Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2017 15:42
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Češi vymysleli způsob, jak zabít nádor a zároveň zničit i další rakovinotvorné buňky v jeho okolí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Čeští vědci slaví úspěch. Vyvinuli metodu, která by mohla být velkým přínosem při diagnostice nádorových onemocnění a jejich léčbě.

Tým českých vědců z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a Ústavu makromolekulární chemie se blýskl významným úspěchem, který se dočkal celosvětového ohlasu. Skupina odporníků přišla na způsob, jakým by bylo možné zabít nádorovou buňku a zároveň zničit i další rakovinotvorné buňky v jejím okolí. Výsledky jejich práce, které na sebe v zahraničí stihly upoutat velkou míru pozornosti, byly otištěny v uznávaném magazínu Journal of Medical Chemistry. Informoval o tom server České televize

Ničící toxická látka

Vědci se při výzkumu zaměřili především na využití molekuly, která je odborně nazývaná Fibroblastový aktivační protein (FAP). Ta se v lidském těle za normálních okolnostech téměř neobjevuje, je však přítomná mimo jiné právě v nádorech

„Víme, že molekula FAP se vyskytuje u řady nádorů – karcinomu pankreatu, prsu nebo u mozkových nádorů. Její diagnostické i terapeutické využití v onkologii tudíž může být hodně široké. My jsme v naší práci prokázali správné cílení toxické látky na nádor. Trefíme nádorovou buňku, která do sebe pojme toxickou látku, ta se zde uvolní a buňka se rozpadne. Toxická látka se zároveň chová jako diverzant, protože se po rozpadnutí buňky uvolní a zničí i další buňky okolo sebe,“ vysvětlil pro web České televize lékař, biochemik a patobiochemik Alexi Šedo.

 Ilustrační obrázek

Češi vymysleli způsob, jak zabít nádor a zároveň zničit i další rakovinotvorné buňky v jeho okolí
Zdroj: pixabay.com/Free-Photos

Molekulové lego

Šedo zároveň vyjádřil radost ze spolupráce se svými kolegy z dalších ústavů, bez nichž by tento úspěch zřejmě nebyl možný. „Měli jsme to štěstí, že spolupracujeme s kolegy z Ústavu makromolekulární chemie a Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Ti totiž pod vedením Jana Konvalinky vyvinuli tzv. iBodies – molekuly, na které je možné navázat třeba terapeutickou molekulu, lék, a dovést je k rakovinné buňce, nebo molekulu, kterou lze využít pro diagnostiku,“ řekl s tím, že molekuly iBodies v kostce fungují jako jakési „molekulové lego“, neboť jejich jednotlivé části se dají poskládat vždy podle daného účelu.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Práce českých odborníků však ještě zdaleka nejsou u konce. V současné době totiž vědci pracují ještě na dalším zdokonalování projektu, pro jeho rozvíjení však bude v budoucnu potřebná finanční podpora. O molekuly už ovšem nyní projevují zájem vědecké laboratoře z celého světa, kde mohou být potenciálně využity při nejrůznějších experimentech, diagnostice nádorových onemocnění a také mohou pomoci při samotné léčbě.  

Domů
Sdílet
Diskuse