Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2017 13:21
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Na stejné trase jsme vyzkoušeli 4 různé taxislužby. Která aplikace se v Praze vyplatí nejvíc?

REFRESHER
Uložit Uložené

Uber, Liftago, Hopin nebo Taxify? Z naší kanceláře jsme se nechali odvézt na letiště, abychom otestovali, která aplikace je po všech stránkách nejvýhodnější.

Praha je sice metropolí se skoro dokonalou sítí veřejné hromadné dopravy, ale i přesto si někdy preference či konkrétní situace vyžádá zavolání taxíku. Ještě před pár lety jsme měli jen dvě možnosti, a to buď telefonát na dispečink, kde se s námi nejčastěji spojila nepříjemná a podrážděná paní na pokraji zhroucení, nebo jednoduše zastavit označené auto na ulici. Zároveň bylo třeba počítat s tím, že obě tato řešení nebyla cenově zcela dostupná, což vlastně platí do dnešního dne.

Tedy, alespoň ve srovnání s vymoženostmi, které jsou díky moderním technologiím dostupné v současnosti. Všechno to začalo ještě přibližně v roce 2014, kdy přišel na trh milovaný i nenáviděný velikán Uber. Ten má doslova do dnešního dne na svědomí množství protestů ze strany tradičních taxikářů, kteří se nedokáží smířit s tím, že je to konkurence s neuvěřitelným náskokem. Pro běžného zákazníka je však objednávání taxíku prostřednictvím smartphonu bez nutnosti volání komfortem, který se jednoduše nedá nahradit. Také je velkou výhodou možnost placení jednoduchým synchronizováním karty s účtem, což v dnešní době ocení každý, kdo si přestal rozumět s hotovostí.

No a protože se za pár let se do Prahy dostalo i několik jiných taxi aplikací, je na čase zjistit, která je vlastně nejvýhodnější. A to po všech stránkách. Kromě Uberu jsme tedy testovali i Hopin, Taxify, Liftago, a také jsme se pokusili i o NejlevnejsiTaxi, ale v tomto případě jsme se bohužel nedokázali propracovat ani k propojení platební karty. Ale k tomu se ještě dostaneme. Nejdůležitějšími kritériem byla pro nás určitě cena, ale posvítili jsme si i na další atributy spojené s používáním těchto aplikací.

Test proběhl ve středu 27. září krátce po 15. hodině, tedy v době, kdy začínala odpolední špička. Všichni čtyři jsme absolvovali stejnou trasu z Jeseniovy ulice na Žižkově až na druhý terminál pražského letiště. Pojďme se tedy podívat, která aplikace se v Praze vyplatí nejvíce.


PŘED JÍZDOU

Hopin

Instalace všech aplikací je samozřejmě velmi jednoduchá, a tak budeme řešit primárně náročnost dostat se až k objednávce. V případě Hopinu je to pravděpodobně nejjednodušší, protože není nutná žádná registrace a taxík si můžete zavolat ihned s tím, že můžete bez problémů zaplatit v hotovosti. S přihlášením se však pochopitelně nabídka v menu rozšíří a můžete si dokonce vybrat i řidiče na míru na základě pohlaví, jazyka, kterým mluví či typu auta. Design hodnotíme taktéž kladně.

Liftago

Po nainstalování je nutné zaregistrovat se pomocí mobilního čísla nebo synchronizace s facebookovým profilem. Platit můžete v hotovosti nebo si propojit platební kartu, ale design nás zásadnějším způsobem neoslovil.

Uber

Uber je pro všechny asi nejznámější platformou s jednoduchým, ale velmi efektním designem. Tvůrci se snaží minimalizovat počet kroků až k objednání taxíku a dokonce je již k dispozici i možnost platby v hotovosti. Samotný vzhled, funkcionalitu a časovou náročnost hodnotíme velmi kladně.

Taxify

Po krátké instalaci stačí zadat vaše telefonní číslo, které je následně ověřeno aktivačním kódem. Po prvních pár vteřinách nás popadl pocit, že grafické zpracování se nápadně podobá Uberu, ale obecně jsme s tím problém určitě neměli. Opět stačí připojit platební kartu a můžete jezdit.

Nejlevnější-Taxi Praha

Původně jsme chtěli do testu zařadit i tuto aplikaci – bohužel neúspěšně. Po nainstalování se nám zobrazilo menu v němčině, což bychom pravděpodobně dokázali překousnout, dokázat se v něm orientovat a přenastavit jazyk na češtinu. Následné problémy s přidáváním karty (zkusili jsme jich více) nás však odradily natolik, že jsme raději Nejlevnější-Taxi Praha okamžitě vymazali. Přece jen, když jste v nouzi či časové tísni, toto jsou poslední záležitosti, které by se vám chtělo řešit. 

Na stejné trase jsme vyzkoušeli 4 různé taxislužby. Která aplikace se v Praze vyplatí nejvíc?

OBJEDNÁVKA

 Samotné objednávání prostřednictvím aplikací je obecně velmi jednoduché a intuitivní. Všechny čtyři taxislužby dokáží po zadání cílové destinace vyhodnotit, kolik bude tato jízda stát v relativně úzkém rozmezí. Ve všech případech tedy platí, že cena je zákazníkovi vždy známa ještě předtím, než vůbec potvrdí objednávku. A také do jakého auta nasedne. Zároveň je pokaždé možné kontaktovat řidiče před jízdou.

Hopin

Při objednávání stačí ťuknout na „Pokračuj v objednávce“, následně zvolit vaši aktuální polohu a pak destinaci. Kladně hodnotíme skutečnost, že Hopin už po zadání dvou či tří písmen nabízí relevantní návrhy a vždy vás sám navede na možné adresy. Pokud si ji vyberete, aplikace vás přesměruje na „Detail objednávky“, kde najdete odhadovanou cenu a možnost selekce mezi hotovostí a kartou. Následně stačí odeslat objednávku a okamžitě se dozvíte, kteří řidiči jsou k dispozici, jaké je jejich hodnocení a také specifikace vozidla. V našem případě jsme čekali zhruba 20 minut a odhadovaná cena byla 496 Kč.

Liftago

Opět podobný systém. Po zadání startovací a cílové adresy nám aplikace nabídne pouze možnost vybrat si řidiče. Jelikož Liftago sdružuje i tradiční taxikáře, každý je ochoten jezdit za jiných podmínek, a tak je jen na zákazníkovi, kterého si vybere. U každého taxikáře vidíme specifikaci vozidla i hodnocení. My jsme zvolili nejlevnější nabízenou možnost s dojezdem do 9 minut a odhadovanou cenou 537 Kč.

Uber

I v tomto případě probíhá objednávání jednoduchým zadáním destinace, přičemž musíme ocenit skutečnost, že aplikace dokáže najít i prakticky všechny podniky či instituce. Po zadání adresy cíle je ihned k dispozici cenový odhad a také čas dojezdu vašeho potenciálního řidiče. Uber tradičně dokázal, že v cenách hodně konkurentů nemá, protože aplikace předpověděla částku v rozsahu 320–326 Kč. Dojezd nejbližšího řidiče byl 6 minut.

 

Taxify

Aplikace je jednoduchá, intuitivní a funguje bez chyb. Řidiče našla prakticky hned, zrovna dokončoval předchozí objednávku, a tak jsme čekali asi 6 minut, z čehož se nakonec vyklubal o dvě minuty dřívější příjezd, takže místo 15:13 přijel 15:11. Taxify odjíždí jako druhý v pořadí. Odhad ceny z pražského Žižkova na Terminál 2 Letiště Václava Havla byl mezi 230– 250 Kč.

Na stejné trase jsme vyzkoušeli 4 různé taxislužby. Která aplikace se v Praze vyplatí nejvíc?

JÍZDA A CENA

Hopin

Už po nasednutí jsme měli z řidiče velmi dobrý pocit. Měl dokonce košili a kravatu. Slušně pozdravil a než vyrazil, ověřil si, jak je na tom doprava na naší trase. Nabídl i pár alternativ, ale nechali jsme to na něm. Během celé cesty jezdil bezpečně a byl hovorný.

Celkový čas od objednání po příjezd: 1 hodina, 16 minut

Konečná cena: 474 Kč

Liftago

Poprvé se nám stalo, že nás řidič taxíku vzal tankovat. Dokázal se však efektivně vyhnout zácpám a bylo nám jasné, že má už něco najeto a Prahu velmi dobře zná. Diskuse se nenesla ve zcela volné atmosféře a řidič nepůsobil nejmileji. Obecně však není co vytknout, pokud si nepotrpíte na bujaré konverzace.

Celkový čas od objednání po příjezd: 58 minut

Konečná cena: 547 Kč

Uber

Řidička byla příjemná a Prahu určitě znala velmi dobře. Bezpečnou jízdu provázela uvolněná diskuse. Pochválit je určitě třeba i čistotu vozidla. Díky jejím znalostem jsme se dokázali vyhnout zácpám, čímž nám vlastně ušetřila další peníze.

Celkový čas od objednání po příjezd: 51 minut

Konečná cena: 320 Kč

Taxify

Přijelo čisté, nablýskané a voňavé vozidlo Škoda Octavia 2016 s příjemnou klimatizací a komunikativním řidičem. Zajímal se, v kolik musíme být na letišti a snažil se cestu přizpůsobí dopravě, která v den testování nebyla v Praze úplně příznivá. Do destinace jsme přijeli za nejnižší částku a jako první. Bylo velmi znát, že za volantem sedí zkušený řidič.

Celkový čas od objednání po příjezd: 38 minut

Konečná cena: 230 Kč


Na stejné trase jsme vyzkoušeli 4 různé taxislužby. Která aplikace se v Praze vyplatí nejvíc?
PO JÍZDĚ

Hopin

Podobně jako všechny ostatní, i Hopin nabízí ihned po ukončení jízdy možnost ohodnocení řidiče, případně přímo kontaktování podpory v případě, že něco nedopadlo podle představ zákazníka. Chyběla nám však možnost zpětně si prohlédnout ujetou trasu.

Liftago

Podobně jako u Hopinu, ani Liftago zatím možnost zkontrolovat trasu nenabídlo.

Uber

Na rozdíl od všech ostatních, Uber má zákaznickou podporu propracovanou o něco více a ze zkušenosti víme, že vždy reaguje prakticky okamžitě. Kromě tradičního hvězdičkového hodnocení je možné udělit i slovní.

Taxify

Ve všech případech platí, že aplikace si sama odečte peníze z námi synchronizované karty, aniž by bylo třeba cokoli potvrzovat, resp. dávat souhlas. I v tomto případě je možné okamžitě zaslat řidiči feedback nebo mu dokonce ihned zavolat, což je velmi užitečné v případě, že jste si něco v autě zapomněli.

ZÁVĚR

Pro tento test jsme si vybrali dlouhou cestu ve frekventovanější době schválně. Je tak vidět, že v některých případech může být rozdíl v ceně více než 100%. Výrazně dražší jsou aplikace Hopin i Liftago, avšak s největší pravděpodobností se vždy dočkáte těch nejkvalitnějších služeb, protože jde o certifikované a zkušené taxikáře. Při Hopinu nám však dělala vrásky hlavně dlouhá čekací doba, protože pravděpodobně nemají až tolik aut, resp. řidičů, jako konkurence. A v jejich prospěch nehrála ani celková délka jízdy.

Na druhé straně cenového břehu jsou Uber a Taxify, které nás dokázali prakticky se stejným komfortem dopravit na letiště rychleji a levněji. Samozřejmě chápeme, že se to odvíjí i od nákladů na provoz, protože zaměstnanec Uberu nepotřebuje licence ani speciální povolení, ale koho to v konečném důsledku zajímá? Pevně věříme, že byl pro vás tento test užitečný a v případě, že máte jakékoliv dotazy, klidně je směřujte do diskuse níže.

Domů
Sdílet
Diskuse