Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
18. května 2017 18:40
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Místo užívání si luxusu zachraňuje přírodu. Miliardář si dal postavit loď nejen na čištění oceánů od plastu

TECH NORSKO
Uložit Uložené

Klobouk dolů.

Má sloužit pro vědecké účely, různé expediční mise, ale i na čištění plastového odpadu nacházejícího se v oceánech. Za více než 180metrovou lodí stojí norský byznysmen jménem Kjell Inge Røkke, který na její zhotovení vynaloží značnou část ze svého bohatství v hodnotě téměř 2,7 miliardy dolarů, přičemž ji plánuje využívat i jako výletní loď pro svou rodinu. REV (Research Expedition Vessel) prý zvládne denně posbírat a roztavit kolem pěti tun po hladině plovoucího plastu.

Na palubě moderními technologiemi nabitého plavidla by mělo být až 60 vědců včetně 40 členů posádky, píše web BusinessInsider. Mimo jiné se tam vejde až 36 hostů. K dispozici budou vědecké laboratoře, posluchárna, dvě přistávací plochy pro helikoptéry, kapacity na detailní sledování životního prostředí a také garáž pro malý člun. Hrubá rejstříková tonáž lodi dosahuje slušných 16 tisíc GT (objem) a maximální rychlost zase 17 uzlů.

Místo užívání si luxusu zachraňuje přírodu. Miliardář si dal postavit loď nejen na čištění oceánů od plastu
Zdroj: Yacht Harbour
Domů
Sdílet
Diskuse