Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. října 2017 2:47
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Jak skrýval mexický drogový boss El Chapo 2 miliardy dolarů? Schovával je do hydraulických stěn a miliony se jen tak povalovaly

ZAJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložit Uložené

Uskladnit miliardy dolarů dalo kartelu zabrat.

Nedosáhl sice úroveň celosvětového fenoménu jako jeho kolumbijský kolega Pablo Escobar, avšak mexický drogový boss Joaquin „El Chapo“ Guzman dotáhl svůj kartel na úplný vrchol. Mexický kriminálník sice před pár měsíci skončil v rukou americké policie a z vězení zřejmě tak brzy nevyleze, ale na svobodě zůstávají mnozí jeho spolupracovníci, kteří se starají o to, aby kartel pokračoval v úspěších i nadále. Zajímavými výpověďmi přilily benzin do ohně manželky dvojčat z Chicaga Margarita a Pedra Florese, které se rozpovídaly o tom, jaký život vedly díky penězům a vlivu svých manželů.

Jak skrýval mexický drogový boss El Chapo 2 miliardy dolarů? Schovával je do hydraulických stěn a miliony se jen tak povalovaly
Zdroj: Ted Psahos/Wikimedia Commons

Dvojčata Margarito a Pedro Flores pocházela ze zmíněného Chicaga a dlouhá léta strávila prací pro El Chapa. Nakonec se rozhodla prolomit mlčení a začít spolupracovat s policií, díky čemuž Američané mexického bosse zadrželi a dvojčatům výměnou za informace nabídli místo v programu na ochranu svědků. Jejich manželky se v nové knize Cartel Wives pustily do vysvětlování toho, jak mezi lety 2005 až 2008 pomáhaly svým manželem propašovat 2 miliardy dolarů v hotovosti do Mexika, což nebyl zrovna jednoduchý úkol.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Manželky se setkávaly s úkryty v domech jako vystřiženými z akčních filmů, protože hydraulické stěny se vysouvaly a zasouvaly, přičemž v sobě ukrývaly miliony dolarů. Kromě toho manželky žily v domech, kde byl jeden pokoj konstantně naplněn penězi, možná jedním nebo dvěma miliony, a kdykoliv si z hromádky bankovek mohly vzít, kolik potřebovaly. Na počítání peněz pracovali najatí lidé neustále, v osmihodinových směnách třikrát do dne a obvykle se jim podařilo spočítat milion dolarů za několik hodin. Problém byl v tom, že většina peněz byla v bankovkách s nízkou nominální hodnotou, protože pocházely přímo z obchodů na ulici.

Jak skrýval mexický drogový boss El Chapo 2 miliardy dolarů? Schovával je do hydraulických stěn a miliony se jen tak povalovaly
Zdroj: Maklay62/Pixabay

Manželky se na svou životní úroveň nikdy nestěžovaly, protože několikrát do roka mohly odjet na měsíc někam na pláž a zapomenout na všechny problémy svých manželů, které musely dennodenně řešit. Zajímala je prý jen rodina, jednoduchost a pohoda, ale poté, co začaly spolupracovat s policií, nastala v jejich životech výrazná změna. I když poslala výměnou za informace americká policie za mříže více než 40 lidí, dvojčata z Chicaga už nikdy nebudou moci žít klidný život.

Díky pozici distributorů měli bratři informace o desítkách členů kartelu, od nejvýše postavených kolegů El Chapa až po obyčejné kurýry. Samotný soudce jim při vyslovení rozsudku řekl, že sice jim neukládá doživotní trest, ale s doživotním trestem ze soudní síně odcházejí i tak, protože pokaždé, když později na svobodě sednou do auta a budou ho chtít nastartovat, budou se muset připravit na to, že může vybuchnout a ukončit jejich životy.

Domů
Sdílet
Diskuse