Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2017 14:06
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Čeští hasiči dostali osmiválcový Ford Mustang GT. K čemu jim americká síla bude?

TECH
Uložit Uložené

Netradiční přírůstek do řad Hasičského záchranného sboru má své opodstatnění.

Za poslední období se stává zvykem, že automobilky dohadují různé krátkodobé či dlouhodobé výpůjčky svých zajímavých novinek ve prospěch záchranných složek. Vzpomeňme tak například elektrické i3 či i8 pro sbor policie. Tentokrát tu máme ale netradiční, až překvapivý přírůstek do řad českých hasičů. Ti totiž vyfasovali nový Ford Mustang, a to dokonce ve verzi GT, tedy s 5litrovým osmiválcem. K cisternovým, plošinovým či jiným obrovským soupravám se tak zařadí americká ikona ověšená charakteristickým polepem a světelnou signalizací. Hasičský záchranný sbor dostal vozidlo bezplatně na dobu jednoho měsíce. Ptáte se, na co bude V8 pony car hasičům?

Na první pohled vskutku kontroverzní přírůstek poslouží k bezpečnostnímu výzkumu. Už nějaký ten čas víme, že od dubna 2018 bude z nařízení Evropské unie vyplývat, že každé nové vozidlo prodávané na starém kontinentu bude muset být vybaveny službou eCall v rámci sériové výbavy. Jde o technologii, která v případě nehody automaticky informuje záchranné složky, čímž se má mimo jiné výraznou měrou zkrátit čas jejich příjezdu. Právě nový Mustang má posloužit hasičům k testování této technologie. V rámci jejich výzkumu má dále dojít ke stanovení jednotných barevných úprav hasičského vozidla, aby během zásahu docházelo ke správnému a bezpečnému uplatnění přednosti jízdy, čímž se zároveň neohrozí bezpečnost ostatních účastníků silničního provozu. Posádka a přítomné měřící technologie tak budou sledovat, jak řidiči reagují na vozidlo při zásazích.

Domů
Sdílet
Diskuse