Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. září 2017 17:53
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Pokud si užíváš otřesné filmy, je pravděpodobné, že jsi vysoce inteligentní. Díky vyvinutému smyslu pro humor se u nich dokážeš skvěle bavit

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Filmový odpad není jen pro nenáročné diváky.

Výběr večerního filmu často spočívá v tom, že si člověk porovná hodnocení několika z nich a rozhodne se pro ten kvalitnější. I méně kvalitní, nebo rovnou otřesné filmy však mají svou specifickou přitažlivost, na kterou se už dříve zaměřili výzkumníci z Max Planck Institute for Empirical Aesthetics. Ve své studii s názvem Enjoying trash films: podkladových features, viewing stances, and experiential response dimensions se pokusili rozlousknout záhadu toho, proč se lidé dobrovolně dívají na filmy, které by se daly označit jako hotový odpad.

Výzkumníci si nejdříve definovali rysy, které byly nejčastěji přiřazovány filmům označeným jako odpad, a přišli k závěru, že jasně dominoval levný dojem, přičemž nejlepším příkladem otřesných filmů byly levné horory. Výsledky ukázaly, že právě nejotřesnější filmy lákají vysoce inteligentní lidi s dobrým vzděláním a rozhledem, protože při jejich sledování dokáží využít svůj smysl pro ironii a kromě přízemního humoru analyzovat i trapnou stránku dialogů či zmetky v kulisách. Nejčastěji si otřesné filmy užívají fanoušci kinematografie, protože mají o světě filmů více znalostí, ale také nadprůměrně inteligentní člověk bez hlubších znalostí filmového průmyslu se dokáže u levného hororu bavit více než u nejkvalitnější komedie.


Domů
Sdílet
Diskuse