Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2017 v 16:16
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Vědci z Cambridgeské univerzity tě poznají lépe než kamarádi. Otestuj se, stačí jim 150 lajků na tvém Facebooku

ZAJÍMAVOSTI SOCIÁLNÍ SÍTĚ TWITTER VĚDA
Uložit Uložené

Psychometrické vědy jsou o naší osobnosti schopny říct stále více věcí.

Vědci v Psychometrics Centre na Univerzitě v Cambridge se už několik let věnují tzv. psychometrickým vědám pomocí sociálních sítích. V praxi to znamená, že podle toho, co lajkuješ na Facebooku nebo rozvášněně píšeš na Twitter, jsou schopni odhadnout tvůj přibližný věk, záliby, vztahy a zejména tvoji osobnost. Čím více aktivity, přirozeného chování na sociálních sítích a pravdivých interakcí, tím přesnější bývá jejich výsledek.

 

Vědci z Cambridgeské univerzity tě poznají lépe než kamarádi. Otestuj se, stačí jim 150 lajků na tvém Facebooku
Zdroj: University of Cambridge

Oblíbená aplikace Apply Magic Sauce, kterou cambridgeští vědci vyvinuli pro širokou veřejnost, analyzuje digitální stopu a už na základě tvých deseti lajků dokáže odhalit osobnost člověka lépe než kolegové v práci. Po sto padesáti pravdivých lajcích tě aplikace odhadne víc než tví přátelé a 300 lajků jim stačí, aby tě poznali zhruba jako nejbližší.

Stopy digitálních otisků jsou v dnešní době čím dál, tím více důležitější a začínají se promítat i do našeho každodenního života. Nejen z hlediska cílení reklamy na internetu, přehledu příspěvků na Facebooku a doporučování oblíbené hudby na Spotify. Přibývá také společností, které si při posuzování žádostí o hypotéku kontrolují profily a analyzují obsah, který daný klient lajkuje. To samé začínají dělat i zaměstnavatelé. Zjistí tím daleko více o osobnosti svého potencionálního zaměstnance než z přijímacího pohovoru.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Napiš, jestli tě program Apply Magic Sauce opravdu tak dobře odhadl a jestli o tobě řekl alespoň o něco víc, než by dokázali říct tvoji nejbližší kamarádi. Test si můžeš udělat kliknutím na tento odkaz.

Domů
Sdílet
Diskuse