Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. ledna 2018 12:28
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Apple údajně už v létě přestane vyrábět iPhone X. Podle analytika za to mohou slabé prodeje

TECH
Uložit Uložené

Nové informace o iPhonu X nevěští telefonu příznivou budoucnost. Naplní se předpověď uznávaného analytika?

Kalifornský gigant Apple loni před zraky bezpočtu diváků po celém světě odhalil s velkou pompou svůj revoluční model iPhone X. Jak napovídá samotný název s římskou číslicí deset, představením nového zařízení společnost s nakousnutým jablkem v logu podtrhovala oslavy desátého výročí existence svých chytrých telefonů a od přístroje si slibovala velký úspěch.

Konec už v létě

Jak se ale zdá, kýžené výsledky se nedostavily a situace ohledně neuspokojivých prodejů je údajně natolik vážná, že Apple produkci iPhonu X zřejmě předčasně ukončí už letos v létě, tedy ani ne rok po uvedení na trh. Většina iPhonů má přitom životnost alespoň dva roky. O informace o možném zastavení výroby se pro server Apple Insider podělil uznávaný analytik Ming-či Kuo ze společnosti KGI Securities.

Podle jeho odhadů společnost v prvním čtvrtletí letošního roku prodá nanejvýš 18 milionů kusů iPhonu X, což je méně, než se původně očekávalo. A pokud se tak skutečně stane, nedojde ke snížení ceny zařízení, ale k razantnějšímu řešení, kterým je právě úplné zastavení produkce.

Apple údajně už v létě přestane vyrábět iPhone X. Podle analytika za to mohou slabé prodeje
Zdroj: www.flickr.com/Aaron Yoo

Číňané iPhone X nechtějí 

Kuo zmiňuje, že hlavním důvodem nízkých prodejů je nevalný zájem o zařízení ze strany čínských zákazníků, kteří pro Apple z finančního hlediska představují nejdůležitější trh. Číňané podle analytika stále dávají přednost chytrým telefonů s větším displejem a vyříznutá horní část displeje u iPhonu X, která mimo jiného ukrývá pokročilé senzory pro rozpoznávání obličeje, v lidech budí dojem nevyužitého místa.

Část zákazníků si proto místo iPhonu X, který přišel s radikálně změněným designem, stále raději koupí model osmé řady, jehož konstrukce se nese v duchu dřívějších modelů a je k mání za nižší cenovku.

Ze strany samotné společnosti dosud žádná reakce na analytikovu předpověď nepřišla a pravděpodobně ani nelze předpokládat, že by k tomu došlo. Jak je totiž známo, Apple nemá příliš ve zvyku své plány předem komentovat.

Apple údajně už v létě přestane vyrábět iPhone X. Podle analytika za to mohou slabé prodeje
Zdroj: www.flickr.com/perzon seo

Co dál?

A co bude podle analytika následovat po ukončení výroby iPhonu X? Tvrdí, že moderní technologie, kterými zařízení disponuje, budou použity pro jiné modely a světlo světa spatří takzvaný „iPhone X Plus“, který má nabídnout 6,1palcový displej a již se nebude potýkat s problémy souvisejícími s nevyužitým místem na přední straně telefonu. 

Právě příchod nové generace iPhonu X má být dalším důvodem, proč Apple údajně rovnou ukončí výrobu stávajícího modelu, než aby snížil jeho cenu, která nyní činí 999 dolarů. Nižší cena stávajícího iPhonu X by se totiž mohla negativně projevit na prodejích chystaného iPhonu X Plus, který se má podle analytika začít ve Spojených státech prodávat v druhé polovině roku za 650 až 750 dolarů.

Apple Insider dále podotýká, že starší modely jako iPhone 6s nebo iPhone 7 se v současné době na rozvojových trzích těší velké oblibě, a to tak moc, že to překvapilo i samotnou společnost.

Samotný neúspěch iPhonu X tedy na společnost žádný silně negativní vliv mít nemá. Co se totiž týče celkových prodejů Applu, ty mají podle analytika narůst v první polovině letošního roku o 5 procent, během celého roku by se pak měly zvýšit o přibližně 10 procent, zejména pak po představení nových modelů, které proběhne na podzim.

Domů
Sdílet
Diskuse