Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2017 19:35
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Roaming v rámci zemí Evropské unie končí. Ceny za volání, zprávy i data klesnou na úroveň těch našich

TECH
Uložit Uložené

Otvírejte šampaňské.

V médiích se o tom mluvilo poslední dva či tři roky a nakonec to i přišlo – obyvatelé zemí, které jsou členy Evropské unie, budou moci při vycestování za hranice využívat telekomunikační služby svého mobilního operátora při cenách, jaké máme u nás doma. A ano, patří tam i data.

Dohoda mezi členskými státy EU má začít platit od 15. června 2017, což znamená, že si letní dovolenou užijeme bez starostí, že nám přijde mastná faktura.

Regulace maximálních cen na starém kontinentu zajistí, abychom za minutu telefonování při roamingových poplatcích nezaplatili více než 0,85 koruny, za krátkou textovou zprávu více než 0,27 koruny a za jeden přenesený gigabajt dat 205 korun, přičemž cenovka za data klesne až na úroveň 67 korun, informuje web mobilmania.sk. Uvedené částky si mezi sebou prý účtují operátoři. A co se týká volných minut, zpráv či dat, tak ty nám budou v zahraničí také k dispozici.

Stejně tak stojí za zmínku, že i zde existují určité limity, takže pokud by si Čech v Rakousku koupil dostupný paušál, ale zdržuje se v Česku, zmíněné roamingové poplatky mohou postupem času velmi rychle narůst. Podrobnosti o prevenci před spekulanty však zatím neznáme.

Domů
Sdílet
Diskuse