš, kolik platí hercům ve vedlejších rolích?“

2002 - Hlavní herečka - Halle Berry

Halle Berry předvedla ve snímku Ples příšer s Billym Bobem Thorntonem parádní herecký výkon, některé ze scén si připomínáme i dodnes a není tak divu, že si za svojí roli odnesla i zlatou sošku. Zároveň se však jednalo o přelomový moment, neboť Halle Berry cenu za nejlepší výkon v hlavní ženské roli získala jako první černoška. Váhu tohoto momentu vnímala velmi emocionálně, a tak jsme zažili projev plný pláče a neskrývané hrdosti. Za své mluví její slova. „Tento moment je daleko větší než já sama.“  Následně vyjmenovala několik slavných černošských hereček z minulosti a dodala, že svoji cenu věnuje každé bezejmenné, anonymní ženě barvy kůže, která má nyní šanci, protože v tento večer pro ni byly otevřeny dveře.

2003 - Hlavní herec - Adrien Brody

Adrien svoji cenu za hlavní roli ve filmu Pianista přebral během vášnivého polibku, který věnoval Halle Berry. V následném upřímném projevu nedokázal uvěřit, že vyhrál a přiznal se, že si nenapsal žádný proslov, protože vždy když nějaký v minulosti sepsal, nevyhrál. Diváky několikrát pobavil a krom smíchu naplnil diváky u obrazovek i v sále hromadou emocí. Tak by to mělo vypadat. 

2009 - Hlavní herečka - Kate Winslet 

První a zatím jediný Oscar ve sbírce Kate Winslet za hlavní roli ve filmu The Reader oslavila tato skvělá herečka brilantním projevem. Obecenstvu a divákům před televizními obrazovkami se přiznala, že proslov při přebírání ceny si procvičovala už jako malá a místo Oscara držela v rukou šampón. Její velmi přirozený a milý proslov okořenila, když vyzvala svého otce, aby zapískal, aby věděla, kde je a mohla mu vzduchem poslat polibek. 

2014 - Hlavní herec - Matthew McConaughey

Sympaťák a skvělý herec před třemi lety svým výkonem porazila jak Christiana Balea, tak Leonarda DiCapria. Zda to bylo zasloužené, je na individuálním posouzení, ale jedno víme jistě, bez oscarového ocenění by nemohl přednést tak brilantní a chytlavou řeč. Opomineme Jennifer Lawrence, která mu cenu předávala a jejíž výstup byl nuceně vtipný. McConaughey hezky zvolenými slovy poděkoval rodině, přátelům a Bohu a pak nám, i obecenstvu převyprávěl, jak jeho hrdinou je on sám o deset let později. 

BONUS: 2016 - Hlavní herec - Leonardo DiCaprio

Toto byl minimálně pro uživatele internetu jeden z nejpamátnějších momentů loňských Oscarů. Leo se dlouhé roky trápil a plešatou zlatou sošku ne a ne dostat. Když se pak loni dočkal internet vybuchl a skončila tak jedna dlouhá kapitola meme obrázků. Samozřejmě je diskutabilní, zda si Oscara zrovna zasloužil za tuto roli, ale do historie se již nesmazatelně jeho ocenění zapsalo, a tak o tom můžeme jen diskutovat. Svůj projev měl pečlivě připravený a obzvláště chválihodná je jeho druhá polovina, kterou věnoval životnímu prostředí a vyzval k jeho ochraně a okamžitým změnám. 

Domů
Sdílet
Diskuse