Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. července 2017 18:38
Čas čtení 0:00
Tibor P.

10 nejlepších skladeb legendární skupiny Linkin Park

HUDBA
Uložit Uložené

Ačkoli nás frontman skupiny opustil, v době své největší slávy po sobě její členové zanechali spoustu hitů.

Linkin Park je skupinou, která velké části z nás zpříjemňovala období dospívání. Proto, když nedávno svět obletěla zpráva o úmrtí jejího lídra, Chestera Benningtona, byli fanoušci zaskočení a velmi smutní. Zpěvák sice neměl lehký život a prošel si střídavými obdobími klidu a drogově alkoholických excesů, přesto fakt, že se své problémy rozhodl ukončit radikálním způsobem, zaskočil zřejmě každého. Jako poctu zesnulému frontmanovi jsem sestavil žebříček deseti nejlepších písní skupiny, která výrazným způsobem ovlivnila životy svých fanoušků.
 
V tomto žebříčku se zaměřím na jejich dosavadní 21letou tvorbu, kterou většina hudebních kritiků řadí do žánru nu metal. Skupinu v původním složení z roku 1996 tvořila šestice Mike Shinoda, Brad Delson, Rob Bourdon, Dave Farrell, Mark Wakefield a Joe Hahnon, tehdy ještě pod názvem Xero. Později na pozici zpěváka nahradil Wakefielda zemřelý Chester Bennington a Xero se přejmenovalo na Hybrid Theory. Tento název však již v té době používala jiná skupina, a tak se zrodili Linkin Park. Po natočení klipu k prvnímu singlu One Step Closer vyšlo 24. října 2000 debutové album Hybrid Theory. Celkově vydali sedm alb - kromě Hybrid Theory i Meteora, Minutes to Midnight, A Thousand Suns, Living Things a Recharged, The Hunting Party a One More Light. Vybrat ze spousty skvělých skladeb nejlepší desítku byla sisyfovská práce, ale nakonec se mi to, myslím, podařilo. Nakolik je mi ale jasné, že mnozí z vás budete mít o složení a pořadí jednotlivých písní rozdílný názor, máte příležitost se v komentářích vyjádřit. Budu jen rád.

 

10. Given Up (Minutes to Midnight)

Žebříček otevíráme skladbou Given Up, která patří bezesporu mezi nejtvrdší skladby skupiny. Ikonický zvuk klíčů na začátku, nakažlivé kytarové linky a Chesterův 17 sekund trvající závěrečný vřískot se mi do srdce zaryly tak hluboko, že jsem si píseň ve finálové desítce prostě nemohl odpustit. Je zajímavé, že na tracklistu alba Minutes to Midnight má Given Up pozici číslo dvě a hned za ní následuje Leave Out All The Rest, přičemž jde o skvělý příklad toho, že Linkin Park se s noblesou dokázali pohybovat jak na metalové, tak i baladové vlně .

9. What I've Done (Minutes to Midnight)

Vzpomínáte si ještě na první Transformery? Film, který z hlavních protagonistů Shia LaBeoufa a Megan Fox udělal celosvětové hvězdy. Jako součást jeho soundtracku se tam objevila i skladba What I've Done, komerčně nejúspěšnější singl skupiny, který získal trojitou platinu. Zřejmě se budeme názorově rozcházet v tom, zda jde o kvalitativně nadprůměrnou píseň, ale specifickou pozici v historii Linkin Park ji rozhodně nelze upřít a i to je jeden z důvodů, proč jsem ji zařadil.

8. Crawling (Hybrid Theory)

Crawling in my skin/ These wounds they will not heal/ Fear is how I fall/ Confusing what is real. Když se zrodilo Hybrid Theory, pamatuji si, že jsem v té době ještě disponoval diskmanem, do kterého jsem jako své první album vložil právě debut Linkinů a Crawling ve mně vyvolávala pokaždé neskutečné pocity. Těžko se to vysvětluje, ale určitě máte i vy nějakou skladbu, která je pro vás výjimečná v tom, jaké pocity ve vás vyvolává, případně se vám spojuje s konkrétním zážitkem. U mě je to právě Crawling díky své výpovědní hodnotě a Chesterovu projevu

.  

7. One Step Closer (Hybrid Theory)

U Hybrid Theory zůstáváme i nadále. Jak jsem zmiňoval již v úvodu, One Step Closer je vůbec první vydanou skladbou od Linkin Park. Do roku 2007 s ní skupina uzavírala každý ze svých koncertů. Je zajímavé slyšet, jakým směrem se tvorba kapely ubrala během následujících let. Jen tak ze zajímavosti jsem si pustil i nejnovější počin One More Light a měl jsem dojem, že poslouchám hudbu někoho úplně jiného. Je důležité nezaspat dobu a neustále se posouvat, ale já si přesto jednou za čas rád zavzpomínám na úplné začátky.

 

6. Somewhere I Belong (Meteora)

Když v roce 2003 vyšlo album Meteora, byly v táboře skupiny cítit jisté změny. V mnoha směrech sice zjemnila, ale udělala to dostatečně citlivě na to, aby tím své skalní fanoušky neodradila, právě naopak. Přinesla čerstvý závan do své dosavadní tvorby a mnoho singlů z této desky patří mezi to nejlepší, co kdy nahrála. Konec konců, v této desítce najdete čtyři. První z nich je Somewhere I Belong, který mě před lety dostal zejména příjemně se poslouchající melodickým začátkem.

5. Faint (Meteora)

Začíná přihořívat. Přesouváme se do „lepší“ druhé poloviny ke skladbě Faint. I ten, kdo tvorbu kapely nikdy nesledoval, musí znát minimálně úvodní tóny této písně. Kromě Chestera Benningtona v ní slyšíme rapovat i Mika Shinodu, který by se se svými skills rozhodně neztratil ani dnes. Musím se přiznat, že Meteora je mým nejoblíbenějším albem od Linkin Park, ale zároveň je třeba jedním dechem dodat, že kvalitativně patří také mezi špičku svého žánru, což dokazuje například i Faint.

 

4. Papercut (Hybrid Theory)

V jednom z dávných rozhovorů se Chester vyjádřil, že Papercut je tou skladbou, která nejlépe charakterizuje to, jakou kapelou Linkin Park je. V tomto směru se jednoduše nedá nesouhlasit. Skvělá hudba, úderný text, vokály Bennigtona i rap Shinody. Máme tam všechno a ještě mnohem více. Nechybí nic a jednotlivé složky spolu splývají do úžasného celku. Čim dále v žebříčku postupuji, tím více si uvědomuji, o co všechno jsme nedávno přišli. Nedokáži si totiž představit, že by kapela koncertovala bez své ikony.

3. Breaking the Habit (Meteora)

Mike Shinoda tuto skladbu napsal v době, kdy měl jeho blízký přítel problémy s drogami. Někde jsem četl, že se v této skladbě viděl i Chester Bennington, protože „charakterizovala jeho život“. Pro mě osobně jde o příklad evoluce tvorby „Linkinů“, kteří na Meteoře ubrali ze svého tvrdého projevu (viz. Somewhere I Belong) a ukázali se v trochu jiné rovině. Původně mělo jít jen o instrumentální song, ale na naléhání ostatních členů kapely ho Shinoda předělal na plnohodnotnou skladbu. Udělal dobře.

2. Numb (Meteora)

Tady nejsou zapotřebí žádná slova. Při zaznění prvních tónů mám husí kůži a velmi rád vzpomínám na časy, kdy jsem v přehrávači dokola točil tuto skladbu. Nedokáži říct, jestli mám raději skladbu samotnou nebo její kombinaci s Jay-Zho Encore v rámci live vystoupení. Bez ohledu na to jde o kultovní píseň, která ve mně osobně stmelila lásku k hudbě kapely a udělala ze mě jejich ortodoxního fanouška. Ale přeci jen se našla ještě jedna, která ji o malý kousek překonala.

1. In The End (Hybrid Theory)

Při sestavování žebříčku jsem chvílemi řešil dilema, zda pořadí na prvních dvou místech nemám vyměnit. Nakonec jsem se rozhodl zachovat původní účel a jsem přesvědčen o tom, že jsem udělal dobře. In The End kapelu katapultovalo do hudebních výšin a z tohoto úspěchu těžila i následující roky. Je málo skladeb, jejichž text znám nazpaměť - tato je jedna z nich. Její úspěch a kvalitu potvrzuje i fakt, že se v rámci americké hitparády umístila nejvýše ze všech vydaných singlů skupiny.

Co říkáte na výsledný žebříček? Máte jiného favorita? Těším se na vaše komentáře.

Domů
Sdílet
Diskuse