Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2017 14:49
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

V Rakousku budou moci páry stejného pohlaví uzavřít manželství. Heterosexuální páry se zase dočkají registrovaného partnerství

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Naši jižní sousedé oslavují velkou výhru.

Bojovníci za lidská práva dosáhli díky nejnovějšímu rozhodnutí Ústavního soudu v Rakousku velkého úspěchu. Páry stejného pohlaví se budou moci již od začátku roku 2019 oficiálně oddat, protože soud rozhodl, že dosavadní existující zákony diskriminovaly lidi na základě sexuální orientace. Už od roku 2010 přitom mohly homosexuální páry v Rakousku uzavírat registrovaná partnerství, jenže dosud jim byly odpírány sňatky, což se zanedlouho změní.

Pokud rakouská vláda zákon neupraví dříve, pak se páry stejného pohlaví budou moci oddat od roku 2019, ale nezanikne jim přitom možnost uzavřít registrované partnerství, ba co víc, registrovaná partnerství budou moci uzavírat i heterosexuální páry. Soud ve svém rozhodnutí pravil, že v dnešní době není možné udržovat v zákoně rozdíly mezi manželstvím a registrovaným partnerstvím, aniž nebyly páry stejného pohlaví bezdůvodně diskriminovány, a právě proto se registrovaná partnerství otevřou i pro heterosexuální páry, které možná nebudou chtít ihned vstoupit do manželského svazku.

Rakousko se díky rozhodnutí soudu zařadilo mezi několik evropských zemí, které již učinily potřebný krok vpřed a umožnily homosexuálním párům uzavírat sňatky, jenže situace se bude zřejmě vyvíjet ještě zajímavě, protože nová rakouská vláda bude pravděpodobně složená i ze stran, které homosexuální sňatky odmítají, avšak proti rozhodnutí Ústavního soudu moc nezmůžou.


Domů
Sdílet
Diskuse