Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. listopadu 2017 14:20
Čas čtení 0:00
Radka T.

Instagram se vyznamenal. Vymazal fotku chlapce, neboť kvůli postižení pro něj nebyl dost pěkný

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mamince postiženého chlapce se už z Instagramu omluvili, ale pro nepřející má drsný vzkaz.

Sociální síť Instagram je oblíbená hlavně u mladých lidí. Rád ji však vyhledává v podstatě kdokoli, kdo se chce pochlubit svými pěknými fotkami, případně si prohlédnout zdařilé snímky jiných lidí. O záběry své šťastné rodinky se chtěla podělit i maminka Charlie Beswicková. Hněv ji zachvátil poté, co jí sociální síť fotku vymazala.

Je logické, že lidé chtějí na sociální síti založené hlavně na fotografiích, vypadat co nejlépe. Ale Instagram není určen jen pro krásné lidi. Nebo ano? Zmatená byla i maminka Charlie, když jí sociální síť zablokovala záběr s jejím synem. Problém byl v tom, že 12letý chlapec je handicapovaný, má zdeformovanou tvář a chybí mu jedno oko. No ani to by neměl být důvod k tomu, aby snímky takových lidí jen tak Instagram mazal.

Charlie je maminka dvojčat Harryho a Olivera. Harry však není stejný jako jeho bratr Oliver. Trpí Goldenharovým syndromem, takže nemá vyvinuté jedno oko, ale ani nosní dírku či ucho. Kromě toho je autistou. Přesto bere Charlie své děti stejně a v oblasti rodičovství je nadějí i pro jiné lidi. Aktivní je na všech sociálních sítích, ale byl to až Instragram, kdo ji nemile překvapil.

Jenže vinu za nepříjemnou situaci nenesou jen samotní lidé z Instagramu. Za vším je třeba hledat nepřející, kterému záběr handicapovaného chlapce překážel. Někdo záběr nahlásil, zřejmě ho rozrušil fakt, že chlapec si dovolil nenasadit oční protézu. Netrvalo dlouho a Instagram na základě podnětu snímek odstranil. Jenže Charlie to nenechala být a o tom, co se stalo, napsala na Twiteru i Facebooku.

„Co vidíte, když se podíváte na mého chlapce? Já vidím ten nejkrásnější úsměv, nádherné srdce a nejčistší lásku. Bohužel, někteří lidé na Instagramu cítili, že je to příliš a nahlásili jeho fotografii. Jsem znechucená! Instagram by měl tuto diskriminaci napravit,“ napsala tehdy rozhořčená Charlie. Po tlaku lidí na jiných sociálních sítích i zprávách v médiích se lidé z Instagramu opravdu omluvili. „Fotografii jsme omylem odstranili, ale rychle jsme ji obnovili, když jsme si uvědomili chybu,“ kaje se mluvčí sociální sítě.

A skutečně - fotografie, kterou někdo nahlásil, je už zpátky, ale Charlie od té doby přidala spoustu dalších snímků s jejími syny. Na fotkách má chlapec nasazenou oční protézu, ale to neznamená, že se jeho máma bude navždy přizpůsobovat „hejterům“. Dokonce jim zanechala vzkaz: „Je to jeho tvář. Pokud vás to pohoršuje, tak scrollujte dál. Styďte se!“

Kromě toho se Charlie věnuje i charitativnímu projektu More Than Face, jehož cílem je šířit osvětu o lidech se znetvořenou tváří, a to hlavně mezi mladými. Nikdo totiž nikdy neví, co se mu stane a jak dopadne, případně jeho nejbližší. Proto bychom měli být tolerantní a mít otevřené srdce. A to i v navenek dokonalém světě sociálních sítí.

Domů
Sdílet
Diskuse