Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. srpna 2017 12:44
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Keňa zavedla nejtvrdší trest na světě za používání igelitových tašek. Provinilci hrozí pokuta 830 tisíc korun nebo 4 roky za mřížemi

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Správný krok.

Přímořský stát z východní Afriky – Keňa – přijal nový zákon, prostřednictvím kterého chce chránit naše křehké životní prostředí. Přísným zákazem výroby, prodeje, ale i používání igelitových tašek chce tento nejdemokratičtější stát kontinentu zastavit znečisťování nejen Indického oceánu, který na tento nešvar trpí nejvíce. Tento trest za porušení zákona je jeden z nejpřísnějších na světě.

Pokud by zákaz přeci jen někdo z místních porušil, hrozí mu buď pokuta ve výši 38 000 dolarů, což je zhruba 830 tisíc korun, v horším případě trest odnětí svobody až na 4 roky, což není zrovna málo. Zvlášť, když si uvědomíme, že z našeho pohledu jde vlastně jen o kus plastu, který každodenně používáme při nákupu potravin.

„Pokud bychom v tom pokračovali, okolo roku 2050 bude v oceánu víc plastu než ryb,“ uvedl odborník na mořský odpad a ekologii Habib El-Habr.

Na prosazení jednoho z nejtvrdších protiplastových zákonů čekali Keňané zhruba 10 let. Po jeho schválení se tato země přidala ke 40 dalším státům, kde už velmi podobné regulace mají zavedeny.

Domů
Sdílet
Diskuse