Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2017 19:38
Čas čtení 0:00
Valéria Frázová

Existuje návod, jak se zaručeně zamilovat? Vyzkoušeli jsme experiment 36 otázek na vlastní kůži

Uložit Uložené

Na takovéto netradiční setkání opravdu nezapomenete.

Je to už nějaký ten pátek, co se na webu New York Times objevil článek o experimentu starém více než 20 let, kdy se psychologovi Arthuru Aronovi podařil nevídaný úkaz. Zjišťoval, zda se intimita mezi dvěma cizinci může prohloubit tím, že si navzájem pokládají specifickou sérii osobních otázek. Podařilo se a dva neznámí lidé se do sebe údajně zamilovali. Zní to dost bizarně, že? Od té doby mi vrtalo hlavou, zda je něco takového reálně možné. Zároveň jsem však neměla „koule“ kohokoliv s takovým pokusem oslovit. Otázka: „Ahoj, chci dělat jeden pokus, při kterém se do sebe možná zamilujeme, jdeš do toho?“ Zní totiž opravdu tragicky. Po téměř 2 letech jsem se konečně odhodlala, vyhlásila pátrání po adeptovi a celý experiment vyzkoušela na vlastní kůži.

Řekla jsem si, že nad výběrem vhodného partnera nemohu příliš dlouho uvažovat, proto jsem dala jsem na svou intuici a rozhodla se spontánně. Vždyť vlastně o „nic“ nejde, vyměníme si pár odpovědí a následně si budeme hledět do očí. V tichosti. Po dobu 4 minut! Jako by to už nebylo i bez toho dost psycho. (Víte, jak dlouho trvají čtyři minuty?! Fakt dlouho.) Ale pokus je pokus. Přestože to byl můj nápad, měla jsem stres. Takový ten, jako když máš jít na pracovní pohovor nebo důležitou zkoušku. Ale zároveň jsem byla zvědavá. Proto jsem „rande“ zbytečně neodkládala a setkali jsme se hned v ten večer. Aby si to náhodou nerozmyslel. Nebo já.

Existuje návod, jak se zaručeně zamilovat? Vyzkoušeli jsme experiment 36 otázek na vlastní kůži
Zdroj: unsplash.com

O pár hodin později jsme se, pohodlně usazení v kavárně, začali „oťukávat“, avšak netrvalo dlouho a dostali jsme se k osobnějším otázkám. Odpovídat na ně upřímně byla výzva. U některých se mi dokonce dělal knedlík v krku a nevěděla jsem, jestli se nerozplaču. S přibývajícím pořadovým číslem otázek a jejich stoupající intenzitou jsme vyhodnotili, že nám prospěje změna prostředí a vyměnili jsme kavárnu za auto. V uzavřeném malém prostoru bez rušivých podnětů se změnila i atmosféra. Při jízdě večerním městem bylo najednou přirozenější vylíčit svůj život do detailů, které netuší ani mnozí naši blízcí kamarádi a se kterými bychom se nesvěřili jen tak.

Od nejhorších vzpomínek přes nejtrapnější moment v našem životě až po upřímné vyznání. Kdy naposledy ti kluk řekl do očí, že se mu na tobě líbí jako voníš nebo jak se na něj díváš? Já jsem si ani nemohla vzpomenout a přesně taková drobnost ve mně vyvolala velmi příjemnou emoci. Takové ty pověstné motýlky? A právě to je asi pointou celého pokusu, doslova se vrýt někomu pod kůži. Empaticky se vžít do situací, které si prožil někdo úplně cizí a snažit se ho pochopit. Odkrýt své nejzranitelnější já. Třešničkou na dortu bylo už jen 4minutové ticho a významné hledění si do očí. A aby toho nebylo málo, rozsvítil v autě i lampičku ve smyslu hesla „uděláme si to ještě trochu trapnější“. Měla jsem co dělat. Ocitla jsem se mimo svou komfortní zónu, prvních pár vteřin jsem se jen snažila uklidnit, dýchat a přestat se debilně usmívat. Moje hlava se dostala do stavu, kdy si začala uvědomovat a následně zpracovávat vše, co zaznělo. V tom zazvonil časovač a uvědomili jsme si, že všechny otázky, jejich pořadí i 4minutové ticho mají své opodstatnění. Vytvořil se mezi námi nějaký zvláštní blízký vztah.

Existuje návod, jak se zaručeně zamilovat? Vyzkoušeli jsme experiment 36 otázek na vlastní kůži
Zdroj: pexels.com

Člověk prostřednictvím pokusu odkrývá své slabiny, nabývá vůči partnerovi důvěru, až cítí srůstání. Měli jsme to stihnout za 90 minut a nakonec jsme spolu strávili několik hodin, po kterých jsem si lehala do postele se zprávou na WhatsAppu: „Už mě miluješ?“ Je těžké objektivně zhodnotit jestli to, co mezi námi vzniklo, je „zamilování“. Vždyť jak dokážeme definovat zamilovanost? Následující ráno jsem nevyskočila z postele s výkřikem: „Yes, je to tam!“ Ale evidentně nás to někam posunulo. Závěrem bych jen dodala – ano, lidé se díky tomuto mohou opravdu sblížit. Nicméně je třeba dodat, že pokud partneři nemají nic společného a nepociťují k sobě náklonnost, nepomohlo by jim ani 50 otázek. Myslím, že pokus může úspěšně fungovat zejména při párech, které k sobě již chovají vzájemné sympatie. A jestli jsme se zamilovali my? Kdybych vám to řekla, musela bych vás zabít.

Otázky si můžeš vyzkoušet i ty, jejich originální znění najdeš zde.

Set I
1. Pokud bys měl/a možnost večeřet s kýmkoliv na světě, koho bys chtěl/a za svého hosta?

2. Chtěl/a bys být slavný/á? Jakým způsobem?
3. Nacvičuješ si někdy před telefonátem, co řekneš? Proč?

4. Z čeho by se skládal tvůj dokonalý den?

5. Kdy sis naposledy zpíval/a sám pro sebe? Pro někoho jiného?

6. Kdyby ses měl/a možnost dožít se věku 90 let a udržet si buďto mysl, nebo tělo 30letého člověka, co by sis vybral/a?

7. Máš tajnou předtuchu o tom, jak umřeš?

8. Vyjmenuj 3 věci, které se zdá, že máš s partnerem společné.

9. Za co v životě jsi nejvíce vděčná/vděčný?

10. Pokud bys mohl/a změnit jednu věc na způsobu, jakým jsi byl/a vychovaný/á, co by to bylo?

11. Co nejdetailněji odvyprávěj partnerovi svůj životní příběh během 4 minut.

12. Kdyby ses  zítra probudil/a a měl/a na výběr jednu vlastnost nebo schopnost, která by to byla?

Set II
13. Kdyby ses mohl/a křišťálové koule zeptat na cokoliv o sobě, svém životě, budoucnosti, co bys chtěl/a vědět?

14. Existuje něco, co chceš už delší dobu zkusit? Proč jsi to doposud nezkusil/a?

15. Jaký je tvůj dosavadní největší úspěch v životě?

16. Čeho si nejvíce ceníš na přátelství?

17. Jaká je tvá nejcennější vzpomínka?

18. Jaká je tvá nejhorší vzpomínka?

19. Kdybys zjistil/a, že do roka náhle umřeš, změnil/a bys něco na tom, jak žiješ v současnosti? Proč?

20. Co pro tebe znamená přátelství?

21. Jakou roli v tvém životě sehrává láska a náklonnost?

22. Řekněte partnerovi jeho 5 pozitivních charakterových vlastností. Při odpovědích se střídejte.

23. Jak blízký a vřelý vztah máš ke své rodině? Myslíš, že jsi měl/a lepší dětství než většina lidí?

24. Jak bys popsal/a svůj vztah s matkou?

Set III
25. Vyslovte oba 3 pravdivá tvrzení začínající slovem „my“. Například: „My oba sedíme v místnosti a cítíme se...“

26. Doplň větu: „Přeji si, abych měl/a někoho, s kým bych mohl/a sdílet...“

27. Pokud byste se v budoucnu měli stát blízkými přáteli, co považuješ za informaci, kterou by o tobě tvůj partner měl vědět?

28. Řekni svému partnerovi 3 věci, které se ti na něm líbí. Tentokrát buď opravdu upřímný a řekni věci, které bys neřekl ani osobě, kterou jsi právě potkal/a.

29. Poděl se s partnerem o svůj nejtrapnější zážitek v životě.

30. Kdy jsi naposled plakal/a před jinou osobou a kdy o samotě?

31. Pověz svému partnerovi, co se ti na něm už teď líbí.

32. Existuje na světě něco natolik vážného, aby se o tom nežertovalo?

33. Pokud bys dnes večer umřel/a bez možnosti s kýmkoliv komunikovat, které věci, jež jsi nikomu neřekl, bys nejvíce litoval/a? Proč jsi to doposud neudělal/a?

34. Tvůj dům, kde máš všechny cenné věci, začal hořet. Po záchraně svých blízkých a miláčků máš možnost zachránit jednu věc. Co by to bylo a proč?

35. Čí smrt z tvé rodiny by pro tebe byla nejtěžší a proč?

36. Poděl se s partnerem o osobní problém, zeptej se ho na radu, jak by ho řešil on. Také ho popros, ať ti prozradí, jaký má názor na problém, který jsi vybral/a.

Domů
Sdílet
Diskuse