Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2017 13:45
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Nebýt jeho rozhodnutí, svět se mohl ocitnout v jaderné válce. Zemřel Stanislav Petrov, jehož krok ovlivnil naši budoucnost

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Sovětský důstojník zemřel ještě v květnu tohoto roku.

Stanislav Petrov seděl 26. září roku 1983 jako důstojník v řídícím centru Oko. Jeho jediným úkolem bylo mít oči na stopkách a informovat velitelství o jakékoliv příchozí hrozbě v době, kdy se misky vah vyvažovaly pomocí jaderných hlavic. Pro Petrova zmíněný den nezačal nijak výjimečně, ale zanedlouho stál před nejdůležitějším rozhodnutím svého života. Na obrazovce se najednou zobrazila slova „raketový útok“ a ta mohla znamenat pouze jedno. Spojeným státům americkým došla trpělivost a zaútočily na Sovětský svaz. Petrov měl v té chvíli zvednout telefon položený pár centimetrů od jeho ruky, vytočit velitelství a okamžitě dát pokyn k odvetnému úderu. S největší pravděpodobností by to znamenalo vypuštění sovětských jaderných hlavic s cílem přímo v USA, ale Petrov uvažoval střízlivěji a rychle zavolal dalším sovětským inženýrům, kteří mu řekli, že žádné hlášení o útoku nezaznamenali. I když riskoval nejen své zaměstnání, ale i budoucnost celého světa, Petrov zvedl telefon a velitelství oznámil, že detekční systém selhal.

O svém kroku Petrov více než 10 let mlčel, ale nakonec ho vyzradil a stal se inspirací pro řadu příběhů a legend. Naneštěstí, muž, který mohl nechat naši planetu shořet v jaderném pekle, zemřel ještě před pár měsíci, ale zpráva o jeho smrti se na veřejnost dostala teprve nedávno. O smrti informoval Němec Karl Schumacher, který byl Petrovův dobrý kamarád a vždy v září mu zavolal spolu s narozeninovým přáním. Petrov měl zemřít ještě 19. května a Schumachera o tom informoval jeho syn, přičemž Němec následně zveřejnil i nekrolog v deníku WAZ. Petrov měl podle všeho své poslední roky života prožít nedaleko Moskvy a za svůj hrdinský čin nebyl nijak speciálně odměněn, i když by si za něj zasloužil mnohem více úcty.


Domů
Sdílet
Diskuse